Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

SERIALE godnie i niegodne polecenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Raczej

Dzięki Ivan. Po połknięciu 2óch odcinków stwierdzam, że "wciągło"
    https://3filmy.com/serial/billions-73g4m8kz.html

Komentarz

• Jestem po 3 odcinkach i jeśli ktoś jeszcze nie widział to polecam .

Ps. Wiem że to nie serial

349meczów*
      71 goli*
      58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Zamieszczone przez Benek
        Jestem po 3 odcinkach i jeśli ktoś jeszcze nie widział to polecam .

Ps. Wiem że to nie serial

https://www.netflix.com/title/809977...=13747225&t=cp
        Ten dokument jest rewelacyjny. Jedyny minus, to mimo wszystko przydługie odcinki. Ja z reguły zaczynałem oglądać po 22 i przyznam szczerze, że przy końcu jak dochodziła 24 (niektóre odcinki to ponad półtorej godziny), to czasami głowę miałem już "w kolanach". Nie jest to serial z serii "trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej minuty", bo to dokument, ale pokazuje ten konflikt od A do Z. Od przedwojennej historii Wietnamu, przez czas jak wyzwalali się z okupacji francuskiej do czasów pokazujących "jak tam znaleźli się Amerykanie i dlaczego ich tam było w pewnym momencie od chu**", kończąc na tym jak to się skończyło i jaki to miało wpływ na USA. Dodatkowo sporo informacji na temat sytuacji wewnętrznej USA, pokazujących jak tam się wtedy "kotłowało". Dla mnie był to o tyle ciężki dokument, bo wychowany na filmach wojennych klasy "B", gdzie dobrzy to byli Amerykanie, a źli to byli "żółtki", sympatyzowałem z tymi pierwszymi. No a tutaj mamy pokazane, jak Amerykanie dostali tam w dupę i to im dalej w las tym gorzej. Człowiek ma świadomość, że tam było słabo, tym bardziej przygnębia, że jankesi tam się tak pchali.... O tym że Wietnamczycy dostali jeszcze bardziej (zwłaszcza cywile) jest sporo mniej, ale to oczywiste, bo nie ma tylu źródeł. Wisienka na torcie to wypowiedzi polityków, zwłaszcza na początkowym etapie konfliktu.

Tego samego typu co serial "Wojna Wietnamska" jest też na Netfilxie serial o wojnie secesyjnej. O niej też wiedziałem bardzo mało (tyle co z filmów i że największa bitwa to ta pod Gettysburgiem), jednak dokument pozwala ją poznać lepiej. Odcinki też są długie i też dosyć szczegółowe. Nie ma tam tylu kulis co w dokumencie o wojnie w Wietnamie, ale to zrozumiałe bo w połowie XVIII wieku nie było telewizji, a i weteranów też już nie ma. Serial nie jest najnowszy. Nie sprawdzałem, ale obstawiałbym że powstał pod koniec lat 90-tych albo nieznacznie później, ale jak ktoś jest ciekawy wojny secesyjnej to polecam. Wrażenie robią szczególnie straty w ludziach po poszczególnych bitwach. Momentami była tam niesamowita rzeźnia...
        Ostatnio edytowany przez e(L)egion; 2946.
        "I tak Legia panowie, i tak Legia mistrzem"

Komentarz

• A jaka nazwa tego dokumentu ?
          349meczów*
          71 goli*
          58 asyst*

Komentarz

• Wojna wietnamska
            Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

Komentarz

A jaka nazwa tego dokumentu ?
              "The Civil War"
              Edycja: Chyba już wyleciało z Netflixa bo nie wiem gdzie można odpalić odcinki

Komentarz

• Tomi, to wiem bo sam go oglądam Pytałem o ten drugi i faktycznie już go nie ma .

No nic. Jakby ktoś zna jakieś dobre historyczne dokumenty to piszcie
                349meczów*
                71 goli*
                58 asyst*

Komentarz

• Wojna wietnamska rzeczywiście kozak, ale już Civil War nie dotrwałem do końca, nie wiem dlaczego, ale dużo "ciężej" mi się to oglądało. I chyba faktycznie już wyleciało z netflixa. Z ciekawych dokumentów wojennych, to jeszcze jest całkiem fajne "Najważniejsze wydarzenia II WŚ w kolorze". Ktoś to już tutaj kiedyś polecał.
                  ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Zamieszczone przez Szawar

Szybko zleciały 4 sezony, serial naprawdę wciągający. Są motywy LGBT w damskim wydaniu, więc można przymknąć oko dla tych bardziej wrażliwych. Polecam.

Skusiłem się i naprawdę warto. 6 odcinków za mną i dość wciągająca fabuła.

Klimat "Kalifatu" dobry, ale czegoś mi w nim brakowało od strony wydarzeń. Dobry, solidny , do obejrzenia ale jak dla mnie bez rewelacji.

Komentarz

• Zamieszczone przez rey
                      Wojna wietnamska rzeczywiście kozak, ale już Civil War nie dotrwałem do końca, nie wiem dlaczego, ale dużo "ciężej" mi się to oglądało.
                      Może dlatego, że tam było sporo przydługich cytatów z pamiętników danych bohaterów. Z uwagi na to, że wojna secesyjna nie mogła być tak kręcona jak wojna wietnamska, to dokument o niej jest rzeczywiście o wiele mniej dynamiczny.

Kalifatu jeszcze nie skończyłem, ale tak na 100% wciągnął mnie od trzeciego odcinka.

Komentarz

• Co do Kalifatu to jestem właśnie po 3 odcinkach i również mogę polecić.
                        (L)

Komentarz

• Kalifat absolutnie świetny. Zakończenie absolutne!

Komentarz

• Co gość tam odjebał to nie mam pytań.

04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.

Komentarz

• Last Dance rozjebalo system. Nic lepszego szybko nie obejrzę
                              349meczów*
                              71 goli*
                              58 asyst*

Komentarz

Last Dance rozjebalo system. Nic lepszego szybko nie obejrzę
                                Ogarnij film "Diego" o Maradonie (chyba że widziałeś) bardzo podobnie zrobiony tyle że w 1 odcinku

Jest na HBO

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