Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Były kandydat Platformy Obywatelskiej na prezydenta Radomia, Piotr Szprendałowicz poinformował zarząd radomskiej PO, że z przyczyn osobistych zawiesza członkowstwo w partii i w klubie radnych PO w Radzie Miejskiej w Radomiu - powiedział rzecznik radomskiej PO Jerzy Zawodnik.
    Dodał, że Szprendałowicz poinformował o swojej decyzji wczoraj wieczorem, podczas posiedzenia zarządu radomskiej PO. Według Zawodnika, Szprendałowicz ma wyjaśnić przyczyny tego kroku na swojej konferencji prasowej, która prawdopodobnie odbędzie się we wtorek.
    Ze źródeł zbliżonych do radomskiej PO wiadomo, że decyzja Szprendałowicza może mieć związek z prowadzonym przez prokuraturę w Chełmie postępowaniem dotyczącym m.in. poświadczenia w 2009 roku nieprawdy w kartach egzaminacyjnych i innych dokumentach przez członków komisji egzaminacyjnej Zarządu Okręgu Polskiego Związku Łowieckiego w Radomiu oraz wydania poświadczającego nieprawdę pozwolenia na broń w celach łowieckich. Szprendałowicz był w tej sprawie przesłuchiwany. Twierdził, że jest niewinny.
    Piotr Szprendałowicz w ubiegłorocznych wyborach prezydenta Radomia otrzymał niecałe 40 proc. głosów. Przegrał z kandydatem PiS Andrzejem Kosztowniakiem.
    Aktualnie dziennikarze śledczy gazietki i wsi24 poszukują pisowskich korzeni u owego obywatela.
    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Foxx, rozumiem że chodzi generalnie o służby i ludzi zamieszanych w "prywatyzacje"(Elektrim). Jednak z tego co wiem za projekt odpowiada głównie Łażący Łazarz, czyli postać generalnie znana w prawicowej blogosferze(do tego zwolennik tezy o koncesjonowanej opozycji ).

W związku z tym czy faktycznie wierzysz w drugie dno tego projektu? Pytam serio, bez jakichś tam podtekstów itp

-------------------------------

Ciekawa sprawa. Przyznam, że dość zaskakujące to dla mnie, a dodatkowo pokazuje pewną siłę oddziaływania różnego rodzaju petycji, bojkotów i "akcji mailowych".

08.02. Kraków (PAP) - Dyrektor krakowskiego wydawnictwa Znak Danuta Skóra podczas wtorkowej konferencji prasowej poświęconej książce Jana Tomasza Grossa i Ireny Grudzińskiej-Gross "Złote żniwa" przeprosiła wszystkich, którzy czują się urażeni tą publikacją.

Jak mówiła Skóra, od wielu tygodni do wydawnictwa przychodzą e-maile od osób oburzonych i zaniepokojonych tym, że Znak wydał "Złote żniwa". "Podzielam pogląd, który w tych mailach znajduję, że to jest tendencyjna książka i że ona w tendencyjny sposób pokazuje tamtą rzeczywistość i że krzywdzi wielu ludzi" - powiedziała dyrektor wydawnictwa.

"Tym wszystkim ludziom, którzy czują się tą książką dotknięci, urażeni czy zasmuceni, chcę powiedzieć, że bardzo ich ja za to przepraszam" - mówiła Skóra.

Podkreśliła, że jedyną właściwą odpowiedzią na książkę Grossa jest "inna, lepsza książka". "I mam nadzieję, że takie książki zostały napisane i zostaną wydane" - powiedziała.

Dodała, że z przeprowadzonych ostatnio badań wynika niewielki spadek poziomu nastrojów antysemickich w Polsce. "Jeśli ta książka przyczyni się do tego, że ten trend się odwróci, to będzie jakaś nasza porażka. Jeśli przyczyni się do tego, że ten trend będzie rósł, to będzie nasz sukces" - oceniła Skóra.

Wydawnictwo zapowiedziało, że zyski ze sprzedaży "Złotych żniw" przeznaczy na cele społeczne. Ma też zamiar zebrać i opublikować najważniejsze głosy polemiczne wobec książki Grossów.

