Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Teraz JA Zobacz posta
    Nie było buspasów- korków też nie było? Korki nie są przez buspasy i obaj to dobrze wiemy. Sporo osób np na Trasie Łazienkowskiej przerzuciło się z samochodów do autobusów- stwierdzam po tym, że kiedyś były większe luzy w autobusach którymi jeździłem.

Rozkłady jazdy? Proszę bardzo, na trasie Łazienkowksiej autobusy przyjeżdżają na czas, praktycznie co do minuty. Czyżby dzięki buspasowi, który daje możliwość stałej jazdy i przewidzenia, ile ten autobus będzie jechał. Jak stoi w korku, to nigdy nie trafi na to, co jest napisane na rozpisce.
    Wooow a to mnie zaskoczyłeś. Korzystam z komunikacji miejskiej przez Trasę Łazienkowską niemalże codziennie i jedno wiem na pewno. Rozkład jazdy jest niepotrzebny, bo przyjazd autobusu to loteria.

Co do pierwszego akapitu to korki jak były tak będą, ale bus pasy powodują znaczące ich zwiększenie. Bliżej mi do takiego modelu, że bus pasem może podróżować kilka osób w samochodzie. Inaczej ma miejsce dla mnie niezrozumiała promocja komunikacji publicznej. A prawda jest taka, że to droga na skróty. Nie jesteśmy w stanie zapewnić nowych rozwiązań komunikacyjnych (metro, drogi), więc idźmy najkrótszą drogą i wprowadźmy bus pasy. Ludzie będą się cieszyć, a my mamy spokój, że np nie ma metra na prawobrzeżnej Warszawie.

Tylko, że zachęcanie ludzi do komunikacji miejskiej powinno się odbywać zupełnie z drugiej strony. Najpierw dogodne połączenia komunikacyjne, nowoczesny tabor i punktualność. U nas jest odwrotnie. Zapchany ludźmi, brudny autobus, który nie wiadomo o której przyjedzie i czy zrobi to w ogóle. Ale jedź człowieku bo inaczej nie zdążysz! A ja nie mam ochoty śmierdzący wymiętolony i spóźniony wychodzić z takiego autobusu i iść do pracy. Też bym wolał nie jeden raz pojechać autobusem, ale warunki jakie oferuje mi na dzień dzisiejszy ZTM bardziej przypominają przewóz zwierząt niż ofertę, która ma skłonić ludzi do pozostawienia samochodów w domu.
    A argument, że w innych miastach się taki system sprawdza jest dla mnie śmieszny. Jak można porównywać Warszawę do np Londynu? Jak będziemy mieli takie połączenia komunikacyjne jak oni to wtedy będzie można naprawdę ludzi do nich zachęcić. Na dzień dzisiejszy jest jeszcze gorzej niż było przed erą bus pasów. I uwierz mi, że jako pierwszy zostanie sobie samochodzik tylko na weekendy, ale dopiero wtedy gdy ktoś zapewni mi dogodny przejazd w co najmniej średnich warunkach.

Odnośnie wyborów to dzięki za wrzucenie linka z obietnicami HGW. Przeczytałem co miało być zrobione w mojej dzielnicy i ze zdumieniem odkryłem, że absolutnie żaden postulat nie został spełniony.

Swoją drogą jestem ciekawy czy PiS zrobił dobry ruch z Bieleckim. Na niego nie głosowałem, ale przed ogłoszeniem kandydatów zastanawiałem się nad Poncyliuszem. Teraz już wiemy, że było to niemożliwe, ale zastanawiam się czy on nie byłby bliższy warszawiakom, bo jednak Bielecki dla większości była to postać całkowicie anonimowa.

Komentarz

• PiS mocny w terenie co nie jest zaskoczeniem, jednak zdolność koalicyjna obecnie prawie żadna. Nawet na podkarpaciu mogą nie mieć marszałka, a także większości w takich miastach jak Rzeszów.

W sejmikach praktycznie wszyscy zyskali, PO +7%, PiS +2%, SLD +1%, PSL bez zmian. Ciekawe jak wyjdzie przeliczenie na mandaty, ale przy tym układzie sił PO zdobędzie blisko 40% wszystkich mandatów co prawdopodobnie pozwoli im na przejęcie władzy we wszystkich sejmikach.

