Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

koronawirus – nowa grupa chuligańska z Kielc czy faktyczne zagrożenie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Pewnie bardziej chodziło o to, żeby ludożerka zawczasu dostała czytelny komunikat, że jutro nie ma się tam po co wybierać.
    "Nieszczęsny człowiek, który posiada miłość, a szuka czegoś innego".
    "Fanatycy wolności kończą jako teoretycy policji". (N. Davila)
    Up the Anchor!

Komentarz

• Wszystko ekstra tylko wypadałoby to ogłaszać jak się ma przepisy gotowe. I przepisy w publikatorze umieścić. Salon samochodowy może być otwarty? Salon mebli? Tesco zbite z blachy gdzie poza marketem jest pare butików to jest galeria czy nie jest? To są istotne problemy dla biznesu i kilkudziesięciu tysięcy pracowników, uwierz mi.

Komentarz

• Nie bronię sposobu załatwienia sprawy (może de facto siedzą nad tym jeszcze teraz), staram się tylko jakoś zracjonalizować takie postępowanie. Tłumek gromadzący się jutro w galeriach/przed galeriami na pewno nie wpłynąłby dobrze na statystykę zachorowań.
        Ostatnio edytowany przez sarinosoman; 60016.
        Up the Anchor!

Komentarz

• Zamieszczone przez sarinosoman Zobacz posta
          Nie bronię sposobu załatwienia sprawy (może de facto siedzą nad tym jeszcze teraz), staram się tylko jakoś zracjonalizować takie postępowanie. Tłumek gromadzący się jutro w galeriach/przed galeriami na pewno nie wpłynąłby dobrze na statystykę zachorowań.
          Najlepiej to by było zwołać posiedzenie Sejmu, potem Senat, przy ewentualnych poprawkach może byśmy się do końca miesiąca wyrobili. Legislator byłby zadowolony.

Tak samo jak kwestionowanie procedur medycznych.
          Każą jechać do szpitala zakaźnego - źle bo się zakaże. Na SOR - skandal zarażeni będą zarażać zdrowych - wizyta domowa to jest już jakiś zupełny absurd.
          Te rady które dostałeś - czekaj, obserwuj, jak faktycznie źle się czujesz to jedź do szpitala są OPTYMALNE...przy 37 ! stopniach (i oczekiwaniu karetki...)
          Zasadniczo to takie osoby nawet jak są chore powinny siedzieć na dupie w siebie w domu i nie zarażać - i to są zalecenia od Korei po Szwajcarię.

Wy chyba do końca nie zdajecie sobie sprawę z czym mamy do czynienia...
          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Też miałem o tym napisać, ale powstrzymałem się, bo nie jestem lekarzem.
            Z dostępnej na bardziej ogarniętych medycznie stronach wiedzy wynika, że nie ma pewnej, sprawdzonej, skutecznej terapii - może Chińczycy wiedzą coś więcej, może osocze krwi ozdrowieńców rzeczywiście coś daje. We Francji odpalają na sporą skalę testy/eksperymentalne terapie, które bazują na lekach stosowanych przy walce z HIV. Jakiś francuski lekarz ponoć osiągnął niezłe wyniki stosując lek na malarię, ale inni to odrzucili, bo efekty niepewne, a skutki uboczne spore, zwłaszcza przy chorych z niedomogami wielonarządowymi - a większość chorych w stanie ciężkim/krytycznym to właśnie takie przypadki. Ktoś tam wspomina o próbach terapii lekami stosowanymi przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ktoś o dostępnych lekach antywirusowych.
            IMO sytuacja wygląda tak (jeśli ktoś ma inną wiedzę, niech mnie poprawi): jeśli masz lekkie objawy, to wystarcza leżenie odłogiem, ewentualne zbijanie gorączki i ścisła kwarantanna - chronisz innych przed zarażeniem; żadnych specleków i tak nie dostaniesz, bo takich, sprawdzonych, nie ma nigdzie (margines na Chiny - ich lekarze przylecieli do Włoch z pomocą medyczną, zobaczymy, czy pomogą i co zdziałają, mają w końcu okazję na dobry PR); masz wysoką gorączkę i narastające objawy świadczące o niewydolności oddechowej - duszności, sinienie, płytki oddech, kaszel - to szukaj pomocy szpitalnej, gdzie zrobią ci test na koronawirusa, pewnie rtg czy tomografię, a w razie potrzeby podłączą cię do respiratora.
            Up the Anchor!

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
              Najlepiej to by było zwołać posiedzenie Sejmu, potem Senat, przy ewentualnych poprawkach może byśmy się do końca miesiąca wyrobili. Legislator byłby zadowolony.
              Jak byś miał wiedzę, to byś nie ironizował. Po specustawie nie trzeba żadnego Sejmu tylko wystarczy jeden papier który może podpisać albo wojewoda, albo Minister Zdrowia, albo Rada Ministrów (tak, mają aż trzy przepisy na to samo i mogą sobie wybrać). Problem w tym że papieru nie ma. Tylko wyszedł Morawiecki, coś powiedział i wrócił się izolować w domu. No nie tak się to powinno załatwiać. Jadę zaraz do Tesco na Polczynską (tak, uległem psychozie i robię zapasy, ale tez unikam skupisk). Mam nadzieje że się nie odbiję od drzwi.

