Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez cnm
    Zamieszczone przez Nazgul
    Tym bardziej mogliby obniżyć akcyzę na paliwo - jak widać straty dużej nie będzie
    To dosc odwazna teza, biorac pod uwage, ze wplywy z akcyzy paliwowej stanowia jakies 40% calkowitych wplywow z akcyzy. W tym roku wplywy z akcyzy paliwowej szacowane sa na mniej wiecej 19 miliardow zl. (proponuje jeszcze raz zajrzec jaki jest calkowity wplyw z podatku dochodowego od osob fizycznych). Dlatego nie czynilbym specjalnie zarzutu aktualnemu rzadowi, ze nie dokonuje drastycznej obnizki akcyzy na paliwo. Oczywiscie jestem za obnizeniem akcyzy, ale nie ma nic za darmo - gdzies trzeba uciac wydatki i to zdrowo a tego bym sie po rzadzie specjalnie nie spodziewal.
    No cóż - miałem raczej na myśli stosumek wpływów z akcyzy do ogółu wpływów. Myślę, że gdyby obniżyć akcyzę nan paliwo z odpowiednią otoczką propagandową strata z tego tytułu zostałaby z naddatkiem wyrównana przez inne podatki - choćby CIT Skoro pogłoski mogą niekorzystnie wpływać na gospodarkę (panika na giełdzie na przykład) to czemu nie spróbować w drugą stronę - wpłynąć na obniżkę cen paliwa i wytworzyć dobrą atmosferę - zwłaszcza po strachach o benzynie po 6 PLN

Chciałem coś jeszcze napisać o socjalu ale Pesto mnie wyręczył

Tak to już jest - jeśli masz do wyboru dwie drogi zawsze wybierzesz łatwiejszą i to jest prawo fizyki Mobilizujący jest dopiero brak wyboru. Ludzie przyparci do muru zadziwiają samych siebie

Oczywiście nie mowię o ludziach chorych, niezdolnych do podejmowania takich wyzwań tylko o zdrowych jak byki obibokach żerujących na przeciętnym podatniku.
    From flood into the fire
    One thousand voices sing
    We're in this together
    For whatever fate may bring

Komentarz

• Zamieszczone przez Nazgul
      No cóż - miałem raczej na myśli stosumek wpływów z akcyzy do ogółu wpływów. Myślę, że gdyby obniżyć akcyzę nan paliwo z odpowiednią otoczką propagandową strata z tego tytułu zostałaby z naddatkiem wyrównana przez inne podatki - choćby CIT
      To nie jest takie proste, znowu funkcjonuje tu ten mechanizm, który omowilismy przed momentem z Foxx-em - potencjalne wplywy (o ile jestesmy po prawej stronie od maksimum na Krzywej Laffera ) nie zrownowaza od razu kosztow, wiec nie ma sily - trzeba gdzies przyciac, zwlaszcza, ze nie tak znowu wielkie obnizki akcyzy pociagna za soba koszty rzedu kilku miliardow zlotych. Ja jestem jak najbardziej za, ale nie ma wyjscia - trzeba ciac koszty.

Tak to już jest - jeśli masz do wyboru dwie drogi zawsze wybierzesz łatwiejszą i to jest prawo fizyki Mobilizujący jest dopiero brak wyboru. Ludzie przyparci do muru zadziwiają samych siebie
      Z tym sie jak najbardziej zgadzam. I jeszcze bym to rozszerzyl dalej na sfere budzetowa, np. wierze w to, ze gdyby uciac Kancelarii Prezydenta x procent to doskonale by sobie poradzili bo nie byloby innego wyjscia. Podobnie z wieloma innymi ograniczeniami wydatkow, ktore teraz podobno sa "niezbedne".
      http://mocneslowa.com - centrum cytatu politycznego

