Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez karakan

Nazgul - Alma nie jest polską firmą?
    Wg moich informacji to izraelska sieć.
    From flood into the fire
    One thousand voices sing
    We're in this together
    For whatever fate may bring

Komentarz

• Opierając się na wuju Google - jest to firma polska.

Firma rozwija sieć delikatesów Alma. Grupę kapitałową tworzą firmy: Alma Market (spółka rozwija sieć delikatesów Alma), Alma Development (wynajem nieruchomości) oraz KrakChemia (sprzedaż hurtowa artykułów przemysłowych i chemicznych).
      Chyba ,że paru akcjonariuszy w polskiej firmie nie ma kawałka skóry w pewnym istotnym miejscu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Nazgul
        Wg moich informacji to izraelska sieć.

"Kino Relax od dwóch lat należy do firmy Alma Development - spółki-córki powołanej przez sieć delikatesów Alma, należącej do krakowskiego biznesmena Jerzego Mazgaja"

Już prawie dwa lata upłynęły od chwili, gdy w kinie Relax wyświetlono ostatni film. Pusty budynek straszy już tak długo, bo - jak dowiedziała się Gazeta Wyborcza - właściciel nieruchomości stara się o zgodę na budowę ogromnego, 185-metroweg

"W 1991 spółka została zarejestrowana jako Firma Handlowa "KrakChemia SA"[3] i sprywatyzowana, a 28 lipca 1994 zadebiutowała w ofercie publicznej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie[4]. W maju 2004 spółka zmieniła nazwę na Alma Market S.A.[5]. W tym samym roku zmieniono formę prawną założonej w roku 2000[3] spółki zależnej KrakChemia-Hurt ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na spółkę akcyjną[6]; w listopadzie 2004 przejęła ona poprzednią nazwę swojego podmiotu dominującego[7]. Alma Market S.A. koncentruje się obecnie na handlu detalicznym artykułami spożywczymi, działalność w branży chemicznej pozostawiając KrakChemii S.A"

"Najwięksi akcjonariusze Almy Market to: prezes zarządu Jerzy Mazgaj, wraz z podmiotami zależnymi posiadający 34,85% udziałów i 55,58% głosów na WZA, OFE PZU "Złota Jesień" (16,73% akcji i 10,76% głosów) oraz BZ WBK AIB Asset Management S.A. (7,93% akcji i 5,09% głosów)"
        Ostatnio edytowany przez gizo; 49971.

Komentarz

• Zamieszczone przez karakan
          Opierając się na wuju Google - jest to firma polska.

Chyba ,że paru akcjonariuszy w polskiej firmie nie ma kawałka skóry w pewnym istotnym miejscu.
          Powstanie Alma Market opiera się o prywatyzację krakowskiej KrakChemii (za którą to prywatyzację Lewandowski miał postawione zarzuty). Jakie pieniądze zostały wydane na zakup KrakChemii nie mam pojęcia niemniej na liście marketów tylko Piotr i Paweł, POLOmarket oraz Stokrotka (a co to?) są wymieniane jako sieci polskie.

Zamieszczone przez gizo
          "Kino Relax od dwóch lat należy do firmy Alma Development - spółki-córki powołanej przez sieć delikatesów Alma, należącej do krakowskiego biznesmena Jerzego Mazgaja"

http://www.portalspozywczy.pl/handel...wiec,7223.html
          To o niczym nie świadczy - równie dobrze mógłbyś podawać Rywina w kontekście CANAL+
          Ostatnio edytowany przez Nazgul; 89.
          From flood into the fire
          One thousand voices sing
          We're in this together
          For whatever fate may bring

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
            Jakaś epidemia? Chodzi o to, czy człowiek wydaje własne pieniądze czy państwowe.
            Człowiek może przepierdalać zarówno pieniądze prywatne jak i państwowe. Zależy od czlowieka.

Jedni swoje prywatne pieniądze inwestują, a inni wydają na papierosy, wódkę i dziwki

(Polecam rozwinięcie tego wątku przez Foxxa)
            Zamieszczone przez bloniaq
            Jeśli chodzi o Muzeum to nie nie ma z czym porównać chyba, a samo to że jest fajne nie wystarcza. A jeśli o Państwo Podziemne, w co wątpie, ale nie jestem pewny, to chyba nie ma o czym mówić.
            Działa? Działa

PŻM to dobry przykład. Ale nawet w tym tekście piszą, że to odosobniony przypadek. Chociaż jak znam Twoje poglądy, to nie wystarczy Ci to za dowód i jednoznaczną odpowiedź.
            Chciałeś przykład i dostałeś przykład, teraz wypadałoby się zamknąć

Chociaż jak znam Twoje poglądy, to nie wystarczy Ci to za dowód i jednoznaczną odpowiedź.
            No widzisz tylko, że ja nie mam zamiaru dowodzić, że państwowe jest lepsze jak prywatne.