Warto nadmienić, że wstępne wyniki wyglądają dla PSL-u naprawdę dobrze co mnie niezmiernie cieszy. W końcu udało się odzyskać od PiS-u część elektoratu wiejskiego.

Komentarz

• A mnie nie cieszy wzrost poparcia dla Korwina, pomijam jego intrygujace intelektualnie, ale w duzym stopniu abstrakcyjne poglady gospodarczo-spoleczne, ale jego postulaty dotyczace Warszawy kompletnie mi nie przypadly do gustu. Juz chyba bym go wolal jako Prezydenta RP niz Warszawy
        Na szczescie mlodszy nie bedzie, ma 68 lat, takze nawet gdyby poparcie w kazdych nastepnych wyborach samorzadowych podnosilo mu sie dwukrotnie, to Prezydentem i tak juz nigdy nie zostanie.

Wiadomo, ze HGW wygralaby w cuglach i druga ture, dlatego pod wzgledem ekonomicznym lepiej jakby sie ona nie odbyla, ale z drugiej strony ponad 50% w pierwszej turze to duzo za duzy sukces jak na nia. Niech ja troche Bielecki postraszy, wytknie pare rzeczy, niech ona jeszcze troche naobiecuje, moze dzieki temu w drugiej kadencji bedzie lepszym prezydentem niz jest obecnie, o co chyba nie trudno
        Fajnie, ze PIS zdecydowal sie na osobe scisle z partia nie zwiazana, ale mam nadzieje, ze za 4 lata wystawia jeszcze lepszego "fachowca". Bielecki to nie Marcinkiewicz, ale moze byc lepiej. Wynik chyba niezly, licze, ze dojdzie do tej drugiej tury jednak.

Olejniczak bez rewelacji, ale Napierdalalski chyba wypadl w Warszawie jeszcze gorzej. Zenujaca mial ta ostatnia debate, tak jakby cofnal sie w rozwoju, bo wczesniej az tak tragicznie nie bylo.

Za 2 tygodnie ostateczny koniec "lajtowych" wyborow samorzadowych, potem przegrupowanie szeregow i zacznie sie prawdziwa wojna o Sejm i to z nowymi skrzydlowymi w postaci Palikotow i Kluzikow, ale koniec koncow pewnie i jedni i drudzy przestana sie liczyc w wyborach do Sejmu, te wybory to jednak waga superciezka.
        Ostatnio edytowany przez rhg; 18717.
        Amor Patriae Nostra Lex

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
          PiS mocny w terenie co nie jest zaskoczeniem, jednak zdolność koalicyjna obecnie prawie żadna. Nawet na podkarpaciu mogą nie mieć marszałka, a także większości w takich miastach jak Rzeszów.

W sejmikach praktycznie wszyscy zyskali, PO +7%, PiS +2%, SLD +1%, PSL bez zmian. Ciekawe jak wyjdzie przeliczenie na mandaty, ale przy tym układzie sił PO zdobędzie blisko 40% wszystkich mandatów co prawdopodobnie pozwoli im na przejęcie władzy we wszystkich sejmikach.

Warto nadmienić, że wstępne wyniki wyglądają dla PSL-u naprawdę dobrze co mnie niezmiernie cieszy. W końcu udało się odzyskać od PiS-u część elektoratu wiejskiego.
          No ja bym dyskutował (mimo że to sondaże a jak pokazują PIS jest raczej nie doszacowany, PSL raczej w d patrząc na to jak prowadził kampanię (histeryczną wręcz w terenie - oni wierzyli że walczą o życie)). Z punktu widzenia Mazowieckiego sejmiku (bo tylko o sejmikach mówimy) to może być ciepło (PIS 17, PO 16, PSL 10, SLD 8 - moje obliczenia liczba mandatów 51 więc obecna koalicja ma na styk 26). PSL raczej nie zyskuje, a powoli traci, bardzo powoli - ich elektorat wymiera. Inna sprawa że 4 lata temu były jeszcze dwa duże ugrupowanie które gdzie nie gdzie zdobywały mandaty Samoobrona i LPR.
          Poza tym PIS w terenie to inne osoby niż w centrali i tam koalicję robią i z PSL i PO (kilka takich było).