Komentarz

• Zamieszczone przez cnm
        Z tym sie jak najbardziej zgadzam. I jeszcze bym to rozszerzyl dalej na sfere budzetowa, np. wierze w to, ze gdyby uciac Kancelarii Prezydenta x procent to doskonale by sobie poradzili bo nie byloby innego wyjscia. Podobnie z wieloma innymi ograniczeniami wydatkow, ktore teraz podobno sa "niezbedne".
        Zresztą co my daleko przykładów szukamy - kibicowskie poletko, liga Jak wymogiem stały się jupitery - wszyscy zainstalowali... z grzaną trawą to samo będzie / już jest - vide KSP
        From flood into the fire
        One thousand voices sing
        We're in this together

Komentarz

• Zamieszczone przez cnm
          Tu oczywiście również zgoda - jedyny warunek: cięcia planować z odpowiednim wyprzedzeniem.
          My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez cnm
            Tu oczywiście również zgoda - jedyny warunek: cięcia planować z odpowiednim wyprzedzeniem.
            My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez cnm
              Zamieszczone przez Foxx
              Zrobiłem mały research i rzeczywiście wygląda to skandalicznie. Mam jednak pytanie pomocnicze: kto obecnie ręcznie steruje prokuraturą?
              Bardzo dobrze, ze tematem zainteresowala sie prokuratura, ale z ocenami mysle, ze nalezy poczekac na efekty jej dzialania. Oczywiscie samo zainteresowanie to dobry poczatek, ale szkoda, ze nastapilo dopiero po artykule w gazecie, afery SLD tez byly opisywane przez prase i wtedy tez prokuratury roznych szczebli musialy wykazywac zainteresowanie, wyznacznikiem tego czy cos sie zmienilo bedzie efekt dzialania. Czy bedzie jak za recznego sterowania prokuratura przez SLD sprowadzenie afery Rywina do 'pomocnictwa w platnej protekcji' dla jednej osoby czy bedzie to uczciwe sledztwo i jezeli zarzuty sie potwierdza to stanowcze dzialania. Ktokolwiek nie bylby aferzysta.
              Pojawila sie nowa informacja w sprawie Insbudu, osiedla na Olimpii i dzialan prokuratury:

"Przez transakcje Mariana Parchowskiego, prezesa Olimpii, należący do tego klubu grunt o astronomicznej wartości stał się za bezcen własnością prywatnej spółki. Po naszym artykule na ten temat prokuratura postanowiła zbadać sprawę, ale doszła do wniosku, że żadnego przestępstwa nie było

W sprawę zamieszany jest wysoko postawiony działacz Porozumienia Centrum i prezes Olimpii Marian Parchowski. Usankcjonowanie jego transakcji otwiera drogę do zabudowy zielonych terenów kolejnego po Sarmacie klubu na Woli."

Caly artykul tutaj.
              http://mocneslowa.com - centrum cytatu politycznego

Komentarz

• Tak, czytałem już w wersji papierowej. Nieciekawie to wygląda - mam nadzieję, że przełożeni kopną warszawską prokuraturę w odwłok - inaczej będzie kiszka.

Komentarz

• W Przekroju byl wywiad z byla wiceminister rolnictwa

Codziennie nowe teksty z kwartalnika Przekrój i nie tylko. Artykuły, opowiadania i reportaże w wersji do słuchania, rysunki Marka Raczkowskiego, recenzje, krzyżówki, wiersze, komiksy.

tytul artykulu:
                  "Jak nie zostalam Jurandem ze Spychowa".

Ciekawa lektura.

Ziobro wedlug exminister to czlowiek "krysztalowy". Szczerze.
                  koko koko Skorza spoko...

