Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Foxx
    Z. - ja się wstrzymuję z recenzjami - wszystko zależy od zmian w najwyższych gremiach PiS oraz kandydatury na prezydenta Warszawy. Partia w wersji postulowanej przez Semkę może przyciągnąć max. 25-30% głosów.
    A ja zostaję przy tym co pisałem wcześniej. Kaczyński 'chlapnął' pare rzeczy i teraz ich odkręcenie jest praktycznie niemożliwe. Wszyscy negatywnie do niego nastawieni potraktują takie zagrywki (to nawet nie chodzi o krytykę PRL czy Gierka, raczej nawet narzekanie na Belkę może być uznane za 'zakończenie udawania, że się zmienił') jako złamanie zobowiązania i powrót faszystowskiego szamba sprzed 10 kwietnia. A to będzie skutkowało robieniem ludziom wody z mózgu, że Kaczyński jest chorągiewką.

I ja nie nawołuję (tak jak wtedy nie nawoływałem) jak GP do bycia oszalałym antykomunistą, bo taka postawa faktycznie ograniczy elektorat PiS do Twoich 25-30 procent (a moim zdaniem nawet do 1/2 lub 2/3 tej wartości). Chodzi raczej o to by mniej mówić. Mniej się wystawiać.

I myślę, że o to samo chodzi Semce.

A i jeszcze jedno. Szczerze mówiąc wątpie, by Kaczyński zyskał 20-25% na gadce, że do Belki nie ma zastrzeżeń, Oleksy jest lewicowcem, a nie postkomunistą czy że Gierek był patriotą.

Gdyby tego nie powiedział to i tak dostałby te 8 milionów głosów. A nawet plus jeden, bo łaskawie bym go poparł.

A tak jesteśmy w sytuacji, którą bardzo dobrze opisał we wrzuconym przeze mnie linku Semka:

Okazuje się, że PiS schylił kark, a nie ma z tego żadnych korzyści. Co gorsza, coraz bardziej ciążą mu – niczym lekkomyślnie wzięte kredyty – polityczne gesty, jakie Jarosław Kaczyński gorączkowo wykonywał, gdy marzyła się mu szansa na zwycięstwo.

Gdy zadeklarował porzucenie określenia "postkomuniści" i uznał Gierka za polskiego patriotę – usłyszeliśmy reakcje ciche i głośne. Te ciche to milcząca satysfakcja SLD, które odczuło to jako nobilitację i moment triumfu za cały dyskomfort moralny z ostatnich 20 lat. Nobilitacja ta jest zaś tym cenniejsza, że uzyskana za darmo. SLD nie musi odcinać się od kultu Wojciecha Jaruzelskiego, rezygnować z obrony przywilejów byłych ubeków czy porzucać nostalgii za PRL. Bossowie Platformy z kolei się ucieszyli, że odtąd PiS nie będzie miał już prawa krytykować ich za deale z ludźmi rodzaju Marka Belki.

Kaczyński sam się więc rozbroił ze swoich argumentów, a jednocześnie nie dostał żadnej gwarancji, że jego rywale nie będą wypominać okresu jego premierostwa jako rządów terroru i bezprawia.
    P.S. Szkoda, że Ty tego nie 'widzisz', bo to oznacza, że większość 'góry' PiS na pewno tego nie widzi
    "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• pytanie czy rzeczywiście chodziło o zdobycie głosów w tych wyborach, czy tez o coś innego

największym zagrożeniem dla wyniku wyborczego PO w wyborach samorządowych i parlamentarnych wcale nie jest PiS , lecz SLD , bo to tutaj możliwe są największe przepływy

zdjęcie z SLD odium partii postkomunistycznej w tym świetle może mieć dwa korzystne dla PiS skutki - 1. jeszcze swobodniejszy niż do tej pory przepływ o którym mowa wyżej, 2. - postawienie kwestii, czy naprawdę jedyną szansą SLD na powrót do władzy na szczeblu sejmowym po najbliższych wyborach jest koalicja z PO
      "No pasaran!" ???

HEMOS PASADO !!!

Komentarz

• Ja się upieram, że teraz PiS i SLD powinny ściśle współpracować nad wywaleniem PO. Jakby im się to udało byli by sobie naturalnymi przeciwnikami w parlamencie ale do tego potrzebna jest zakulisowa współpraca. Żadnych oficjalnych sojuszy.
        From flood into the fire
        One thousand voices sing
        We're in this together
        For whatever fate may bring

Komentarz

• A nie sądzicie, że te romanse PiS z SLD są niesmaczne? Wydaje mi się, że nie przystoi partii, która mieni się prawicową współpracować nie z lewica, ale z postkomunistami. Bo jeśli to by była prawdziwa lewica to by się ocieli od Kwacha, Milera czy innego Oleksego.

