Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Wydawałoby się, że celem polityka powinna być realizacja jego programu w stopniu największym, na jaki pozwalają możliwości. W tym miejscu nasuwa się proste pytanie: jaką część swojego programu zrealizowała UPR przez kilkanaście lat istnienia? (...). Żadnego. Co ciekawe, mistrzowi brydża nie przychodzi do głowy jakakolwiek refleksja na temat takiego stanu rzeczy.
    ... Może dlatego, że od roku 1993 nie był w sejmie? Zasiadał tam tylko rok. Przez ten czas UPR doprowadziło/chciało doprowadzić do (wymieniam tylko najważniejsze sprawy):

1.
    Podstawą do przeprowadzenie lustracji była uchwała zgłoszona przez Janusza Korwin-Mikkego 28 maja 1992. Uchwała miała na celu "zobowiązania ministra spraw wewnętrznych do przedstawienia pełnej informacji na temat osób pełniących niektóre funkcje publiczne będących współpracownikami Służby Bezpieczeństwa w latach 1945-1990"[1]. Uchwała miała na celu ujawnienie tożsamości osób współpracujących ze Służbą Bezpieczeństwa za co nie były przewidziane żadne kary.
    2. Wpisania do konstytucji zapisu o zakazie zadłużania państwa - gdyby wtedy im się udało, to dziś nie byłoby mowy o długu publicznym...

3. Jednomandatowe okręgi wyborcze

4. Radykalna obniżka podatków (VAT, PIT, CIT, ceł na samochody)

Z punktu widzenia UPR w dotąd poznanym świecie (a nawet w światach równoległych, jak przypuszczam) nie istnieje państwo, z którym moglibyśmy strategicznie związać swoje interesy.
    I bardzo dobrze. Gwarantuje to większą niezależność gospodarczą.

Chociaż... kilka lat temu pojawił się postulat przystąpienia do NAFTA (północnoamerykańska strefa wolnego handlu). Dzisiaj jankescy neokonserwatyści wydają się dla UPR zbyt lewicowi gospodarczo.
    Skąd mógł wiedzieć, że tak zmienią program swojego działania?

partia JKM jest po prostu prekursorem haseł w stylu "3 x 15". A dlaczego nie "3 x 6"? Albo 8? Nikt nie wie, bo nikt nie liczył.
    Bardzo trudno przewidzieć zmiany na wolnym rynku po obniżeniu podatków. Wg. mnie im są mniejsze, tym lepiej, bo w takim kraju będzie zakładanych więcej firm i zakładów pracy, które stworzą więcej stanowisk roboczych, niż ludzi do nich chętnych, co spowoduje powiększenie się zarobków i otwieranie firm przez Polaków, w których będą też zatrudniać imigrantów - kto tak by nie chciał? W tym właśnie widzę dobry interes obywatelski.

Komentarz

• Nikogo i tak nie przekonasz. Wszyscy przecież głosujemy na Platformę. Twój wysiłek jest daremny.

Komentarz

• Zamieszczone przez Slyboots Zobacz posta
        Tak. To jak podchodzi się do kwestii aborcji jest determinowane przez prywatny światopogląd moralny, gdzie coś takiego jak dyscyplina partyjna nie powinno obowiązywać. Każdy głosuje zgodnie z własnym sumieniem, religią itp. Ja na przykład jestem za utrzymaniem obecnego stanu prawnego, który jest salomonowym rozwiązaniem. Poza tym, każdy kto toczy pianę o "zakaz aborcji" robi więcej złego niż dobrego dla swoich idei, bo wywołując dyskusję na ten temat uruchamia siły, które mogą doprowadzić do zadekretowania czegoś zupełnie przeciwstawnego.

Nie mówiąc o tym, że mając do czynienia z rozkładem państwa niemal w każdej dziedzinie, odświeżanie tych kwestii jest dla mnie niczym innym jak "tematem zastępczym".
        Trochę źle mnie zrozumiałeś. Nie chcę robić z aborcji tematu dyskusji publicznej numer jeden.
        Też jestem za utrzymaniem obecnego statusu prawnego i przeciwny dalszym sporom w tym temacie. Jednak wypowiedź bloniaq zabrzmiała tak, jakby zupełnie bagatelizował on kwestię aborcji, co jest przecież niedorzeczne.

O ile bowiem obecne przepisy są dopuszczalne, o tyle jakakolwiek "liberalizacja" w tym przypadku już absolutnie nie. Aborcja jest morderstwem, czy to się wojującym ateistom, czy oświeconym lewakom podoba, czy też nie. Poglądy polityczne i religia w tej kwestii nie mają znaczenia. Bo jeśli chodzi o chociażby kwestie gospodarcze, to jest tutaj pole do dyskusji i ewentualnych ustępstw. Jeśli jednak idzie o wartości, o sprawy tak ważne jak życie nienarodzonych, to żadnych dalej posuniętych kompromisów być nie może.