To ty stawiasz tezę, że zawsze, ale to zawsze prywatne jest lepsze, co jest dla mnie po prostu śmieszne

Zresztą przykłady można mnożyć, bo firmy energetyczne(całość PGE oraz Enea), PGNiG, Orlen, czy KGHM przynosiłyby zyski nieważne czy będą państwowe czy prywatne

Komentarz

• Zamieszczone przez AK47
              Ale nie można porównywać funkcjonowania firmy do funkcjonowania państwa.

Firma ma przynieść komuś zysk, państwo jako takie nie ma przynosić zysków, a i mechanizm i skutki zadłużenia są zupełnie inne. Gdyby samo zadłużenie decydowało i statusie państwa, to USA dawno już byłby bankrutem. Ale mimo ogromnego zadłużenia dalej znajdują się ludzie, którzy chcą im pieniądze pożyczać i interes się kręci. Do czego to doprowadzi w przyszłości to zupełnie inna sprawa ... .

Inny dobry przykład to Włochy. Oni są strasznie zadłużeni od dzisiątek lat, ale jednak jakoś funkcjonują. Dlaczego? Po pierwsze chodzi o strukturę zadłużenia. Włoski rząd zadłużał się we włoskich bankach, więc jest dług wewnętrzny, który z jakichś tam powodów jest dużo mniej szkodliwy niż zewnętrzny. Po drugie Włosi mają bardzo silną gospodarkę, wiele silnych firm, dlatego inwestorzy dalej pożyczają im pieniądze, bo wiedzą że Włosi kasę oddadzą. Zresztą podobny mechanizm działa w USA.
              USA już by było bankrutem gdyby nie dodrukowywanie $ najpierw przez Busha a potem przez Obamę. Podobnie wspomniane Włochy (strefa euro). Ale to już podstawy ekonomii się kłaniają i inflacja. Dodruk pieniądza = odpowiedni wzrost cen i drastycznie obniżająca się wartość waluty. Stąd mieliśmy "mocno stojącego" szwajcarskiego Franka - nie dlatego, że Szwajcaria jest jakaś super, to inne waluty traciły swoją wartość. Tak samo ciągle mówi się o tym, że złoto jest coraz droższe - ale to nie jest wina złota tylko dodrukowywania pieniędzy na potęgę. Proponuję żebyś sprawdził jak wyglądała w USA wymiana dolarów na złoto kiedyś a jak wygląda teraz pamiętając, że pieniądz to tylko papierek. Nie dziw się, że makarony narzekają... bo mimo, że Włochy ciągle jakoś jak to napisałeś funkcjonują to warunki do życia stają się tam coraz gorsze.

Komentarz

• Zamieszczone przez Peace
                Jedni swoje prywatne pieniądze inwestują, a inni wydają na papierosy, wódkę i dziwki
                Nie to miałem na myśli. Jakby większość ustaliła, że załóżmy każdemu mężczyźnie powyżej 25 roku życia należy się od państwa po litrze wódki na głowę, to podejrzewam, że każdy litr kosztowałby (ze wszystkimi kosztami obsługi, przetargiem itd) 60 zł, a nie 40. I nie dlatego, że byłaby to jakaś dobra wódka. A gdyby każdemu z nich dać 60 zł na wódkę, każdy zrobiłby sobie z tym, to co uważa za słuszne. Może nawet ktoś by ich nie przepił tylko zainwestował. Albo zamiast na wódkę wydał na dziwki. Kupił sobie droższą wódkę za 60 zł, albo 1,5l w tej cenie. Generalnie każdy wydałby te pieniądze tak jak chce. Jeśli by nie był później zadowolony ze swojego wyboru, to byłby za to odpowiedzialny osobiście przed samym sobą. Wiem, że przykład z dupy. Ale zanim skrytykujesz wyobraź to sobie.

Zamieszczone przez Peace
                Chciałeś przykład i dostałeś przykład, teraz wypadałoby się zamknąć
                Podejrzewam, że istnieje firma prywatna, konkurent PŻM, która zyski osiągnęła lepsze. Nie udowadniam tego, więc nie traktuj tego jako jakiś argument. Masz rację, dostałem przykład i się zamykam.
                Zamieszczone przez Peace
                No widzisz tylko, że ja nie mam zamiaru dowodzić, że państwowe jest lepsze jak prywatne.

To ty stawiasz tezę, że zawsze, ale to zawsze prywatne jest lepsze, co jest dla mnie po prostu śmieszne
                Nie "zawsze ale to zawsze" tylko po prostu: jest efektywniejsze. Mogę dodać, poza nielicznymi przypadkami. Ale jest. Mój pogląd jest taki, że nawet jeśli coś jest państwowe i jest dobre, w znakomitej większości przypadków dałoby się prywatnie zrobić to lepiej.

Zamieszczone przez Peace
                Zresztą przykłady można mnożyć, bo firmy energetyczne(całość PGE oraz Enea), PGNiG, Orlen, czy KGHM przynosiłyby zyski nieważne czy będą państwowe czy prywatne
                Pytanie tylko, czy ceny usług byłyby takie same, gdyby nie było na rynku żadnej państwowej firmy w ich branży... Może tak, może nie, któż to wie.