Przyznam, że jak obserwuję ten wątek i scenę polityczną to moim zdaniem niemożliwa jest koalicja sejmowa PiS i SLD, a jeśli PiS by wygrał minimalnie parlamentarne to taka koalicja była by normalną koleją rzeczy, bo jak inaczej rządzić?
          Moim zdaniem, jeśli PO pogoni PSL na ich miejsce automatycznie wskoczy SLD, wtedy nie będzie podziałów na starą i nową lewicę, na ludzi Kwacha i ludzi Napieralskiego, wtedy będą się liczyć tylko i wyłącznie stołki. Elektorat PO łatwo wybaczy koalicje z SLD, przecież oni tacy tolerancyjni, już nie ma komuny, tacy przystojni i zajebiści, idealnie pasują aby wyrzucić ze sceny polityczniej obciachowców z PiS. TVN i GW swoja dołożą i będą tak trwać, chociaż tak jak ktoś tu zauważył, SLD nie pójdzie na to przed wyborami, więc taki scenariusz może obowiązywać po parlamentarnych, jeśli na miejscu PO byłby PiS to ich koalicja z SLD byłaby ciężka min. dla mnie (jako wyborcy jeszcze do końca niezdecydowanego, ale który prawdopodobnie poprze PiS) i dla wielu nie tylko z twardego elektoratu.

Ale może być zupełnie inaczej, bo ja nie jestem tak zorientowany w polityce jak wy
          Jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym.

Komentarz

• Wracam po przerwie

Kupiłem wczoraj ten numer GP i naprawdę ciężko się czytało wywody Hejke. Nie wiem na jakiej podstawie sądzi, że vendetta za Smoleńsk spowodowałaby dobry wynik PiSu w prezydenckich, byłoby raczej jak Wyszkowski napisał w poprzednim numerze, którego felieton wrzucił Foxx jakiś czas temu.

PS.

Komentarz

• Coś ode mnie pośrednio na ten temat:

Po wyborach prezydenckich jakoś nie ciągnęło mnie do bloga. Prawa strona blogosfery pęka od komentarzy naprzemiennie od rezygnacji i odgraża...
              My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Kto powinien być Twoim zdaniem kandydatem PiS na prezydenta Warszawy, żeby teza, że PiS na nowo podejmuje trafne decyzje była nadal ważna?
                "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Poncyliusz i w żadnym wypadku Jakubiak (aktualnie to są główne kandydatury)
                  My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Piotr Marciniak z WSI24 - prowadzi Babilon.Mistrz manipulacji.Krętacz i zwykła szumowina.

Obiektywne dziennikarstwo jest mu obce.Nie udaje ,że stoi po stronie PO.

Właśnie oglądam Babilon i ciśnienie mi skacze.

P.S. Nie wiem po co pchają sie tam jacyś ludzie z/pro PIS?Siedzą na tej kanapie i jest 1 na 4.
                    Zakrzykiwanie,kłamstwo i zwykłe chamstwo.Teraz pozostałe 3 panie bronią Palikota.

Polska tonie w oceanie chamstwa i ludzkiej głupoty.Wyborco PO - gratuluję!

Komentarz

• Zamieszczone przez karakan
                      Zakrzykiwanie,kłamstwo i zwykłe chamstwo.Teraz pozostałe 3 panie bronią Palikota.
                      Bez zdziwień. Pierwszy raz od dawna zgadzam się z Palikotem - w tym sensie, że ja też uważam, że to co on powiedział uważa całkiem spora grupa wyborców. Dlatego nie wiem czemu chcą go wyrzucać. Niech będzie w PO, najlepiej w czołówce.

Jak go wywalą to się przecież zacznie jazda, że PO jest wielka bo broni standardów, a Jarosław słowem nie skrytykował znacznie większego chamstwa Pospieszalskiego czy innych swoich fanatyków.

P.S. Foxx - dzięki. Rozumiem sens tej kandydatury, tylko nie wiem czy warto ją spalać porażką (gdzieś pewnie 50-60% do 10-30%)..

Długie i męczące ale polecam:

Strasznie długi tekst i tylko dla ambitnych, wiele zdań o jednym z najbardziej nudnych i kłamliwych schematów: wschodnie i zachodnie skrzydło. Strasznie długi tekst i tylko dla ambitnych, wiele zdań o jednym z najbardziej nudnych i kłamliwych schematów: wschodnie i zachodnie skrzydło. Wielokrotnie na wzór błotnej żaby zastrzegałem się, że żaden ze mnie socjolog, moje […]
                      Ostatnio edytowany przez Z.; 6102.

Komentarz

• Palikot na swoim blogu opublikował list Kory i jej męża.List oczywiście broni Paligłupa i przekracza kolejne granice dobrego smaku.No , ale cóż.Elyty!

Próbka:

Autorzy listu zaczynają od pytań dotyczących samej katastrofy. Dlaczego prezydent spóźnił się na lotnisko? Czy to prawda, że przed wylotem zorganizował przyjęcie dla przyjaciół, które przeciągnęło się aż do godzin porannych? I o czym Lech Kaczyński rozmawiał ze swoim bratem kilka minut przed katastrofą?
                        A tu całość:

Komentarz

• Zamieszczone przez Z.
                          Kto powinien być Twoim zdaniem kandydatem PiS na prezydenta Warszawy, żeby teza, że PiS na nowo podejmuje trafne decyzje była nadal ważna?
                          Zamieszczone przez Foxx
                          Poncyliusz i w żadnym wypadku Jakubiak (aktualnie to są główne kandydatury)
                          Nie wiem dlaczego nie Jakubiak.