Jan Tomasz Gross i Irena Grudzińska-Gross w "Złotych żniwach" stawiają tezę, że Polacy czerpali materialne zyski z holokaustu, a prześladowania przez polską wieś Żydów w okresie okupacji były swoistą normą. (PAP)
      Ostatnio edytowany przez KBK; 13950.

Komentarz

• Zamieszczone przez Kill, baby kill! Zobacz posta
        Foxx, rozumiem że chodzi generalnie o służby i ludzi zamieszanych w "prywatyzacje"(Elektrim). Jednak z tego co wiem za projekt odpowiada głównie Łażący Łazarz, czyli postać generalnie znana w prawicowej blogosferze(do tego zwolennik tezy o koncesjonowanej opozycji ).
        Wierz mi na słowo, że bardzo dobrze znam sekwencję narodzin Ekranu. Uwagi mam co najmniej dwie:

- po co ściema z "australijskim inwestorem" (prawie jak "katarski" w sprawie Stoczni)

I nie o prywatyzację tu chodzi...

W związku z tym czy faktycznie wierzysz w drugie dno tego projektu? Pytam serio, bez jakichś tam podtekstów itp
        Teraz chyba dużo łatwiej zrozumieć skąd się wzięły WSI, kto w nich działał i czym się zajmowały. Bo przecież zmiana nazwy w 1991 roku właśnie na WSI nie oznaczała zmiany całej kadry i jej nawyków.

Żeby jeszcze lepiej uświadomić sobie skalę działalności wywiadu wojskowego, wystarczy przyjrzeć się zestawieniu liczby agentów w poszczególnych instytucjach. Dotyczy ono 1990 roku. (...)

Urząd Rady Ministrów - 6
        Kancelaria Sejmu - 1
        Ministerstwo Spraw Zagranicznych - 108
        Państwowy Instytut Spraw Międzynarodowych - 7
        Ministerstwo Handlu Zagranicznego - 32
        Ministerstwo Handlu Wewnętrznego - 1
        Ministerstwo Pracy - 1
        inne ministerstwa - 13

Główny Urząd Statystyczny - 3
        Okręgowy Urząd Górniczy - 1
        Państwowy Komitet Normalizacyjny - 2
        Zarząd Ruchu Lotniczego - 3
        Urząd Gospodarki Morskiej - 3
        Urząd Telekomunikacji - 2
        Urząd Celny - 1
        Zakład Ubezpieczeń Społecznych - 1 (...)

Elektrim - 24
        WSI dostały swoją nazwę w 1991 roku, ale tak naprawdę powstały rok wcześniej. Oczywiście nie z niczego. W 1990 roku z Wojskowych Służb Wewnętrznych wydzielono żandarmerię, a resztę włączono do Zarządu II Sztabu Generalnego - czytamy w raporcie z weryfikacji WSI.

- stawiam kratę niepasteryzowanej Łomży osobie, która mnie przekona, że:

; Wilecki jest dostępny dla anonimowych blogerów spoza własnego środowiska
        ; wyciąganie go ze śmietnika historii na krótko przed możliwym politycznym przesileniem ma jakiekolwiek racjonalne wyjaśnienie... inne, niż promowanie jego osoby w chwili, gdy nastroje w kadrze oficerskiej stają się coraz bardziej antyrządowe/przeciwne cywilnej kontroli nad armią (w tym kontekście zwracam uwagę na zwiększoną nagle aktywność Petelickiego, którego zaniosło aż do Torunia)
        ; z punktu widzenia powodzenia projektu, jest sens odpalania "prawicowego" portalu wywiadem z kimś takim

Poza tym polecam komentarze:

To wszystko są poszlaki - dlatego nie kręcę histerii, a po prostu okazuję rezerwę
        Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.
        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Kill, baby kill! Zobacz posta
          Foxx, rozumiem że chodzi generalnie o służby i ludzi zamieszanych w "prywatyzacje"(Elektrim). Jednak z tego co wiem za projekt odpowiada głównie Łażący Łazarz, czyli postać generalnie znana w prawicowej blogosferze(do tego zwolennik tezy o koncesjonowanej opozycji ).
          Kill, baby kill taki mały offtop bo nudzi mi się w pracy Pogrubiony fragment brzmi smiesznie. To tak jakby w 21 wieku napisać - zwolennik tezy o tym, że ziemia krąży wokół słońca. Tak po prostu jest. Po co tworzyć jakieś dziwne kontrukcje zdaniowe.