Tak więc o ile nie widzę sensu w rozdrapywaniu problemu aborcji aktualnie, to jeśli jakiemuś parszywemu lewusowi przyjdzie do głowy zmiana przepisów na takie, jak chociażby w "oświeconych krajach zachodniej Europy", i będzie on miał ku temu możliwości, wtedy trzeba zdecydowanie się sprzeciwić.

„W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca.”, powiedziałbym, ale że po prostu nie znoszę tego "artysty", idola napalonych gimnazjalistek zwanego Coelho, to nie powiem. Ale o coś właśnie takiego mi chodzi

I basta.
        I EOT.
        Jak powiedział stary góral
        będzie Polska aż po Ural
        za Uralem będą Chiny
        was nie będzie skur.wysyny!

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
          Nikogo i tak nie przekonasz. Wszyscy przecież głosujemy na Platformę. Twój wysiłek jest daremny.
          Hahahaha. Nie.

Próbuję dowieść tego, że mam rację - lub inaczej "chcę kogoś przekonać" - bo wiem, że będzie z tego pożytek. Każdy głos na JKMa pomoże budować lepszą Polskę, bez wielkiego zadłużenia, bez pół-milionowej armii biurokratów, bez chorego prawa, które nic nie robi sobie z zasady "chcącemu nie dzieje się krzywdy", odbierającemu w dodatku prawa rodzicielskie w ramach "walki z patologią". Nie wiem, czy jestem patriotą. Nigdy nie stanąłem w oko w oko z uzbrojonym żołnierzem, który chciałby zniszczyć Polskę. Pewnie zesrałbym się ze strachu i zamknął się w łazience niczym słynny Maciej Lubicz. Chcę jednak żyć w kraju, w którym nie odbiera mi się większości pieniędzy, które zarobię. W państwie, które szanuje mój wybór - co chcę palić, pić, jak wychowywać dzieci czy wydawać pieniądze. Dlatego głosuję na JKMa. Innej alternatywy nie widzę. Prosiłbym o pokazanie mi lepszej, bym mógł ją popierać. Zrobię to na pewno - o ile będzie lepsza w moim subiektywnym odczuciu.

Komentarz

• Protest

Temat żyje w całej Polsce. Szkoda tylko że ludzie tego nie rozumieją.

Komentarz

• "w demokratycznej Polsce"

Co do samego tematu - Janusz Korwin-Mikke jest przeciwny takim działaniom przeciw kibicom.

http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/osw..._stadionow/922

http://www.facebook.com/notes/ruch-w...18978048185576

Komentarz

• Zamieszczone przez bLady-po-100sunku Zobacz posta
                "w demokratycznej Polsce"

Co do samego tematu - Janusz Korwin-Mikke jest przeciwny takim działaniom przeciw kibicom.

http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/osw..._stadionow/922

http://www.facebook.com/notes/ruch-w...18978048185576
                po finale PP powiedział też że policja powinna strzelać do kibiców z ostrej amunicji

Komentarz

Każdy głos na JKMa
                  To głos zmarnowany.

I wbrew temu co napisałeś nie przez medialno-sondażowe olewanie tego ugrupowania tylko przez indywidualne cechy tego pana. UPR, a także cały ruch libertariańzki(mam nadzieję że poprawnie odmieniłem libertarianizm) czy też liberalno-konserwatywny miałyby się o wiele lepiej gdyby w połowie lat 90 zerwano kontakty z tym panem. Skoro zaś UPR od 20 lat nie potrafi tego dostrzec to znaczy że osoby skupione wokół tego środowiska są równie jak JKM niegotowe do jakiegokolwiek oddziaływania na kraj
                  Ostatnio edytowany przez Buziek_LG; 13039.
                  Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Zamieszczone przez Mini Zobacz posta
                    po finale PP powiedział też że policja powinna strzelać do kibiców z ostrej amunicji
                    Najpierw długa seria strzałów w powietrze. Zgodzisz się chyba ze mną, że nie jest to normalne zachowanie ze strony kibiców, nie? Większość z nich wbiegła, potem poszła. Część z nich jednak została na murawie. Strzały w powietrze powinny im pokazać, że to nie jest ich miejsce i powinni się wynosić. Jeśli jednak by tego nie robili, powinny paść strzały. Nie mówię, żeby od razu w głowę... Sądzę, że po pierwszym takim incydencie byłoby dokładnie tak, jak mówi w 1:46 - już nikt się nie odważy wejść na murawę. I sprawa załatwiona.

Zamieszczone przez Buziek_LG
                    To głos zmarnowany.

I wbrew temu co napisałeś nie przez medialno-sondażowe olewanie tego pana tylko przez indywidualne cechy tego pana. UPR, a także cały ruch libertariańzki(mam nadzieję że poprawnie odmieniłem libertarianizm) czy też liberalno-konserwatywny miałyby się o wiele lepiej gdyby w połowie lat 90 zerwano kontakty z tym panem. Skoro zaś UPR od 20 lat nie potrafi dostrzec to znaczy że osoby skupione wokół tego środowiska są równie jak JKM niegotowe do jakiegokolwiek oddziaływania na kraj
                    Wg. Ciebie PR jest najważniejszy w doborze kandydata? Wracaj do szarej masy oglądać Plebanię... Ahm, jeszcze coś. Źle odmieniłeś libertarianizm.