A Kluzik Rostkowska?
                          Wydaje mi się że Kluzik Rostkowska wygląda na skuteczną i zdecydowaną.
                          Po truskawkach mam rozwolnienie

ITI-powstalo-na-zlecenie-sluzb-brzmi-oszolomsko-prawda-sprawdz

Komentarz

• Zamieszczone przez kornik
                            Nie wiem dlaczego nie Jakubiak.
                            Brak osobowości, "bazarowość" - taka Pitera PiS.

A Kluzik Rostkowska?
                            Wydaje mi się że Kluzik Rostkowska wygląda na skuteczną i zdecydowaną.
                            Wymieniłem kandydatury rozpatrywane w chwili obecnej w PiS, a nie "wszystkie najlepsze" - chociaż uważam, że optymalny wybór przebiega między Poncyliuszem i Ołdakowskim.

Komentarz

• A nie jest tak, że w Warszawie jakikolwiek kandydat PiS zwyczajnie nie ma szans i że wystawienie kandydata jest dla niego swoistym "pocałunkiem śmierci"?

Ja wiem, że Ołdakowski i Poncyliusz to przyzwoici ludzie, ale tzw. "elektorat" (Stolica jest specyficzna - takiej ilości mieszkańców przyjezdnych, a przez to chcących podkreślić swe oderwanie od "obciachowych" wiejskich i małomiasteczkowych korzeni, nie ma żadne miasto w Polsce) i tak zagłosuje na kandydata, którego wskażą mu TVN, GW i "autorytety"...

O ile w małych miastach/miasteczkach realnie odczuwamy wpływ władz na nasze życie (przez to wybieramy władze lokalne staranniej bo każdy stara się zminimalizować brutalne zetknięcie się z tzw. "Polską powiatową") , to w naszych polskich "molochach" już nie i wybory samorządowe bardziej są zbliżone do tych parlamentarnych i prezydenckich. Casus Piskorskiego raczej się nie powtórzy, gdyż HGW nie szaleje tak jak jej były partyjny kolega...
                              Cyt. "OFMC kradnie przechodniom rowery, robi burdy w sklepach , bije i zaczepia przechodniów!"

Komentarz

• Zamieszczone przez VANAHAIM72
                                A nie jest tak, że w Warszawie jakikolwiek kandydat PiS zwyczajnie nie ma szans i że wystawienie kandydata jest dla niego swoistym "pocałunkiem śmierci"?

Ja wiem, że Ołdakowski i Poncyliusz to przyzwoici ludzie, ale tzw. "elektorat" (Stolica jest specyficzna - takiej ilości mieszkańców przyjezdnych, a przez to chcących podkreślić swe oderwanie od "obciachowych" wiejskich i małomiasteczkowych korzeni, nie ma żadne miasto w Polsce) i tak zagłosuje na kandydata, którego wskażą mu TVN, GW i "autorytety"...

O ile w małych miastach/miasteczkach realnie odczuwamy wpływ władz na nasze życie (przez to wybieramy władze lokalne staranniej bo każdy stara się zminimalizować brutalne zetknięcie się z tzw. "Polską powiatową") , to w naszych polskich "molochach" już nie i wybory samorządowe bardziej są zbliżone do tych parlamentarnych i prezydenckich. Casus Piskorskiego raczej się nie powtórzy, gdyż HGW nie szaleje tak jak jej były partyjny kolega...
                                Coś w tym może i jest. Ale jak podkreślał wielokrotnie Foxx. Środowiska patriotyczne i prawicowe może nie są tak medialne, ale są silną grupą pod wezwaniem i w razie konieczności są gotowi na rokosz.

Co do tych przyjezdnych. To przecież cześć, powtarzam część (czy większa, czy mniejsza to już nie mi oceniać) to poprzez przyjazd do Warszawy próbuje sie oderwac się od tej malomiateczkowości, wiejskich klimatow, "zacofania", chce byc trendy, czy jakoś tak. W rzeczywistości staje się*pretensjonalna i naraża się na pośmiewisko
                                Motłoch przekonać się*nia da, choćby Jegomość był Lordem Vaderem.
                                "...Szac chłopaki lwoskie dzieci kużdy ładny, aż si świeci....Ni ma to jak batiar lwoski,
Lecz najlepszy łyczakoski...Chto si z naszy wiary śmieji, naj gu nagła krew zaleji...I kto Lwowa ni szanui, Naj nas w dupy pocałuji...Kto we Lwowi raz był bity, ten udwalić musi kity...A chto z nami trzyma sztamy, temu lepi jak u mamy...
                                Oj, diridiri, rach, ciach, ciach, 
ruchaj, ruchaj, uhaj, dana, 
oj, didiri, rach, ciach, ciach, 
ruchaj, ruchaj, uha!"

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