A co do przyszłych wyborów parlamentarnych to a) PSL będzie miał mniejsze poparcie niż w czasie poprzednich wyborów (czy mniej niż 5% to się zobaczy) b) Palikot z PO nie odejdzie; Kluziki - coś mnie w kościach strzyka że podwinie ogon jak Polska XXI i wróci do PIS. SLD będzie coraz bardzie różowe.
          Ostatnio edytowany przez Radio; 166.
          Walczę o palmę pierwszeństwa w konkursie o Złotą Chochlę...

Komentarz

• Zamieszczone przez Yevaud
            Zamieszczone przez karakan
            Unikaj kurew i złodziei .
            A głosuj na gamonie i krasnoludki!!
            Wyglada na to, ze przynajmniej czesciowo wspolny apel poskutkowal.
            Najwieksza polityczna kurew - czyli PSL, co to z kazdym w koalicje dla stanowisk wchodzi - wypadla gorzej niz gamonie i krasnoludki

Zamieszczone przez Gawriosz
            Obywatelu Piknik, obywatel z tymi "warszawiakami" to już obywatel przesadził!
            Bez takich impertynencyj proszę następnym razem, zwlaszcza w takich tematach!
            Podobny apel wystosowalem po wyborach prezydenckich... Kierunek byl ten sam, zwrot tylko w druga strone.
            koko koko Skorza spoko...

Komentarz

• Przegladam rozne informacje na temat wyborow.
              Wlazlem takze na gazeta.pl

A tam artykulik o czarnych zza miedzy:

(Jak widac, bez klamstwa na dzien dobry w gazecie sie napisac nic nie da, ale i tak smiesznie - zwlaszcza gdy kibic Pelikana Lowicz, w wyborach parlamentarnych - Widzewa Lodz nagle staje sie kibicem Czarnych, tak rzekomo przez komune gnebionych)

Komentarz

• Ja się ze szczegółowymi ocenami wstrzymam do ogłoszenia wyników wyborów. Na razie napiszę tylko, że trudno zignorować działania "nikczemników", którzy tak się napięli, by newsy o nich były na portalach od początku kampanii do samego końca, że mieliśmy ich nawet przez cały wyborczy weekend (włącznie z ciszą przedwyborczą). Dla mnie się totalnie ośmieszyli - swoją "kampanią" pokazali stabilność elektoratu PiS, a tyle energii włożyli, by nastąpiła klęska - przy wsparciu największych mediów i sondażowni, które ostatnio dawały PiS nawet... 16%, a im granicę progu wyborczego . Mnie ich dalsze polityczne losy przestały interesować, tak jak kiedyś Ujazdowskiego.

Kill, baby kill! - Ty serio twierdzisz, że po całym tym młynie to "nikczemnicy" są stroną, która miałaby się w coś "wciągać"? Z jednego się bardzo cieszę - Bielan z Kamińskim out, czyli koniec w PiS-ie stylu myślenia o polityce, w ramach którego próbowano kupić Beger, czy wchodzić w bardziej zaawansowaną, niż wspólne głosowania, współpracę z SLD . No i mam nadzieję, koniec rozwalania własnej partii po trupach niedawnych przyjaciół tylko dlatego, że straciło się "dostęp do ucha prezesa". To oni będą mieli problem ze zdolnością koalicyjną - nie dość, że są słabi to jeszcze niewiarygodni. Powinni honorowym prezesem uczynić Marcinkiewicza (swoją drogą, kolejny wynalazek tych samych "spin-doktorów").

Zamieszczone przez Kaczyński
                Jeśli będziemy potrafili uniknąć takiego rodzaju ludzi, którzy powołują się na spuściznę po Lechu Kaczyńskim, jednocześnie przyznają się do rozmów z Palikotem, da to nam zwycięstwo.
                I tyle.

PS A wynik PSL w skali kraju - o ile się potwierdzi - jest oceniany bardzo wysoko.
                Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.
                My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Yevaud Zobacz posta
                  Wyglada na to, ze przynajmniej czesciowo wspolny apel poskutkowal.
                  Najwieksza polityczna kurew - czyli PSL, co to z kazdym w koalicje dla stanowisk wchodzi - wypadla gorzej niz gamonie i krasnoludki

Podobny apel wystosowalem po wyborach prezydenckich... Kierunek byl ten sam, zwrot tylko w druga strone.
                  PSL w Warszawie zawsze miało minimalne poparcie

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
                    Z jednego się bardzo cieszę - Bielan z Kamińskim out, czyli koniec w PiS-ie stylu myślenia o polityce, w ramach którego próbowano kupić Beger...