Koncesjonowana opozycja jest czymś najzwyklejszym w świecie od wieki wieków i jest multum poważnych naukowych książek o tym zjawisku/działaniu jak również o tym, że ziemia krąży wokół słońca
          Ostatnio edytowany przez Citlivu; 27016.
          http://komandir.wrzuta.pl/audio/9lE2...zek_czajkowski

Komentarz

• Zamieszczone przez Citlivu Zobacz posta
            Kill, baby kill taki mały offtop bo nudzi mi się w pracy Pogrubiony fragment brzmi smiesznie. To tak jakby w 21 wieku napisać - zwolennik tezy o tym, że ziemia krąży wokół słońca. Tak po prostu jest. Po co tworzyć jakieś dziwne kontrukcje zdaniowe.

Koncesjonowana opozycja jest czymś najzwyklejszym w świecie od wieki wieków i jest multum poważnych naukowych książek o tym zjawisku/działaniu jak również o tym, że ziemia krąży wokół słońca
            Jeśli masz na myśli koncesjonowaną opozycję jako zjawisko polityczne to ja oczywiście zdaję sobie sprawę że Ziemia krąży wokół Słońca.

Natomiast jeśli chodzi o wiadomy konkretny przykład, do którego nawiązałem to...odsyłam do dziesiątek stron i setek postów tu napisanych przez nas wszystkich, których jedynym efektem było to, że nikt nikogo nie przekonał.

Nawiasem mówiąc oraz powracając do analogii, ja bym się tu widział raczej jako nawołującego do niepalenia na stosie heretyków stwierdzających, że Słońce jednak nie krąży wokół Ziemi

Choć, poniekąd w temacie, przyznać muszę że ostatni pomysł szeroko tu omawianego grona jest idiotyczny, a to kto go wypowiedział jest dla mnie mocno zaskakujące.
            Ostatnio edytowany przez KBK; 13950.

Komentarz

• Zamieszczone przez Mazurek
              Cena jednego Żyda

To będzie bardzo ciekawy proces. Jeśli będzie, bo choć władze amerykańskie zgodziły się na ekstradycję – być może do Polski – Johna Kalymona, to procedury odwoławcze potrwają kilka miesięcy.

Iwan Kalymun, zanim został Johnem Kalymonem z Detroit, urodził się jako obywatel II Rzeczypospolitej w 1921 roku w Komańczy.

W czasie wojny trafił do podporządkowanej Niemcom policji ukraińskiej. Ma na swym koncie udział w represjach przeciwko Żydom, o zabicie jednego z nich jest oskarżany. Rzeszowski IPN prowadzi w tych sprawach śledztwo, jest więc prawdopodobne, że to tu trafiłby oskarżony Kalymon.

Gdyby udało się wam go osądzić, byłby to dowód na to, że Polsce naprawdę zależy na ukaraniu zbrodniarzy – mówił Piotrowi Zychowiczowi z „Rzeczpospolitej” kontynuujący dzieło Szymona Wiesenthala „ostatni łowca nazistów”, jak zwą go na świecie, Efraim Zuroff. To sprawa, jakich wiele: po blisko 70 latach sprawiedliwość dopada nazistowskiego zbrodniarza. Nawet nie jakąś szychę, ot, mały trybik w machinie makabry. On i jego obrońcy zasłaniają się już nawet nie wykonywaniem rozkazów, ale niepamięcią, starczą demencją, ogólnie fatalnym stanem zdrowia. Mało kto jednak na wymówki te zważa. Oskarżyciele dowodzą, że nie chodzi im o wieszanie staruszków, czasem można by nawet zrezygnować z wsadzania ich do więzienia, ale to zakłócenie im świętego spokoju na emeryturze ma ponoć fundamentalny wymiar. To sygnał, że państwo, przynajmniej czasem, nie zapomina, by zło nazwać złem, zbrodnię – zbrodnią, a łajdaka – świnią. Państwo, dodajmy od razu, amerykańskie.