Komentarz

Najpierw długa seria strzałów w powietrze. Zgodzisz się chyba ze mną, że nie jest to normalne zachowanie ze strony kibiców, nie? Większość z nich wbiegła, potem poszła. Część z nich jednak została na murawie. Strzały w powietrze powi pokazać, że to nie jest ich miejsce i powinni się wynosić. Jeśli jednak by tego nie robili, powinny paść strzały. Nie mówię, żeby od razu w głowę... Sądzę, że po pierwszym takim incydencie byłoby dokładnie tak, jak mówi w 1:46 - już nikt się nie odważy wejść na murawę. I sprawa załatwiona.
                      chyba wozisz dupsko po nie swojej parafii. zamiast strzelac radze jkm pobawic sie nozem, przypomnisz nam ta historie...
                      „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

Komentarz

• Ok ja pooglądam Plebanię, a ty posłuchaj JKM czy też przekonuj do niego. Identycznie zmarnujemy czas.

ps. Jak się odmienia to słowo? Pytam bo autentycznie nie mam pojęcia.
                        Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

Najpierw długa seria strzałów w powietrze. Zgodzisz się chyba ze mną, że nie jest to normalne zachowanie ze strony kibiców, nie? Większość z nich wbiegła, potem poszła. Część z nich jednak została na murawie. Strzały w powietrze powinny im pokazać, że to nie jest ich miejsce i powinni się wynosić. Jeśli jednak by tego nie robili, powinny paść strzały. Nie mówię, żeby od razu w głowę... Sądzę, że po pierwszym takim incydencie byłoby dokładnie tak, jak mówi w 1:46 - już nikt się nie odważy wejść na murawę. I sprawa załatwiona.
                          a nie spadło Ci czasem coś ciężkiego na głowę ?

idąc Twoim tokiem rozumowania - do strajkujących pielęgniarek strzelamy, do górników strzelamy, pijanego kierowcę łapiemy - kula w łeb. tak ?

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz posta
                            To głos zmarnowany.

Fragment dotyczący Korwina z Ziemkiewicza "Wkurzam salon"

1. http://i53.tinypic.com/vdzgnb.jpg

2. http://i51.tinypic.com/juaees.jpg

Komentarz

• Zamieszczone przez Mini Zobacz posta
                              a nie spadło Ci czasem coś ciężkiego na głowę ?

idąc Twoim tokiem rozumowania - do strajkujących pielęgniarek strzelamy, do górników strzelamy, pijanego kierowcę łapiemy - kula w łeb. tak ?
                              Ja nie mam nic do osób, które weszły na boisko, a potem poszli na trybuny. Nazywanie ich kibolami jest jak najbardziej wyolbrzymione. Ale jeśli ktoś wyrywa krzesełka, rzuca nimi w policję na przemian z racami, a nie robi sobie nic ze strzałów ostrzegawczych - strzał w nogi. Raz zdarzy się komuś nieszczęście - będzie to dla innych przestrogą. Tyle w tym temacie. Jeśli ktoś lubi się bić, niech pójdzie do klubu walki, albo na ustawkę - policja na pewno od tego nie jest...

Co do tego fragmentu - Ziemkiewicz ma rację. Gdyby pojawił się w Polsce ktoś o tych samych poglądach społecznych i gospodarczych co Korwin, a do tego z lepszym charakterem - zagłosowałbym właśnie na niego. Tylko, że takiej osoby nie ma. Przykre.

Komentarz

Po pierwszych kilku Twoich postach myślałem, że nie jesteś jednym z tych wyznawców Korwina, spuszczających się nad każdym jego słowem. Ale widzę, że jest inaczej. Jak można na poważnie brać gościa, który mówi żeby strzelać do innych? A propos broni. Jak można na poważnie brać gościa, który usiłuje wmówić, że broń powinna być ogólnie dostępna dla każdego? Kilkoma ostatnimi wpisami pokazałeś, że jakakolwiek polemika z Tobą nie ma sensu. Głosuj sobie na kogo chcesz ale do siania propagandy wybrałeś chyba złe miejsce.

http://www.youtube.com/watch?v=98lDCw8x4ZE

Edyta: bardziej się nadaje do tematu linki, dowcipy, komentarz wyznawcy Korwina opowiadający się za legalizacją broni:
                                A jak było na "Dzikim Zachodzie"???? Ludzie mieli łatwy dostęp do broni i w razie niebezpieczeństwa zbierali się i razem przeganiali bandytów tylko na filmach jest tak że Rabusie non stop napadają na pociągi zresztą statystyki z innych Państw mówią swoje zresztą ty nic nie rozumiesz, jak taki zakapior popije to i tak będzie gaciami telepał bo nie wie czy nie wyciągniesz z kieszeni rewolweru

Fakty mówią same za siebie...
                                Ostatnio edytowany przez Marek1987; 47980.

Komentarz

Pracuję...
                                X