Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.
Xiaomi bezdyskusyjnie.
Kolega Jaco potwierdzi.
Oglądałem materiały z niej,nagrane w słońcu i w nocy.Nie ma się do czego przyczepić .
"Lubię sobie jebnąć piwo"
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle."
Janusz Waluś - czekaMY!
Poszukuję pilnie w południowej części Stolicy mechanika, który podejmie się w krótkim terminie wymiany klocków hamulcowych i nie zedrze ze mnie nie wiadomo ile kasy za usługę. Może ktoś kogoś konkretnego polecić?
ja mam stare Audi A4, ale jeździ jeszcze.
Szukam auta dla kumpla w przedziale 10 000 - 15 000 PLN. Samochód dla pary, przede wszystkim liczy się mała awaryjność i tanie części. Ktoś może polecić jakiś model? KIA Ceed, Skoda Octavia?
Jak wygląda teraz sytuacja na S7 Elbląg -Warszawa ??
Remonty pokończone ,można zapier....ć?
: kawa:
Można.
hamalainen kurwo stara, wypi3rdalaj do Poznania!
Przeproś i Sperdalaj.
WON!
Jeśli chodzi o remonty, to Elbląg - Gdańsk były ostatnio. Jeśli chodzi o Elbląg - Warszawa, to remonty się dopiero zaczynają...
No właśnie tak kombinuje ,czy lecieć A1 czy S7 . Siódemką mam prawie 100km bliżej.
No i stalo sie, awaria auta, nie moglem narzekac jakos bardzo przez ostatnie 7 lat. W sumie to moja 2ga awaria (jednej sytuacji nie licze bo cos przebilo chlodnice:>, oprocz tego rozrusznik po 10 latach padl, teraz nie wiem co sie stalo jeszcze). Ale tez pierwszy raz pomyslalem, zeby zmienic moja 11 letnia rocznikowo octavke na cos mlodszego. O2 przed FL 2008 przebieg ok 220k, z czego ja zrobilem 140k. Poniewaz nie chce sytuacji ze cos na trasie jest nie tak, tym bardziej z dzieckiem - wydaje mi sie ze warto by bylo zmienic auto.
Pytanie 1 - poniewaz ten samochod moglem kupic za gotowke i mialem go w b. dobrej cenie od swojej owczesnej firmy to zielonego pojecia nie mam jaki to jest dobry kredyt na auto - ile procent to juz jest dobrze? 8% ? 12% rrso? I czy szukac po bankach pozyczki gotowkowej, na auto czy najlepiej w salonach pytac?
Pytanie 2 - co sie dzis wzglednie nie psuje, plan jest taki zeby odkupic cos 3 letniego moze 2 od jakiegos ASO. No i nie wiem za czym sie rozejrzec. Czy Ford Focus combi, Ford Mondeo od ver. 4 do najnowszej 5 to auta wzglednie nie psujace sie? Czy jest jak kiedys?
Myslalem tez o skodzie superbie albo opelku insigni (bralbym astre, ale mi sie nie podobaja, te stare byly ok te nie podchodza).
Jesli nie z takich wiekszych aut to co mniejszego (takie minium jakie bym chcial wielkosciowo pod rodzine to Focus combi) ale rozwaze tez mniejsze auta wszystko zalezy od ceny bo i tak z 90% bede musial splacic w kredycie ;/
Lubisz pie.dolic? Pie.dol ITI.
Dużo zależy od poszczególnych salonów - w VW proponowali tak idiotyczne warunki kredytu, że lepsze to chyba nawet w chwilowkach dają. Między salonami konkretnych marek też są bardzo duże różnice, więc trzeba szukać. No i w żadnym wypadku nie brać ubezpieczen na życie i innych pierdół które chcą wcisnąć.
