Zieeew.... Tytułem komentarza do waszych rozważań
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez karakan Zobacz postaJa za to pale hajs codziennie rano! W zasadzie chyba możemy zakończyć dyskusję.Ciebie gówno obchodzi gospodarka.Interesuje Cie tylko niska cena w sklepie.Pomijam już temat jakości produktów.Głównie chodzi mi o Twoje podejście.
Z jednym sie zgadzam.Wolałbym ,żeby małe firmy jednoosobowe miały więcej ulg.Piszę to jako właściciel takiej "firmy".
Dobrobyt to dla Ciebie zakupy w Biedronce?No to sorry stary , ale chyba jesteśmy z innych planet.
Nie widzisz nic złego w tym ,że jest firma która w Polsce robi gigantyczną kasę, płaci ludziom podle , a podatki płaci w swoim kraju? To bez kitu skończmy.
Polecam google i hasło: hipermarkety i podatki.
Patrzysz na to wszystko jako pracownik a nie jak konsument. Ale przez większość swojego życia jesteś konsumentem.Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Jedynie prawda jest ciekawa
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Zamieszczone przez bLady-po-100sunku Zobacz postaTak sobie myślę, że Ś.P. Stefan Kisielewski był naprawdę inteligentnym człowiekiem, skoro tak prosto i dosadnie potrafił skomentować tego typu rozważania jednym zdaniem "Socjalizm bohatersko walczy z problemami nieznanymi w żadnym innym ustroju.". Gadacie tak sobie o tym, jak doprowadzić do tego, by zmniejszyć wpływy "nieuczciwych" firm i uważacie, że najlepszym sposobem na to jest nałożenie na nich dodatkowego podatku - nie pomyślicie jednak o tym, że najlepszym sposobem na plajtę wyzyskiwaczy klasy pracującej jest zniesienie podatku dochodowego i obrotowego, co znacznie wzmocni pozycję małych sklepów. Wtedy będą mieć równe szanse, a w tych drugich zazwyczaj nie trzeba stać w kolejce, dodatkowo przy sklepach rodzinnych nie ma wyzysku pracowników.
Najlepszym rozwiązaniem dla państwa jest... unikanie rozwiązania. Inaczej - wolność dla obywateli.
bloniaq: Odkrywcze to zdanie o konsumencie.Bardzo! Cześć.
Komentarz
-
teza, że podwyższenie-znaczy się zrównanie opodatkowania "wielkiego" handlu do tego drobnego, wpłynęła by na ceny jest...mhhhh mocno dyskusyjna.
Zasadniczo, to w każdym państwie - niezależnie od obciążeń fiskalnych dla wielkich sieci handlowych, korelacja pomiędzy ceną w sklepiku osiedlowym, a wielkim hipermarkecie, jest mniej więcej taka sama i jest to normalny wynik konkurencji.
Mniejsza cena w sieci handlowej, nie jest spowodowana mniejszym podatkiem, tylko knowhow i tym, że większy "może więcej".
Tak, że podniesienie cen w hipermarkecie, automatycznie spowoduje odpływ klientów do "sklepików osiedlowych" = mniejszy zysk sieci handlowej
Na chwilę obecną zarówno zysk, jak i marża tych sieci jest na tyle duża, że śmiało mogą sobie pozwolić na ich obniżenie, ale nie kosztem odpływu klientów.
ps. to nie jest żaden "dodatkowy podatek", tylko normalne zrównanie dużego z małym.
Rozumiem, że jakby było prawo w Polsce dające przywileje podatkowe firmom działającym dłużnej niż 20lat i ty też chciałbyś otworzyć firmę, to jednakowoż w imię liberalizmubronił beneficjentów danego systemu.
Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
ITI tez nie placi podatkow w Polsce. Gdzie te niskie ceny?"bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010
"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015
Komentarz
-
Zamieszczone przez karakan Zobacz postabloniaq: Odkrywcze to zdanie o konsumencie.Bardzo! Cześć.
\Zamieszczone przez TNTP Zobacz postato nie jest żaden "dodatkowy podatek", tylko normalne zrównanie dużego z małym.Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Problem polega właśnie na tym, że dzisiaj my nie wiemy jak jest. Przewijający się w tej dyskusji korwinizm polega na tym, że dla popieranych rozwiązań rzeczywistość nie ma znaczenia. W wywiadzie, jako opcja, padł "czarny scenariusz", a tu dyskusja "na cztery fajerki".
Dla mnie uspokajającą wiadmością jest wystawienie Gilowskiej do debaty z Rostowskim. Jej sposób myślenia i działania znamy.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bloniaq Zobacz postaJeśli jakiś sklep może sobie pozwolić na tańsze produkty, a płaci podatki w innym kraju, to czemu mu na to nie pozwalać. Ludzie na tym wymiernie korzystają. A jak skorzystają na tym, jeśli podniesiesz te ceny poprzez ciaśniejsze opodatkowanie?Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Częściowo odpowiedziałem na to pisząc do Bladego o Biedronce i sklepikach osiedlowych, ale mogę rozwinąć. W wyniku cenowego dumpingu sklepów wielkopowierzchniowych, marże w sklepach poza marketami i sieciami są na granicy opłacalności. Przyciskając tylko markety można grać na wzmocnienie konkurencyjnych podmiotów. Jeżeli obciążone markety zaczęłyby podnosić ceny, klienci zaczęliby przechodzić do konkurencji i sprzedaż z tą samą marżą zaczęłaby być znacznie bardziej opłacalna. Ewentualne widełki podwyżek w marketach nie wydają się być specjalnie wielkie.
