Strona 1 z 150 123451151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 30 z 4496

Wątek: Temat komputerowy

  1. #1
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    1,938

    Temat komputerowy

    Wiem, że na forum jest troche osób co się troche na tym znają więc może jak ktoś będzie miał jakis grubszy problem to będziemy to tu wpisywać

    Ja mam pytanie do tych co wiedza ocb, co zrobic z takims czyms:

    http://img102.echo.cx/img102/2583/beztytuu2np.png


    Jak ktoś wie od czego to gowno się robi i jak sobie z tym radzic to bybym wdzięczny, bo drugi raz przez to mi net padł wczoraj i format musiałem robic (pewnie nie musialem tego robic ale ja w dziedzinie inf nie jestem orłem ) , wczesniej pomogło przywracanie systemu, teraz nie :/
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  2. #2

  3. #3
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    1,938
    Jak już mówiłem nie bardzo jestem w tym temacie obcykany i nie wiem czy dobrze odpowiem bo nie wiem co to jest DHCP, wiem tylko, że mam zewnętrzne IP i chyba statyczne bo nigdy mi się nie zmienia, cały czas mam takie samo .

    Z góry przepraszam za moją niewiedzę

    Z sprzętów typu anty mam Kaspersky' ego 2005 i 2006 wersje beta więc na razie uzywam 2005, Ad- Aware 1.06 i SpyBot Search & Destroy. Miałem wczesniej MKSa ale nie bede komentował tego programu, wystarczy ze powiem, że po instalce Kaspersky znalazł mi jeszcze 8 wirów ktorych Mks nie widział :/
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  4. #4
    Legionista
    Dołączył
    09.2003
    Skąd
    z Polski!!!!!
    Posty
    2,299
    Zostaw jednego anty vira i adawara. Co za duzo to nie zdrowo. Skonfiguruj siec jescze raz, i jesli nie masz to zainstaluj SP2.

  5. #5
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    1,938
    W tej chwili mam tylko Kaspersky'ego i Ad - Aware 1.06 SE, a SP1 ani SP2 nie mam, a dlaczego to chyba wiadomo :/
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  6. #6
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Tomi
    Jak już mówiłem nie bardzo jestem w tym temacie obcykany i nie wiem czy dobrze odpowiem bo nie wiem co to jest DHCP, wiem tylko, że mam zewnętrzne IP i chyba statyczne bo nigdy mi się nie zmienia, cały czas mam takie samo .

    Z góry przepraszam za moją niewiedzę

    Z sprzętów typu anty mam Kaspersky' ego 2005 i 2006 wersje beta więc na razie uzywam 2005, Ad- Aware 1.06 i SpyBot Search & Destroy. Miałem wczesniej MKSa ale nie bede komentował tego programu, wystarczy ze powiem, że po instalce Kaspersky znalazł mi jeszcze 8 wirów ktorych Mks nie widział :/
    DHCP jest to system przydzielający dynamicznie adresy IP. To że masz stale ten sam adres nie wyklucza użycia DHCP - możesz mieć adres przypisany na stałe. O co chodzi? Ano wywołaj linie komend i napisz:

    ipconfig /all

    i zobacz czy masz adresy serwerów DNS (powinien być co najmniej jeden, zazwyczaj są dwa). jeśli będą napisz:

    ping <adres_serwera_DNS_z_ipconfig>, np. ping 194.205.159.1

    Jeśli będa odpowiedzi to będzie znaczyło że serwery działają. Wtedy szukaj przyczyny u siebie.

    manualne odświeżanie konfiguracji IP to z linii komend:

    ipconfig /release - zwalnia adres IP

    (po ipconfig /release zrób samo ipconfig - pokaże Ci adres. Jak będzie 0.0.0.0 to znaczy że masz adres dynamiczny).

    ipconfig /renew - pobiera adres IP
    ipconfig /flushdns - opróżnia lokalną pamięć podręczną DNS

    Acha jeszcze coś. Wyszukaj sobie w katalogu system32 katalogu Windows pliku 'hosts' i wyedytuj go notepadem. Powinien tam być wpis następujący:

    127.0.0.1 localhost

    jesli będzie tylko to (i ewentualnie to co sam dodałeś) to OK. Jak coś więcej - wywal w diably...

    Chyba tyle z mojej strony...

  7. #7
    Legionista Awatar Maniek
    Dołączył
    12.2003
    Skąd
    Electric Avenue
    Posty
    3,841
    zmień przeglądarke...
    Swoim nazwiskiem firmuj styl godny!


  8. #8
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Jak już jesteśmy przy temacie komputerowym: można gdzieś w Warszawie kupic pamięci Hynixa?

  9. #9
    Legionista Awatar Cipciuś
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Znienacka
    Posty
    2,510
    a giłda komputerowa na Batorego ? mysle ze tam na bank są
    "... a póki my żyjemy, żyje ona!" (L)

  10. #10
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Właśnie w tym problem że nie bylo jak sprawdzałem, na razie widziałem tylko w necie, w paru sklepach.

  11. #11
    Legionista Awatar baranek
    Dołączył
    06.2004
    Skąd
    Joli Bord Vert
    Posty
    679
    Na allegro nie szukałeś?
    Wiercę w brzozach z azbestu.

