Rocznicę śmierci K.K.Baczyńskiego, czy o to chodzi?
Rocznicę śmierci K.K.Baczyńskiego, czy o to chodzi?
Nie. Nie ma ona zwiazku z powstaniem.
nie wiem czy przypadkiem nie chodzi o stołeczność
"No pasaran!" ???
HEMOS PASADO !!!
Nie.
W tym roku byla ona w miare okragla (i dlatego sam sie o niej dowiedzialem :P)
4 sierpnia (poniedziałek) 1980 Warszawa: Rozpoczął się trwający tydzień strajk MPO
![]()
"No pasaran!" ???
HEMOS PASADO !!!
To może 1915 - 2005. 90-ta rocznica wypędzenia Rosjan z Warszawy przez wojska niemieckie
Adam![]()
od przedwojennego ministra Boernera, który zasłynął tym, że jeszcze jako pułkownik doprowadził w listopadzie 1918 r. do bezkrwawego rozbrojenia żołnierzy niemieckich stacjonujących w Warszawie![]()
WH PRAGA
dobra to teraz coś z ciekawostek. jak nazywała sie ulica na mokotowie , na której pierwszej ułozono asfalt. dodam ze jest to rok 1910r![]()
WH PRAGA
Asfaltowa?![]()
Szczerze mówiąc, to trochę żartowałemale ok
W którym roku Grochów przyłączony został do Warszawy?
W 1916, decyzją gubernatora Hansa Von Beselera
Jezu jak się cieszę z tych króciutkich wskrzeszeń
Kiedy pelną kieszeń znowu mam
Znowu mogę myśleć trochę jakby ściślej
I obmyślać śmialo nowy plan
Tak, podobnie jak Mokotów i np. Gocław. Ogólnie sympatyczna data
Twoja kolej.
Jaką katastrofą groziła budowa tunelu pod Placem Zamkowym, będącego fragmentem trasy W-Z?
Zawaleniem się kościoła Św. Anny?
Oczywiście. Kościół uratowała metoda utwardzenia gruntu wynaleziona przez prof. Cebertowicza. Jedziesz dalej![]()
W jakim (zagranicznym) mieście znajduje się pierwowzór konnego pomnika, stojącego na dziedzińcu Akademii Sztuk Pięknych? I w jakim (polskim) mieście znajduje się oryginalna kopia tego pomnika? Bo kopia warszawska jest teraz kopią kopii :P
Kopenhaga i Szczecin. Historia pomnika ciekawa - kondotier Thorvaldsena
Gdzie mieściło sie pierwsze w Warszawie lotnisko pasażerskie?
No prawieWenecja i Szczecin. Thorvaldsena jest Poniatowski przed Pałacem Namiestnikowskim, a to jest kopia pomnika kondotiera Colleoniego dłuta Verrocchia. Ale historia tamtego rzeczywiście ciekawsza... No to "żem zabłysnął"
To wersja szczecińska, jeszcze niedawno stojąca w Warszawie, ale w ramach zgody z Pogonią przeniesiona do portowego miasta![]()
![]()
A lotnisko było na Polu Mokotowskim ?
No fakt. Zbyt łatwe mi sie wydało i chlapnąłem od razu.![]()
Pola oczywiście
No to w takim razie gdzie znajdował się pierwotnie tor wyścigów konnych zanim przeniesiono go na Służewiec w, zdaje się, 1938 roku?
Złośliwiec jeden...
Przy Polnej/Nowowiejskiej.
Nie jestem pewny, ale zdaje się że wtedy Pole Mokotowskie tam sięgało.
"Możesz sprzedawać Lewandowskiego, mamy Arruabarrenę" - Mirosław Trzeciak, najbardziej profesjonalny z profesjonalnych
:P Dokładnie, na Polu Mokotowskim wdłuż Polnej. Dzisiaj Aleja Armii Ludowej przecinałaby ten tor w połowie :/
Dobra, kolejne proste pytanie.
Skąd Al. Jerozolimskie wzięły swoją nazwę?
"Możesz sprzedawać Lewandowskiego, mamy Arruabarrenę" - Mirosław Trzeciak, najbardziej profesjonalny z profesjonalnych
Od żydowskiej osady Nowa Jerozolima, do której początkowo prowadziły.
Mówiłem, że proste... Już ja Cię załatwię następnym razem![]()
Dawaj następne.
Mnie już mózg paruje od tej zabawy
Był już najdłuższy budynek, to teraz może najkrótszy, tzn. z najwęższą fasadą. Gdzie się on znajduje?