Komentarz

• Wracam do sprawy orderu dla Wojciecha Jaruzelskiego. Powiem szczerze - jestem zdegustowany. W tej sprawie Prezydent strzelił sobie pięknego samobója...
                    Dlaczego?
                    Kiedy dowiedziałem się o fakcie otrzymania przez Jaruzelskiego orderu pomyślałem sobie, że Lech Kaczyński mimo wiadomo jakiego jego stosunku do komuny w ogóle a Jaruzelskiego w szczególności udowodnił, że jest prezydentem wszystkich Polaków i wie co podpisuje. Przyznając się do tego że nie wiedział co podpisuje zarobił u mnie wielkiego minusa. IMO powinien palic Niemca bo przyznając się zarabia minusa u tych, co odznaczenie Jaruzelskiego odebrali pozytywnie a nie punktuje u tych którzy mieli mu to za złe - oni pewnie zdania w tym temacie na lepsze nie zmienią. Raczej na gorsze...
                    Zrobił sobie fatalnie po prostu, zagonił się w kozi róg...
                    A może być gorzej.
                    Jak teraz Jaruzelskiemu ten order zabierze i jak wywalą Turowicza.

P.S.: Jaruzelski sam oddał ten order. Jutro będzie jego oświadczenie w prasie.
                    From flood into the fire
                    One thousand voices sing
                    We're in this together

Komentarz

• Zamieszczone przez Yevaud
                      W Przekroju byl wywiad z byla wiceminister rolnictwa.
                      Ale to jest sprzed ponad dwóch tygodni

Komentarz

• Wasserman to jednak cwel jakich mało...
                        "Odciąża" prokuraturę raz za razem ,ciekawe ile on juz ma na koncie wytoczonych procesów.
                        Najlepsza była wypowiedż w Faktach tej babki która jest oskarżona :

"Komunistów się nie bałam to i Wassermana się nie boję ,a niech mnie do więzienia zamkną !" Zuch - baba

Co do orderu dla "wrony" to trochę dziwnie wygląda jak się odwołuje wszystkich jak Polska długa i szeroka i zastępuje swoimi ludżmi ,a o najbliższych pracownikach się zapomina
                        Ktoś tu sie zastanawiał co by się działo w tym temacie gdyby to Kwach dał ten order za czasów swojej prezydentury....a ja się zastanawiam co by było gdyby Tusk został prezydentem i zrobił coś takiego.
                        Coś mi mówi ,że nikt na tym forum by w pomyłke nie uwierzył.
                        Pierdolę to ! Do niczego się nie zmuszam ,chcę to się wybijam - nie chcę no to się nie ruszam !
                        Grupa Trzymająca Wagę - Dzieki nam monopolowe nie martwią się o plajtę !!!

Komentarz

• Generał Wojciech Jaruzelski zwrócił prezydentowi Kaczyńskiemu Krzyż Zesłańców Sybiru wraz z legitymacją

Jaruzelski zapowiedział, że uzasadnienie tej decyzji znajdzie się w piątkowej prasie.

aż mnie zaskoczył tą decyzją - przyznam że nie brałem pod uwagę - wszyscy czekali aż sie Kaczyński sam udupi a tutaj Jaruzel go wyręczył.

Czekam z niecierpliwością na ten komentarz jutro.
                          MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Komentarz

• Zamieszczone przez CywiL
                            ...a ja się zastanawiam co by było gdyby Tusk został prezydentem i zrobił coś takiego.
                            uuuu , naczytalibyśmy się na forum o układach , salonach , "Gazietkach" , słabych chłopczykach bez odwagi i czerwono - różowo - liberalnych spiskach

bana mu , temu pestu

Komentarz

• Zamieszczone przez Pesto
                              Zamieszczone przez CywiL
                              ...a ja się zastanawiam co by było gdyby Tusk został prezydentem i zrobił coś takiego.
                              uuuu , naczytalibyśmy się na forum o układach , salonach , "Gazietkach" , słabych chłopczykach bez odwagi i czerwono - różowo - liberalnych spiskach

To pewne info, czy tylko prognoza pana Miecugowa z programu "szkło kontaktowe" ?
                              "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                              Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                              Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                              Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                              "
                              Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco

To pewne info, czy tylko prognoza pana Miecugowa z programu "szkło kontaktowe" ?

O Miecugowie piszemy tu :

Pierdolę to ! Do niczego się nie zmuszam ,chcę to się wybijam - nie chcę no to się nie ruszam !
                                Grupa Trzymająca Wagę - Dzieki nam monopolowe nie martwią się o plajtę !!!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