Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Dlaczego stosujesz wobec mnie metody "wolnych mediów"? . Napisałem, że wystarczy prześledzenie stanowisk typowych dla trzech nurtów światopoglądowych Kościoła (z których tylko w pierwszym - liberalnym oraz drugim - umiarkowanie konserwatywnym) znajdują się hierarchowie. Słowem nie wspomniałem, że ktoś kimś steruje.
    Po prostu w "głównych mediach" udziela się głosu niemal wyłącznie przedstawicielom nurtu pierwszego, któym zadaje się pytania z zakresu oceny od polityki zagranicznej do stopnia niezależności Banku Centralnego. Oczywiście stawiają je odwieczni głosiciele rozdziału Kościoła i państwa.

Z nikogo tez nie robiłem "funkcjonariusza partyjnego". Dziwisz sam z siebie zrobił polityka-amatora, co bardzo szybko zaszkodzi zarówno jemu, jak i Tuskowi. Dyskredytować więc nikt go nie musi, zrobił to osobiście kilka miesięcy temu w Łagiewnikach. I nawet 100 apologetycznych reportaży Kolendy-Zaleskiej w TVN tego nie zmieni.

Myślę, że proces ten będziemy obserwować - i komentować w tym temacie - na bieżąco. Powtarzam, jeżeli Pieronek (chyba główny ideowy spadkobierca Tischnera), jako przedstawiciel Episkopatu, zaprzecza temu, co mówi Dziwisz - a decydujące skrzydło umiarkowanie konserwatywne Kościoła nawet nie musi zajmować stanowiska - oznacza to, że mamy doczynienia z indywidualną polityczną szarżą, nie mającą poparcia nawet wśród duchownych podobnie myślących.

Mój udział w tym wszystkim, zaskoczę Cię, jest zerowy
    My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
      Myślę, że proces ten będziemy obserwować - i komentować w tym temacie - na bieżąco. Powtarzam, jeżeli Pieronek (chyba główny ideowy spadkobierca Tischnera), jako przedstawiciel Episkopatu, zaprzecza temu, co mówi Dziwisz - a decydujące skrzydło umiarkowanie konserwatywne Kościoła nawet nie musi zajmować stanowiska - oznacza to, że mamy doczynienia z indywidualną polityczną szarżą, nie mającą poparcia nawet wśród duchownych podobnie myślących.
      Jak zwykle bedziemy sie roznic w ocenach. Ja pozostane przy zdaniu, ze wypowiedz kardynala Dziwisza byla ocena sytuacji z punktu widzenia kogos, kto pewnie wie wiecej o papieskich pielgrzymkach niz ktokolwiek inny, a nie politycznym wystapieniem. A to co robia z taka wypowiedzia media lub uczestnicy tego tematu albo jak posluza sie nia politycy to juz mozna rozpatrywac jako osobna kwestie.
      http://mocneslowa.com - centrum cytatu politycznego

Komentarz

• OK. W takim razie przyjmijmy, iz to zbieg okoliczności doprowadził do tego, że hierarcha ów, jako jedyny w polskim Kościele, wskazał wprost na swoje preferencje partyjne; następnie Tusk wygłosił swoją egzegezę "zasad kościelnych" powołując się na anonimowy autorytet z Episkopatu (z Watykanem w tle); i, w końcu, po krytycznych komentarzach wypowiedzi Platformy, dokonanych oficjalnych przedstawicieli Episkopatu (którzy, jeżeli dobrze rozumiem - o pielgrzymkach wiedzą mało) - zaskoczenie :O. Na własną rękę zabiera głos hierarcha, który jednocześnie oficjalnie poparł PO i ma silne związki z Watykanem... Tusk jednak swojego "źródła" wciąż nie ujawnia i odmawia komentarzy do oficjalnego stanowiska Episkopatu, które sam sprowokował...

Niech, więc tak będzie - życie jest przecież pełne przypadków .
        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Kiedy ma byc wizyta papieska?
          Kiedy mialy byc w koncepcji PiS wybory?

OK. W takim razie przyjmijmy, iz to zbieg okoliczności doprowadził do tego, że hierarcha ów, jako jedyny w polskim Kościele, wskazał wprost na swoje preferencje partyjne
          Ktory to wskazal wprost swoje preferencje partyjne? Glodz organizujacy spotkania "koalicjantow"?
          koko koko Skorza spoko...

Komentarz

• Zamieszczone przez Yevaud
            Kiedy ma byc wizyta papieska?
            Odpowiedzi na te pytania są juz w tym temacie.

Zamieszczone przez Yevaud
            OK. W takim razie przyjmijmy, iz to zbieg okoliczności doprowadził do tego, że hierarcha ów, jako jedyny w polskim Kościele, wskazał wprost na swoje preferencje partyjne
            Ktory to wskazal wprost swoje preferencje partyjne? Glodz organizujacy spotkania "koalicjantow"?
            Nikt poza Dziwiszem nie wskazał wprost partii, którą popiera. Rozmowom koalicyjnym prowadzonym z udziałem prawicy praktycznie od początku III RP patronowali jacyś duchowni (głównie z nurtu umiarkowanie konserwatywnego - np. powstanie Konwentu Świętej Katarzyny). Spotkanie "ostatniej szansy" między PiS, a PO zorganizował w grudniu Gocłowski, stabilizatorów natomiast gościł Głódź. Żaden z nich jednak nie wspierał wybranej przez siebie partii (a nawet pilnują się, by niczego nie sugerować w tej kwestii).

