Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez daimler Zobacz posta
    w zasadzie zgoda, wszystko jest kwestią regulacji prawnych towarzyszących takiej reformie. jasne że nie można w prywatne ręce oddawać sprzętu zakupionego za pieniądze państwa, tego nie neguję. uważam po prostu że obecny państwowy system umarł już dawno i się nie podniesie bez prywatnych pieniędzy i gruntownej przebudowy (także zwolnień niestety). trzeba takie zmiany umożliwić, bo niebawem na RTG złamanej ręki będziesz czekać rok... (przejaskrawiam, ale do tego to zmierza).
    W sprawie szpitali... obaj macie rację.

Z jednej strony, obecny system funkcjonować dalej już nie może, z drugiej, każda prywatyzacja w tym kraju to złodziejstwo na ogromną skalą. Czemu? Bo taka mentalność i nie pasporisz. Jakiego systemu prywatyzacji nie wymyślimy, to lecieć będą przekręty na grube miliony. Wymyślimy, że inwestor musi wykupić sprzęt zakupiony przez państwo? Zaczną się przekręty przy wycenie itd.

Zresztą całe to pindolenie jest od rzeczy. Problemem jest niesprawny system ubezpieczeń medycznych, a nie to czy szpital należy do państwa czy jest prywatny. Ci którzy mają dość NFZtu, od dawna wykupują sobie polisy zdrowotne prywatnie i mają głęboko w d... zapaść państwowego systemu. (jak mój stary np. Ma prywatne ubezpieczenie i jak mu strzelił dysk w kręgosłupie, to dostał implant za 30 tyś. od ręki i w ciągu tygodnia zrobili operację, państwowo kazali czekać 1,5 roku - a nie ma wykupionej jakieś platynowej polisy) Ja osobiście nie rozumiem, czemu ludzie tak się srają przed płatną służbową zdrowia. Na tym polega kapitalizm, że za usługi się płaci. Czy to medyczne, czy pogrzebowe, czy każde inne.
    Ostatnio edytowany przez SPQR; 12678.

UB, SB, FB - co następne?

Komentarz

• Zamieszczone przez AdiMar Zobacz posta
      do pablos

Nie powiedział, że kochany czy walczący o dobro Polski .
      No dzięki za uświadomienie...
      A poważnie, to napisałem przecież o "neutralnych słowach". Dla mnie osoba Oleksego jest jedną z tych, których nie powinno się przywoływać w takim kontekście. I nie mam zamiaru więcej ciągnąć tego tematu.
      Tak jak w ostatnią niedzielę, tak i 4 lipca mój głos niezmiennie idzie na Jarka, gdyż zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji. Jednak rysa się pojawiła...

Komentarz

• Mam nadzieję, że nie było - Wildstein :

"Kto gra śmiercią

“IV RP to państwo, które zamordowało Barbarę Blidę”. To kuriozalne zdanie pochodzi z wypowiedzi Adama Michnika wzywającego do zwierania szeregów w drugiej turze wyborów dla powstrzymania Jarosława Kaczyńskiego.

Podobną rzecz powiedział Bronisław Komorowski na zakończenie telewizyjnej debaty prezydenckich kandydatów. Mamy więc do czynienia ze strategią wyborczą.

Czy to III RP zabiła Krzysztofa Olewnika, Marka Papałę albo Jacka Dębskiego, a potem wykonawców tych morderstw, masowo popełniających samobójstwa pod troskliwym nadzorem Straży Więziennej? W każdym z tych wypadków mieliśmy do czynienia z korupcją i przestępczymi układami na wysokim szczeblu, bezradnością wymiaru sprawiedliwości i bezkarnością zleceniodawców zabójstw. Kto jest odpowiedzialny za opisywane przez nas ostatnio morderstwa i zaginięcia świadków koronnych? Czy należy obwinić za te śmierci Adama Michnika, Tadeusza Mazowieckiego, a może Bronisława Komorowskiego?

W trakcie sprawowania władzy przez premiera Tuska i marszałka Komorowskiego sędzia z Garwolina powiesił się po przeszukaniu przez funkcjonariuszy ABW jego służbowego pomieszczenia. W tym samym czasie podpułkownik Barbara P. popełniła samobójstwo po tym, gdy wielokrotnie przesłuchiwana była w sprawie śledztw za rządów PiS. Czy jej śmierć jest mniej tragiczna niż śmierć Blidy? Może należy więc oskarżyć kandydata Komorowskiego o tę i podobne zbrodnie?