Komentarz

• Zamieszczone przez LOL3K Zobacz posta
                Ciekawe kiedy będą mieć jaja, żeby zamknąć wielkie sklepy - kerfury, oszołomy, kauflandy, teska. Nie liczę budowlanych bo tam raczej tłoku nie ma, chociaż też powinni zamknąć.
                Zrobić dostawy do domu i nara.
                Albo zamówienia ze sklepów tylko odbierać osobiście, oczywiście w ograniczonych ilościach.
                Pracownicy zbiorą, zapakują, ktoś przyjeżdża, przez okienko płaci kartą i spierdala do domu.
                Już nawet nie mam na myśli ludzi co przychodzą i kupują za setki złociszy jak pojebani. Kto ochroni pracowników? Gorszy sort czy kvrwa co?
                Restauracje, kina, szkoły, przedszkola, kluby, galerie, kawiarnie, etc., a największa możliwa wylęgarnia syfu pootwierana przez 15 godzin i non stop hala zapchana ludźmi...
                Tego chyba nie zrobią nawet jeśli mieliby zorganizować dostawy.
                Nie chcę sobie wyobrazić jakie wtedy byłyby kolejki czy walki w sklepach.

Komentarz

• Moim zdaniem zamkną, tylko dali czas marketom żeby ogarneli logistykę D2D.

Komentarz

• No i korona położyła mój biznes na łopatki. Mogę pracować od dziś na 30% możliwości z czego nie pokryję żadnych zobowiązań. Na szczęście przez ubiegłe lata pracowałem mocno na to, by dziś w stanie jakim znajduje się Polska żyć z odłożonej kasy.
                    Współczuję wszystkim co mają restauracje czy małe sklepiki niesieciowe w galeriach
                    I wkurzaj się na nasz charakter strączku łuskany
                    Spytasz skąd jestem? Powiem z dumą: z Warszawy

To warszawskie ballady ...

Komentarz

• Zamieszczone przez Tuzin Zobacz posta
                      Jak byś miał wiedzę, to byś nie ironizował. Po specustawie nie trzeba żadnego Sejmu tylko wystarczy jeden papier który może podpisać albo wojewoda, albo Minister Zdrowia, albo Rada Ministrów (tak, mają aż trzy przepisy na to samo i mogą sobie wybrać). Problem w tym że papieru nie ma. Tylko wyszedł Morawiecki, coś powiedział i wrócił się izolować w domu. No nie tak się to powinno załatwiać.
                      Czy papier jest, nie wiem. Mówią jednak, gdzie szukać precyzyjnego info i ono tam jest:

Ograniczamy funkcjonowanie centrów i galerii handlowych. Jednak wszystkie sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie będą czynne – Polacy bez przeszkód kupią jedzenie, lekarstwa i środki czystości. Inaczej działać będą także restauracje, kawiarnie i bary. Tutaj zamówienie złożycie na wynos lub z dowozem.
                      My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Papier w końcu powiesili w okolicach 6 rano. A to co wkleiłeś to widziałem już wczoraj. I to nie jest precyzyjne info.

Komentarz

• +13 w zachorowaniach.
                          Najwięcej bo 5 Lublin.

Komentarz

• Zamieszczone przez Tuzin Zobacz posta
                            Papier w końcu powiesili w okolicach 6 rano. A to co wkleiłeś to widziałem już wczoraj. I to nie jest precyzyjne info.
                            Hmm...

ostatnia aktualizacja:
                            14.03.2020 01:00

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenia ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego, oraz ministra spraw wewnętrznych w sprawie czasowego przywrócenia kontroli granicznych i zawieszenia, lub ograniczenia, ruchu granicznego.

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie ws. stanu zagrożenia epidemicznego.

W okresie od 14 marca 2020 r. do odwołania na obszarze Polski ogłasza się stan zagrożenia epidemicznego w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2

Opublikowano także rozporządzenia szefa MSWiA w sprawie czasowego przywrócenia kontroli na granicach z państwami w strefie Schengen, oraz w sprawie ograniczenia lub wstrzymania ruchu na przejściach granicznych z państwami spoza tej strefy

Polscy obywatele, którzy znajdują się poza krajem, mogą wracać. Po przekroczeniu granicy każdy z nich zostanie zarejestrowany i skierowany na obowiązkową 14-dniową kwarantannę domową

Ograniczono za to możliwości wjeżdżania do kraju cudzoziemców

W nocy z piątku na sobotę w Dzienniku Ustaw zostało ogłoszone rozporządzenie MSWiA w sprawie przywrócenia tymczasowej kontroli granicznej osób przekraczających granicę państwową RP, będącą granicą wewnętrzną strefy Schengen.
                            W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenia ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego, oraz ministra spraw wewnętrznych w sprawie czasowego przywrócenia kontroli granicznych i zawieszenia, lub ograniczenia, ruchu granicznego.

Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.
                            My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• 3675 zarażonych/8 zgonów. To statystyki z Niemiec. Daje to 0.22% śmiertelności. Czemu tak mało? Bo podobno nie wliczają osób z cięzkimi chorobami towarzyszącymi. Czy to uczciwe podejście? Moim zdaniem tak.

Komentarz

• Jednak należy pamiętać o dobrym działaniu Instytutu Kocha. Od rodziny z Hamurga, gdzie w okolicy zmarły pierwsze 3 osoby wiem, że Niemcy raczej pozytywnie oceniają działania i jest mniejsza panika niż u nas.

Komentarz

Pracuję...
                                X