I tyle.

PS A wynik PSL w skali kraju - o ile się potwierdzi - jest oceniany bardzo wysoko.
                    Lipinski - bohater "tasm prawdy" chyba nadal jest wiceprezesem??

Co do Marcinkiewicza i "zdrajcow"- on jednak w pierwszej turze 4 lata temu 38% glosow zdobyl. Dla PiSu to spadek o 15 punktow procentowych (prawie 40% glosow mniej) - czy to naprawde dobra droga?

Co do PSLu - no coz - nie w kazdej czesci kraju startowaly gamonie i krasnoludki. Moze by i w innych czesciach Polski powygrywali z PSLem

A 8 lat temu Piechocinski mial w Warszawie chyba cos kolo 2 % (teraz kandydat PSLu 0,3%) - narazie cos mi sie PKW strona wiesza. Sprawdze - napisze

Komentarz

• Ładnie TVP przestrzeliła z sondażowymi wynikami w Krakowie

Komentarz

• Yevaud - tyle, że Lipiński był tam jako pełnomocnik Kaczyńskiego, a nie autor pomysłu (Michał Kamiński).
                        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
                          Yevaud - tyle, że Lipiński był tam jako pełnomocnik Kaczyńskiego, a nie autor pomysłu (Michał Kamiński).

Wielce zniesmaczony szach Kaczynski byl na prochach, albo w jakis inny sposob przez wielkiego wezyra Kaminskiego zmanipulowany i wyslal na rozmowy Lipinskiego, zapewne znow za rada wielkiego wezyra.
                          Lipinski w duchu przeklinajac fakt, ze zly wezyr ma kontrole nad dobrym szachem wiernie jednak polecenia szacha wypelnil modlac sie w duchu do Allacha, zeby ten ocucic dobrego szacha raczyl.

Nie ma wielkiego wezyra. Alleluja!

Mozna i tak postrzegac. Nic mi do tego.

PS. wciaz mi sie pkw.gov.pl wiesze

Komentarz

• Nie wiem po co ta ironia. Kaczyński postawił na spinki z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli np. bardzo dobrą kampanią 2005, ale również motywami wymienionymi przeze mnie wyżej - i oczywiście ponosi za to odpowiedzialność. Nie zmienia to faktu, że aktualna zmiana tego stanu rzeczy, gdy z czasem sukcesów zaczynało brakować, natomiast coraz częściej pojawiały się jakieś dziwne motywy, np. z SLD, wyborcę PiS może tylko cieszyć. Też mi wielkie aj-waj

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz posta
                              Jeśli PIS powtórzy w sejmikach wynik z poprzednich wyborów będzie można mówić o sukcesie tej partii. Każdy gorszy wynik to porażka, co i tak nie zmienia faktu że porażka ta nie przesądza o tym że obecny kurs jest zły czy dobry bowiem miesiąc czasu to zbyt mało by kogokolwiek rozliczać z wyników
                              O ile wczoraj było 6% straty do PO i 27% w skali kraju o tyle teraz jest 10% straty do PO i 23% w skali całego kraju i już tak fajnie jak wczoraj nie jest. Pierwszy raz PiS był przeszacowany, a PO zaniżona...
                              "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Sly: Nie bardzo rozumiem Twój złośliwy komentarz , na temat wypowiedzi Kaczyńskiego.Tylko ślepy nie widział kurestwa ze strony JKR i jej ekipy.Szczególnie odejście Poncka z Bielanem za pięć dwunasta ,było strasznie honorowe.PRzez większą część kampanii PIS miał smrodek wokół siebie i napewno im to życia nie ułatwiło.

Zresztą w ten sam ton co Ty uderza TOKFM czy Radio PIN.Ironiczne komentarze z Kaczyńskiego ,że "biedactwo" , bo Kluzik odeszła.Żałosne to , bo obydwie radiostacje kręciły młynem przez całą kampanię.

Ja rozumiem ,że można nie przepadać za PIS , ale trochę obiektywizmu i mniej fejsbukowego stylu w docinaniu..

Komentarz

Pracuję...
                                X