Przy czym cały czas mówimy o sytuacji, gdyby państwu groził finansowy krach i trzeba by było szybko łatać kasę, by starczyło chociaż na obsługę zadłużenia. Bankructwo oznacza niewypłacalność całych sektorów gospodarki - z publicznym na czele (przerabiane już w ostatnich miesiącach 2008 ). Wtedy najtańsza marchewka z supermarketu nikogo nie zbawi.Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Dlaczego w takim razie utrzymywać wydatki na tak wysokim poziomie. Ja po prostu nie rozumiem u żadnego polityka tego podejścia. Jeśli wydatki są za duże to ograniczmy je, a nie podnośmy przychody. Nie wiem, jak można rozpatrywać opcję zwiększenia podatków w tym momencie, skoro jedynym rozwiązaniem powinno być ograniczenie wydatków.Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Zamieszczone przez bloniaq Zobacz postaDlaczego w takim razie utrzymywać wydatki na tak wysokim poziomie. Ja po prostu nie rozumiem u żadnego polityka tego podejścia. Jeśli wydatki są za duże to ograniczmy je, a nie podnośmy przychody. Nie wiem, jak można rozpatrywać opcję zwiększenia podatków w tym momencie, skoro jedynym rozwiązaniem powinno być ograniczenie wydatków.koko koko Skorza spoko...
Komentarz
-
Zamieszczone przez Yevaud Zobacz postaZmniejszenie wydatków oznacza, że państwo "mniej da" - komu? Grupie wyborców! Lekarzom, pielęgniarkom, górnikom, nauczycielom, policjantom, rencistom, emerytom, czy choćby urzędnikom, kolejarzom itd. W myśleniu polityka: narazić się = przegrać wybory = i tak nie zrealizować zmniejszenia wydatków. Albo: nie narazić się = skłamać = przeprowadzić oszczędności = doprowadzić kraj do chwilowej poprawy, jednakże odczuwalnej już PO upływie kadencji = konsumowanej przez przeciwników politycznych, którzy znów zwiększą wydatki.
Podobne marnotrawstwo odbywa się w naszych Siłach Zbrojnych, przykład MON wymyślił sobie remont Starów, koszt bagatela 70 tys zł, po czym wystawił je na sprzedaż za 30 tys... Ile takich absurdów występuje w całej sferze publicznej ciężko zliczyć, a to są wszystko miejsca do bezbolesnego cięcia wydatków.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bloniaq Zobacz postaPytam jeszcze raz, bo jak na razie nikt mi nie odpowiedział
Pokaż mi drugie państwo w Europie oprócz Polski które pozwala na wyprowadzanie pieniędzy (podatków) poza swoje granice.
Dlaczego rządy Niemieckie, Fransuskie czy Belgijskie wykupują dane banków szwajcarskich czy luksemburskich i ścigają swoich obywateli za niepłacenie podatków i transfer pieniędzy o innych krajów? Było bardzo głośno o tym jakiś czas temu.
Oni doskonale wiedzą, że podatki to rozwój kraju, to inwestycje a tym samym wzrost PKB.
Jeśli uważasz, że wszystkie te myki zagranicznych firm w Polsce to normalka, to nie dziw się, że co roku będziesz miał podnoszone podatki, zamrażane progi podatkowe a że państwo musi funkcjonować więc ciężar zaspokojenia wpływów do budżetu spoczywa na nas, szarej masie.
Ja jeszcze raz napiszę, to że pozwalamy wielkim firmom zagranicznym w branży spożywczej czy paliwowej korzystać z blisko 40 mln rynku konsumentów to jest ich wielki przywilej i nie widzę zasdności wspomagania tej działalności.
Ktoś napisał, że teraz tak nie ma. Nie zgodzę się z tym. Z tego co wiem system zwolnień funkcjonuje do dziś. Dlatego np. Tesco po 10 latach przekształca się w Savie a w następnym miejscu buduje drugie centrum z nowymi zwolnieniami podatkowymi.
Działają na naszym rynku potężne firmy takie jak Tesco, Leroy M. BP, Statoil, ING, DB, Waterfall, IKEA i masa innych. Żadna z nich nie jest zainteresowana np. sponsoringiem klubów piłkarskich, czy szeroko pojętej kultury. Dzieje się tak dlatego, że jest właśnie brak uregulowań podatkowych, wolna amerykanka. A że koszula bliższa ciału więc oni wolą kasę wyprowadzać do swoich krajów. To mi się nie podoba.
Komentarz
-
Zamieszczone przez gizo Zobacz postaNapiszę wprost, albo ja jestem idiotą albo Ty.
Pokaż mi drugie państwo w Europie oprócz Polski które pozwala na wyprowadzanie pieniędzy (podatków) poza swoje granice.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Nazgul Zobacz postaKażde państwo na terenie UE. Bo nie ma innego wyjścia. Rejestrujesz firmę w dowolnym kraju UE gdzie podatki od firmy i opłaty na ubezpieczenia emerytalne są niższe niż u nas i po ptokach. Z tego co słyszałem większość śląskich taksiarzy ma porejestrowane działalności w Czechach. UE - i wszystko, obywatel jest na legalu a państwo jest bezradne. A Szwajcaria to insza inszość - oni do UE nie należą.
Komentarz
Komentarz