Ja w końcu zdecydowałem się na Skodę i koniec końców ostateczne warunki z salonu (get in bank) wyszły identycznie jak u mnie w Pekao SA po negocjacjach, więc wybrałem swój bank. Dodam, że ich początkowa oferta była gorsza, więc trzeba negocjować
Rrso to zależy na ile lat chcesz kredytować.
Co do pyt 2 to największa satysfakcję z jazdy będziesz miał z Superba 4x4 272 km ale to już spory wydatekno i miejsca tam jest zdecydowanie najwięcej spośród tego co wymieniłeś.
Mondeo ma raczej więcej miejsca ale może ja się nie znam
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.
Tak tylko na szybko bagażnik w kombi 660l vs 488l, więc gdzie ten Mondeo ma więcej miejsca tak z ciekawości?
„Na gruzach starego świata powstał nowy, znacznie gorszy, skażony anglosaskim cynizmem, zakłamaniem i podłością. Bez porównania więcej zła wyrządzili na świecie anglosascy mężowie stanu niż Hitler i Stalin razem wzięci. Tamci zabili ciała, ci zabili dusze milionów.” Zbigniew Blichewicz "Szczerba".
„Na gruzach starego świata powstał nowy, znacznie gorszy, skażony anglosaskim cynizmem, zakłamaniem i podłością. Bez porównania więcej zła wyrządzili na świecie anglosascy mężowie stanu niż Hitler i Stalin razem wzięci. Tamci zabili ciała, ci zabili dusze milionów.” Zbigniew Blichewicz "Szczerba".
Koledzy, ile trzeba wydać na w miarę porządny i "bezpieczny" prostownik? Warto kupować na allegro, czy to wszystko chińskie dziadostwo? Auto przeciętne, bez przeładowania elektroniką.
PS. O np taki >> https://allegro.pl/oferta/einhell-pr...c-4-7696998565
marka już troche znana. Powinien być ok, czy "zabawka"?![]()
Ostatnio edytowane przez jednopostowiec ; 23-09-2019 o 09:14
Hmm to za czym się warto rozglądać skoro fordy skody i ople psują się?;-)
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Lubisz pie.dolic? Pie.dol ITI.
Mam ten z Juli: https://www.jula.pl/catalog/motoryza...E&gclsrc=aw.ds
Jest ok, ale nie ruszy jeśli rozładujesz akumulator do 0. Bardziej do podładowywania.
Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.
Panowie dziękuję. Lidl, Jula, Auchan, z tego co piszecie nie ma co się obawiać marketowców. Zobaczę co będzie w okolicy, a jak nic, to biorę tego Einhella. Dzięki raz jeszcze!
Prośba o poradę podatkową - jednoosobowa działalność.
W sierpniu 2017 podpisalem umowe leasingu operacyjnego na samochod na 2 lata.
Kwota z umowy ok 26 tys. Netto
Odliczalem 100 vat - fura byla zglaszana do urzędu na druku vat 26.
Fure wykupilem po 2 latach za kwote ok 4.9 tys netto
Nie mam księgowej, a seriws internetowy wfirma zaliczył mi automatycznie ten zakup jako pojazd do srodkow trwalych i zamortyzowal jednorazowo w dacie ksiegowania faktury.
Pytanie - jak w takiej sytuacji najkorzystniej podatkowo można wycofac samochod z działalności?
Myślałem o darowiznie na czlonka rodziny z grupy 0. Ale nie wiem jak powinienem obliczac wartosc podatku vat do oddania do urzedu.
Znajomy radzil nieksiegowac ostatniej faktury wykupowej i nie wprowadzać do srodkow trwalych, ale czytałem że są orzeczenia sądowe które uznaja ze skoro firma korzystala z leasingu to tylko firmie przysluguje opcja wykupu a nie osobie fizycznej... I w takim scenariuszu musiałbym robić korekty dokumentacji ksiegowej za już zamknięty i rozliczony sierpień.
"...i na dobre i na złe"
Może pomoże :
https://www.youtube.com/watch?v=66jq...ctXq_j&index=6