Komentarz

(...) hierarcha ów, (...), wskazał wprost na swoje preferencje partyjne; (...) hierarcha, który jednocześnie oficjalnie poparł PO (...)
              Proponowalem refleksje nad cytatem, ktory w innym swietle stawia to jedno zdanie, z ktorego uparcie robisz partyjna deklaracje, ale skoro nie uznajesz go za zmieniajacy cokolwiek, to jak zwykle pozostaje nam protokol rozbieznosci. W ramach podsumowania proponuje jeszcze raz przypomniec dwa cytaty z kardynala Dziwisza, o ktorych dyskutujemy:

"Platforma nie może zostać sama"

"Każdy, kto aktywnie para się polityką, staje więc wobec trudnego i wymagającego zadania. Nie dziwi więc wezwanie Papieża Benedykta XVI skierowane niedawno do polskich Biskupów, by chrześcijańscy politycy nie byli pozostawieni przez Kościół bez pomocy. Oczywiście nie chodzi tu o bezpośredni wpływ Kościoła na decyzje polityków, ale o pomoc w uświadamianiu ich własnej chrześcijańskiej tożsamości i powszechnych wartości moralnych, tak aby te kryteria, jakie przypomniałem za Janem Pawłem II, wyznaczały drogi sprawowania dobrej polityki."

Ja pozwole sobie jednak uznac, ze ten drugi cytat rzuca pewne nowe swiatlo na pierwszy, ale chyba nie ma juz co dluzej nad tym debatowac, bo krecimy sie w miejscu.

Komentarz

• czyli cytat mozna sprowadzic (w swietle poprzedniego) do jednego zdania:

GLOSUJCIE NA PO BO DOBRZE GADAJA

cnm ja wiem ze starasz sie nam wmowic ze tylko PiSowcy mowia cos miedzy wierszami, ale prozne nadzieje

Komentarz

Kiedy ma byc wizyta papieska?
                  Odpowiedzi na te pytania są juz w tym temacie.

Nikt poza Dziwiszem nie wskazał wprost partii, którą popiera. Rozmowom koalicyjnym prowadzonym z udziałem prawicy praktycznie od początku III RP patronowali jacyś duchowni (głównie z nurtu umiarkowanie konserwatywnego - np. powstanie Konwentu Świętej Katarzyny). Spotkanie "ostatniej szansy" między PiS, a PO zorganizował w grudniu Gocłowski, stabilizatorów natomiast gościł Głódź. Żaden z nich jednak nie wspierał wybranej przez siebie partii (a nawet pilnują się, by niczego nie sugerować w tej kwestii).
                  A czy Dziwisz sugerowal glosowanie na partie?

Powiedzenie "Platforma nie moze zostac sama" nie jest jednoznaczne (a na pewno nie jest jawnym opowiedzeniem sie za jakas partia) nawet w przypadku, gdyby nie mowil o tym wysoki przedstawiciel Kosciola powszechnego.

Gdy cos takiego mowi ksiadz (nie wazne, czy proboszcz, biskup czy kardynal) wypada jeszcze rozwazyc kontekst ewangeliczny.

Czy Chrystus, ktory mowil, ze zostal poslany do grzesznikow sugerowal, ze grzesznicy sa lepsi? Czy sugerowal, ze woli grzesznikow od ludzi bogobojnych?

Wracajac do terminu pielgrzymki - kto mialby w imieniu parlamentyu wtac glowe panstwa Watykan? Albo kto ze strony MSZ?
                  Ci, ktorzy wlasnie traca mandat?
                  Troche to niestosowne, wedlug mnie.

Wolalbym wybory po pielgrzymce. I nie wierze w jakiekolwiek wykorzystywanie wizyty Ojca Swietego w celach wyborczych. A kto by probowal toby tylko na tym stracil.
                  koko koko Skorza spoko...

Komentarz

• Anna Sobecka stawia ultimatum władzom Ligi Polskich Rodzin: jeśli nie przestaniecie krytykować PiS, odejdę z partii

pierwsza przystawka napoczęta ?
                    "No pasaran!" ???

HEMOS PASADO !!!

Komentarz

• Zamieszczone przez ems
                      czyli cytat mozna sprowadzic (w swietle poprzedniego) do jednego zdania:

GLOSUJCIE NA PO BO DOBRZE GADAJA
                      ?