W państwie polskim z takich socjotechnicznych sztuczek dla gawiedzi zrezygnowaliśmy. Nie po to zerwaliśmy z totalitaryzmem, by teraz zakłócać wypoczynek w Tunezji gen. Kiszczakowi. Owszem, od kilkunastu lat ciągnie się choćby proces o masakrę na Wybrzeżu w grudniu 1970 roku, lecz sprawa ta nie doczeka się finału, bo oskarżeni, nie żadni tam szeregowi żołnierze (aż tacy podli to my nigdy nie będziemy), ale wydający rozkazy, to przecież starsi, schorowani ludzie
              .

Dość powiedzieć, że Wojciech Jaruzelski i Kazimierz Świtała (szef MSW) są od Kalymona młodsi o dwa lata, a znany z pieśni „Krwawy Kociołek kat Trójmiasta” o lat 12.
              My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zaginęło 16 mld zł drogowych oszczędności - twierdzi "Puls Biznesu".

Niedawno poinformowano o przesunięciu kwoty 4,8 mld zł oszczędności z przetargów kolejowych na budowę dróg. Gazeta zastanawia się jednak, gdzie się podziały niewykorzystane środki z kasy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Od kilku lat informowano z satysfakcją o niższych wartościach umów zawieranych z wykonawcami od tych, pierwotnie zakładanych. Kryzys i ostra konkurencja sprawiały, że oferty w przetargach były znacznie poniżej, zakładanych pierwotnie przez drogową dyrekcję, stawek.
                W sumie w latach 2009 i 2010 powinno się uzbierać około 16 mld zł oszczędności. GDDKiA twierdzi, że te środki zostały w budżecie centralnym. Ministerstwo Finansów zaprzecza, by tak się stało.
                Prawdopodobnie drogowcy nie mieli całej kwoty rozpisując przetargi i pieniądze organizowali dopiero po ich rozstrzygnięciu. Jednak, mimo wszystko fundusze na inwestycje muszą być zabezpieczone jeszcze przed ich rozpoczęciem.
                Oszczędności z przetargów kolejowych przeznaczono na drogi, a gdzie są oszczędności z przetargów drogowych. Czy były to tylko księgowe zabiegi, służące pochwaleniu się niższymi wydatkami na budowę infrastruktury drogowej - pyta "Puls Biznesu".
                1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy

"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta

No co, nikt nie mówił w jakim celu go wykorzystają
                  ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
                    A poza tym z artykułu jasno wynika, że ta ekstra kasa to wynik kryzysu, a nie wzrostu gospodarczego, a wykorzystywania kryzysu nikt nie obiecywał
                    Lubię sobie jebnąć posta.

„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno
                    St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”

Komentarz

• Rosyjskie media: sensacyjna propozycja Komorowskiego

"Miedwiediewa zaprosili do Trójkąta" - napisał rosyjski dziennik "Izwiestia" zwracając uwagę czytelników, że prezydent Polski chce, aby w pracach "Trójkąta Weimarskiego" wziął udział prezydent Rosji. Według dziennika propozycja polskiego prezydenta stała się sensacją warszawskiego spotkania przywódców: Polski, Niemiec i Francji.
                      Komentarz wydaje się zbędny...

Komentarz

• Ee tam.

Ja już czytam wypowiedzi lemingów o dzielnym Bronku, który naprawia po złym Kaczorze i ustawia Polskę w Europie.

Naprawdę część ludzi w Polsce(w tym kraju) jest dramatycznie tępa.
                        Zresztą link , który wkleiłem wszystko wyjaśnia.

Komentarz

• Czy w wiodących mediach jest jakaś wzmianka o totalnym braku ogłady i wychowania, którą zademonstrował wczoraj prezydent Komorowski wobec Merkel i Sarkozy'ego ?

Bo jakoś nie mogę znaleźć
                          Kraków jest jak pryzmat, przez który pięknieje Ojczyzna.

Komentarz

• Wczoraj u Rymanowskiego było

Komentarz

• a co zrobił ?
                              http://komandir.wrzuta.pl/audio/9lE2...zek_czajkowski

Komentarz

Pracuję...
                              X