Zamieszczone przez karakan
                Skoro jest jakiś "mój" dobrobyt, to chyba jednak na odpowiedź się doczekałeś
                Zamieszczone przez karakan
                Ciężko mi tłumaczyć co to jest dobrobyt.Napewno nie to ,że mam możliwość kupować tanie produkty w sklepie typu Biedronka.To nie ma nic wspólnego z dobrobytem.
                taa...
                Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
                Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                -------------
                Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• "Prawo i Sprawiedliwość traci już tylko osiem punktów do Platformy Obywatelskiej, a w Sejmie znajdą się tylko trzy partie – wynika z najnowszego sondażu Millward Brown SMG/KRC dla RMF FM"

Prawo i Sprawiedliwość traci już tylko osiem punktów do Platformy Obywatelskiej, a w Sejmie znajdą się tylko trzy partie – wynika z najnowszego sondażu Millward Brown SMG/KRC dla RMF FM.

Komentarz

• No ok to doszliśmy do konsensusu, że stwierdzenie, że zawsze prywatne jest lepsze jest stwierdzeniem nieprawdziwym

Burzy to cały logiczny świat Korwina i jego zwolenników.

Możemy na tym skończyć

Komentarz

• Zamieszczone przez gizo
                      Frustracja
                      W podręcznikowym wydaniu, połączona z resztą jak to często bywa z megalomanią.

edyta: Bloniaq bez urazy ale dowodzenie że nie wolno ruszać opodatkowania podmiotów takich jak banki czy sieci handlowe, które to instytucje są opodatkowane w sposób dumpingowy, tylko dlatego że "i tak rozkradną" jest lekko dziecinne, iście korwińskie.
                      Ostatnio edytowany przez Buziek_LG; 13039.
                      Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

Burzy to cały logiczny świat Korwina i jego zwolenników.
                        Tak jakby nasz konsensus miał wszystkich oświecić... Chyba niepotrzebnie dzielisz świat na czyichkolwiek zwolenników. Nie staram się myśleć jak Korwin. Staram się myśleć samodzielnie, a że Korwin często myśli podobnie...
                        -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zwał jak zwał.

Doszliśmy do tego, że fundamentalna teza na której opiera się cała rewolucja Korwina jest nieprawdziwa

Tylko o tyle i aż tyle.

Komentarz

• Zabrzmiało, jakbym to ja Cię do tego przekonał...
                            -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• (poprawiona wersja)

I będziemy tak się w kółko bawić?

Może napiszę wprost:

Korwin uważa, że odpowiedzią na wszystko jest prywatyzacja. Że prywatne, ZAWSZE jest lepsze niż państwowe. Zgodziłeś się, że nie jest to prawdą. I w tym momencie cała retoryka JKM bierze w łeb.

Głównym powodem stawiania takiej tezy(nieprawdziwej dodajmy) jest ukrywanie faktu, że ten człowiek nie ma najmniejszego pojęcia JAK tak głębokie reformy przeprowadzić. Dlatego bardzo dobrze czuje się w leceniu „po bandzie”. Nie musi się przez to przejmować takimi nieistotnymi sprawami jak „konkrety”, wyliczenia, plany optymistyczne/pesymistyczne, czas wykonania tych przedsięwzięć i tak dalej. No, bo to „musi wyjść i już”

O to mam pretensje, o to cały czas piję, o dostosowanie – może i słusznych postulatów – do rzeczywistości.

W aktualnym numerze „Uważam Rze” Zyta mówiła o tym, że obniżenie podatków było długim, żmudnym kilkumiesięcznym przedsięwzięciem.

A ten gość chce wywrócić cały kraj do góry nogami, a nie potrafi zebrać 100 tysięcy podpisów.

Komentarz

(poprawiona wersja)
                                Korwin uważa, że odpowiedzią na wszystko jest prywatyzacja. Że prywatne, ZAWSZE jest lepsze niż państwowe. Zgodziłeś się, że nie jest to prawdą. I w tym momencie cała retoryka JKM bierze w łeb.
                                Ale jak doszliście do tego, że państwowe (publiczne) jest w jakimkolwiek przypadku lepsze niż prywatne? Większej bzdury nie słyszałem a specjalnie przeczytałem ostatnie strony i nie mogę się doszukać konkretów. Wymieniłeś tylko jakąś firmę państwową, która przynosi zyski. Brawo, wspaniałe osiągnięcie, jestem pod wrażeniem.

Zamieszczone przez Peace
                                A ten gość chce wywrócić cały kraj do góry nogami, a nie potrafi zebrać 100 tysięcy podpisów.
                                Podpisy zebrał w terminie. Tyle, że PKW jest państwowe (czyli gorsze niż prywatne) i dopiero teraz doszli do tego, że jednak ma zebrane podpisy w 21 okręgach. Gdyby podliczanie podpisów przekazać jakieś prywatnej firmie to pewnie uporałaby się z tym jeszcze tego samego dnia, w którym podpisy były składane. W dobie komputeryzacji to nie problem, niestety jak się Państwo za coś bierze to nie dość, że bierze za to pieniądze to "idzie" to gorzej. Jak zwykle wychodzi na to, że prywatne jest lepsze niż publiczne/państwowe.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