Funkcjonariusze ABW, którzy weszli do domu Blidy, popełnili grzech nadmiernej delikatności: oskarżani wcześniej o brutalność nie założyli jej kajdanek i nie pilnowali w toalecie. Od początku polityczne żerowanie na jej śmierci było czymś ohydnym. Czas, aby Władysław Bartoszewski nazwał po imieniu praktyki Komorowskiego i jego propagandystów."
        "Więcej niż 3 mln Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. Nigdy na to nie zezwolimy. Będziemy ich nękać tak długo, dopóki Polska się znów nie pokryje lodem. Jeżeli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie poniżana i atakowana na forum międzynarodowym."

Israel Singer na Światowym Kongresie Żydów

Komentarz

• Ciekawa sprawa:

"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
          Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
          Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
          Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
          "
          Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez daimler Zobacz posta
            dla mnie cała ta sprawa to pomyłka. Jarek na siłę chce powiedzieć, że forma własności placówki ma nierozerwalny związek z dostępnością do usług. .
            Już Ci mówiłem, że to może być błędne założenie. Pomyłką byłoby to pewnie przed wyborami do parlamentu, gdzie jest jedna tura, każdy głosuje na swoich etc.

Cała sprawa natomiast wydaje się być pewnym projektem, który sztab Kaczyńskiego wymyślił przed pierwszą turą, gdy utwierdził się w przekonaniu, że na pewno będzie druga tura i Napieralski osiągnie wynik dwucyfrowy (czyli nieco przed 'debata' czterech na TVP).

Projektem, który zakłada trzy rzeczy:

1. Wyborcy Komorowskiego są nieprzekonywalni.
            2. Wyborczy Jarosława i tak na niego zagłosują.
            3. Czymś trzeba przekonać wyborców lewicy.

Idealne wydaje mi się, zagranie właśnie pod wrażliwość lewicową. Idąc za Mistewiczem kolejną tura będzie pod narracją PiS. Nie będzie plebiscytu na temat IV RP jak miało to miejsce w 2007 roku tylko będzie plebiscyt gospodarczy.

Mnie to trochę nawet bawi, bo spotkałem się z całymi tabunami zwolenników PiS, którzy udowadniali mi, że PO wcale nie jest liberalne, tymczasem Jarek od dawna usiłuje wmówić wszystkim, że PO jest ultraliberalne, w najgorszej formie.

Ale wyborca lewicowy pójdzie za tym jak najbardziej. Do tego dochodzi grupka tych, którzy boją się monopolu władzy. Liczba zwolenników aborcji i gejów jest w tym środowisku wbrew pozorom nikczemnie mała. Zresztą oni i tak są całkowicie niegroźni, bo za PO też nie pójdą.

Pisałem z tydzień temu o sondażu niejakiego Palade: w wyborach do PE był zdecydowanie najbliższy wszystkich wyników (sondaże pomyliły się od kilku do kilkunastu procent). W wyborach w 2010 roku dał wynik jak dla TVP, więc prawie idealnie.

Dziś jego pierwsza prognoza:

51,5 Komorowski
            48,5 Kaczyński
            Frekwencja 51

P.S. Bardzo się ciesze, że nie zagłosowałem na Kaczyńskiego w I turze. Teksty o lewicowości jeszcze był do przejścia. Tekst o Oleksym jest dramatyczny. Gorszy niż brak zastrzeżeń do Belki.

Precz z komuną.
            "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Zamieszczone przez pablos Zobacz posta
              No dzięki za uświadomienie...
              A poważnie, to napisałem przecież o "neutralnych słowach". Dla mnie osoba Oleksego jest jedną z tych, których nie powinno się przywoływać w takim kontekście. I nie mam zamiaru więcej ciągnąć tego tematu.
              Tak jak w ostatnią niedzielę, tak i 4 lipca mój głos niezmiennie idzie na Jarka, gdyż zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji. Jednak rysa się pojawiła...
              niejedna
              I wszystkie komputery Panu udowodnią, że Pan nie ma racji, a Pan mówi nie, bo nie. Mówię Panu święte słowa, a Pan moja krowa.