Zamieszczone przez ems
                      cnm ja wiem ze starasz sie nam wmowic ze tylko PiSowcy mowia cos miedzy wierszami, ale prozne nadzieje
                      Dokladnie odwrotnie. Probuje przekonac, ze nie nalezy tego zdania intepretowac literalnie, wyrywajac z kontekstu i przedstawiajac jako deklaracje polityczna pierwszej lepszej osoby z ulicy. Poprzez podanie szerszego kontekstu staram sie zasugerowac, zeby wlasnie nie odczytywac tego pojedynczego zdania w sposob doslowny, a probowac zrozumiec co naprawde bylo jego trescia.

Komentarz

• Cóż, próbuj. Choćbyście zrobili maksymalnie uduchowioną egzegezę - zawsze zostanie pytanie: jak się ma wymienienie z nazwy jednej z partii politycznych do nauczania Kościoła?

Chcecie taką grą załatwić kwestię otwartego mieszania się "Kościoła antyrydzykowego" w politykę? Proszę bardzo. Pewnie wszyscy pamiętamy wypowiedź Rydzyka "zatopić platformę!", otóż niestety została ona źle zinterpretowana. Księdzu na pewno chodziło o metaforę, sytuacji, którą w Biblii opisano tak:

Zamieszczone przez Dzieje Apostolskie 27:18-22
                        Ponieważ miotała nami gwałtowna burza, [żeglarze] zaczęli nazajutrz pozbywać się ładunku, a trzeciego dnia wyrzucili własnoręcznie sprzęt okrętowy. Kiedy przez wiele dni ani słońce się nie pokazało, ani gwiazdy, a niesłabnąca nawałnica szalała, znikła już wszelka nadzieja naszego ocalenia. A gdy już ludzie nawet jeść nie chcieli, powiedział do nich Paweł: «Trzeba było posłuchać mnie i nie odpływać od Krety, i oszczędzić sobie tej niedoli i szkody. A teraz radzę wam być dobrej myśli, bo nikt z was nie zginie, tylko okręt.
                        Gdy cos takiego mowi ksiadz (nie wazne, czy proboszcz, biskup czy kardynal) wypada jeszcze rozwazyc kontekst ewangeliczny.

A tu kolejna, z długiej już serii, siurpryza w wykonaniu Donalda.

Zamieszczone przez Zalewski i Mazurek we 'Wprost'
                        WYPADA SIĘ PRZYZNAĆ - zrobiliśmy z siebie durniów. Napisalismy, że reporterka "Wiadomości" w materiale na temat rzekomych znajomości Pawła Piskorskiego z gangsterami wykorzystała archiwalną, anty-Piskorską wypowiedź Donalda Tuska. A napisaliśmy, bo tak zapewniał partyjnych kolegów sam Tusk, który teraz z Pawłem bardzo się lubi. TVP przysięga jednak, że wypowiedź była jak najbardziej aktualna. Zatem przepraszamy i mamy nadzieję, że ostatecznie na durnia wyjdziemy nie my, lecz pewien polityk PO pozbawiony czegoś, co zwie się odwagą cywilną.

Komentarz

jak się ma wymienienie z nazwy jednej z partii politycznych do nauczania Kościoła?
                          Wymienienie nazwy ma sie nijak.

Zamieszczone przez Foxx
                          Chcecie taką grą
                          To nie gra tylko fakty. Jezeli uwazasz, ze wszyscy musza byc zdeklarowani politycznie i fundamentalni w swoich przekonaniach to faktycznie nie pozostaje nic innego jak probowac sprowadzic do absurdu sytuacje nieprzystajace do siebie w zaden sposob.

Komentarz

• cnm ale czemu uwazasz ze "Platforma nie moze zostac sama" nie jest deklaracja poparcia dla danej partii ?

Komentarz

• Zamieszczone przez cnm
                              Zamieszczone przez Foxx
                              Chcecie taką grą
                              To nie gra tylko fakty.
                              Jakie fakty? Że Dziwisz osobiście zaprosił PO do Krakowa i Łagiewnik? Że przy pomocy "Gazietki" chciał wesprzeć Platformę wirtualnym "Kościołem antyrydzykowym"?

Zamieszczone przez podniecona 'Gazietka' 09.01.2006
                              Abp Dziwisz spotkał się z Platformą

Wojciech Pelowski, Rafał Romanowski

Bezprecedensowe spotkanie abp. Dziwisza z Platformą Obywatelską. Donald Tusk: - Dziś duża część Kościoła otwarcie popiera PiS. Jest to efekt politycznego terroru ojca Rydzyka. Jan Rokita: - Niech w Polsce wygra "katolicyzm łagiewnicki" zamiast "toruńskiego".

Chcesz - nazywaj to niezdeklarowaniem politycznym i sprowadzaj do absurdu. Rzeczywistości nie zmienisz.

Komentarz

• Nigdy ale to przeNIGDY nie sądziłem, że dożyję czasu w którym Jaruzelski zostaje odznaczony orderem przez Kaczyńskiego.
                                Pierdolę to ! Do niczego się nie zmuszam ,chcę to się wybijam - nie chcę no to się nie ruszam !
                                Grupa Trzymająca Wagę - Dzieki nam monopolowe nie martwią się o plajtę !!!

Komentarz

Pracuję...
                                X