Komentarz

• Zamieszczone przez Z. Zobacz posta
                P.S. Bardzo się ciesze, że nie zagłosowałem na Kaczyńskiego w I turze. Teksty o lewicowości jeszcze był do przejścia. Tekst o Oleksym jest dramatyczny. Gorszy niż brak zastrzeżeń do Belki.

Precz z komuną.
                Po prostu w ramach zemsty za te słowa zagłosuj na Bronisława w II turze.
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Z Jaruzelskim w Moskwie

"Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

Z Jaruzelskim w Moskwie

No, jeśli Kaczyński wypowie się ciepło o Jaruzelskim, to możesz się znaleźć w trochę głupiej sytuacji.
                    Ostatnio edytowany przez Jaco; 1067.
                    "
                    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Kwestia prywatyzacji szpitali jest dość "złożona". I faktycznie, że nie będzie dało się uniknąć korupcji. Może udałoby się to przy zrobieniu dużej komisji złożonej z partii rządzącej, opozycji, opozycji opozycji, opozycji opozycji opozycji (dziwnie to brzmi ) itd. Tak, żeby każdy nikogo nie lubił i patrzył sobie na ręce. Mimo, że jestem przekonany, że trwałoby to wiele lat - jednak byłoby największe prawdopodobieństwo, że pójdzie to po myśli praworządności. Z drugiej strony im dłuższy proces – tym więcej osób będzie chciało się wkręcić w ten łakomy kąsek dla własnego portfela.

W obecnych czasach wykupienie sobie prywatnego leczenia nie jest drogie, bo na poziomie załóżmy (!) 100 zł miesięcznie. Jednak głównym powodem, dla którego tak mało osób jest do tego przekonanych jest fakt, że opłacana jest państwowa służba zdrowa i to nie za małe pieniądze (niestety nie orientuje się w składkach, bo nie pracuję - ale z pewnością jest to dużo więcej niż przykładowe 100 zł w przypadku prywaciarzy), a nikt nie lubi płacić 2 razy za „to samo”. W ten sposób odejdzie część podatku i człowiek będzie miał więcej w kieszeni (nie licząc faktu, że inne punkty opodatkowania z pewnością wzrosną, albo powstaną nowe - ale i bez prywatyzacji by się tak działo). Dochodzą do tego możliwości wejścia nowych prywatnych szpitali, bo ciekawe obiekty (powierzchniowo i lokalizacyjnie) byłby do sprywatyzowania - co by rozszerzyło rynek i wprowadziło walkę o klienta, przez zniżenie cen.
                      Moim zdaniem należy jak najszybciej zająć się prywatyzowaniem (nie mylić z jak najszybszym sprywatyzowani). Trzeba czasu, żeby zrobić to rzetelnie - ale pora najwyższa zaczynać.
                      Jak ktoś chce szuka sposobów. Jak ktoś nie chce szuka powodów.

Komentarz

• A ja mam wrażenie, że zupełnie kto inny może się poczuć głupio z powodu komunistycznej przemiany Jarka.

Komentarz

komunistycznej przemiany Jarka.
                          Mocno powiedziane.

Życzę udanego wyboru. Zwłaszcza na WSI.
                          "
                          Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Przepraszam. Lewicowej.

I proszę mnie nie wrzucać do woreczka z jeszcze większym syfem

EDIT: Dzięki
                            Ostatnio edytowany przez Z.; 6102.

Komentarz

• A głosuj sobie, jak chcesz. Beny, powiedz koledze. Ja dotrzymam obietnicy danej Gawrioszowi.
                              "
                              Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
                                Ja dotrzymam obietnicy danej Gawrioszowi.
                                Jaco w końcu
                                Pacta sunt servanda

Z.

Jeśli Jegomość pozwoli, to wrzucimy Jegomościa do wora z PPS-em i Ikonowiczem.
                                "...Szac chłopaki lwoskie dzieci kużdy ładny, aż si świeci....Ni ma to jak batiar lwoski,
Lecz najlepszy łyczakoski...Chto si z naszy wiary śmieji, naj gu nagła krew zaleji...I kto Lwowa ni szanui, Naj nas w dupy pocałuji...Kto we Lwowi raz był bity, ten udwalić musi kity...A chto z nami trzyma sztamy, temu lepi jak u mamy...
                                Oj, diridiri, rach, ciach, ciach, 
ruchaj, ruchaj, uhaj, dana, 
oj, didiri, rach, ciach, ciach, 
ruchaj, ruchaj, uha!"

Komentarz

Pracuję...
                                X