  12. #12
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez baranek
    Na allegro nie szukałeś?
    Na allegro nie bede kupowac pamieci, bo moze sie okazac ze sie nie kochaja z moim procesorem (w nim jest kontroler pamięci) albo płytą i nie chcą się odpalic albo cos- nie bede ryzykował, wole kupic w jakimś sklepie internetowym, jeśli nie znajde nigdzie w stolicy.

  13. #13
    Legionista Awatar Łysolek
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,490
    potrzebuje grafike ( a'la GeForce 4 ) , tak aby poszło mi GTA San Andreas ? jak to wogóle cenowo stoi i na jakie parametry karty graficznej powinno zwracać sie uwagę ??

  14. #14
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Łysolek
    potrzebuje grafike ( a'la GeForce 4 ) , tak aby poszło mi GTA San Andreas ? jak to wogóle cenowo stoi i na jakie parametry karty graficznej powinno zwracać sie uwagę ??
    Generalnie nie kieruj sie tylko iloscia pamieci (w tanich i srednich kartach powinno byc 12 patrz na szerokosc szyny pamieci (nie kupuj modeli 64 biowych), uwazaj zeby nie kupic karty ze zlaczem pci-express bo najprawdodobniej wogole go nie masz. Unikaj serii geforce FX. Żeby cos powiedziec konkretnie musialbym wiedziec ile mozesz wydac.

  15. #15
    Legionista Awatar Łysolek
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,490
    około 300 zł

  16. #16
    Legionista
    Dołączył
    11.2004
    Skąd
    Tarchomin
    Posty
    343
    Ja tak na marginesie chciałbym poinformować, że dzisiaj swoje 10 urodziny obchodzi najwspanialszy język programowania - PHP!! Brawa dla twórców!!

    Dla żądnych wiedzy polecam stronkę http://museum.php.net/. Można tam znaleźć m.in. wersję 1 (słownie: JEDEN) PHP gotowego do kompilacji w C++ .

  17. #17
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Radeon 9550 128 mb pamięci i 128 bitowa szyna danych (zwroc na to uwage bo podobnie kosztujace karty dosc znacznie roznia sie wydajnoscia) kosztuje ok 300 zl w tej cenie chyba nic lepszego nie kupisz.

  18. #18
    Legionista Awatar Młody
    Dołączył
    11.2003
    Skąd
    Warszawska Norma
    Posty
    1,163
    Tylko Łysolek zwróć też uwage jak bedzie twoja nowa karta graficzna współgrała z resztą sprżetu np: płytą główną (sam miałem przygody). Ja też przymierzam sie żeby kupić w takiej kolejnośći: nowy dysk,nowa płyta, nowy procek, nową karte graficzną i pamięć, nagrywarke dvd. Mam nadzieje że do grudnia uda mi sie zrealizować moje marzenia

  19. #19
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Młody
    nowa karta graficzna współgrała z resztą sprżetu np: płytą główną (sam miałem przygody)
    napisz co sie dzialo bo nie bardzo rozumiem

    Zeby karta dzialala wystarczy kupić grafike na AGP (wersja 2.0 czyli 4x czy 3.0 czyli 8x nie ma znaczenia, moze co najwyzej zmienic wydajnosc o jakies 5 procent) , jeśli ma się plyte z AGP, jesli ma sie plyte z PCI-Express to kupic karte na PCI-E, przy kartach graficznych nie slyszalem o zadnych problemach z konkretna plytą, chyba ze zwiazanych z rozmiarem karty, ale to nie dotyczy kart z przedziału cenowego interesujacego Łysolka.

  20. #20
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    1,938
    Łysy ja bym Ci polecił http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015 . Sam zmieniłem z GF2MX 400 64 MB i jestem zadowolony, karta daje rade jak na razie w każdej gierce a np Half- Life 2 na GF i Radeonie to niebo i ziemia, obraz na radku wgniata w ziemie. Poza tym po założeniu system widzi karte jako Radeona 9600 XT, podobno tez dobrze się podkręcają ale ja tego nie robiem bo za mało kumaty jestem w te klocki. W tym przedziale cenowym to chyba najlepsza karta, na pewno nie bedziesz zawiedziony jak ja kupisz. Pozdrawiam
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  21. #21
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Sam używam Radeona 9600 XT (256 MB, Sapphire) i jestem bardzo zadowolony ale co byś nei kupił to polecam jakąś lepsza chłodziarkę - sobie kupiłem Zalmana Z-80C + wolnoobrotowy wiatrak ZM-OP1 ale ta rzecz już nie jest produkowana... Polecam tego:

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_12285.html

    Lub taki wynalazek:

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_13773.html

    Wiatraczek który daje producent to straszne gówno, a przy tym głośny jak cholera...

    Przy wzroście temp spada wydajnośc karty co powoduje wzrost temp et cetera ad infinitum...

  22. #22
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Sam używam Radeona 9600 XT (256 MB, Sapphire) i jestem bardzo zadowolony ale co byś nei kupił to polecam jakąś lepsza chłodziarkę - sobie kupiłem Zalmana Z-80C + wolnoobrotowy wiatrak ZM-OP1 ale ta rzecz już nie jest produkowana... Polecam tego:

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_12285.html

    Lub taki wynalazek:

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_13773.html

    Wiatraczek który daje producent to straszne gówno, a przy tym głośny jak cholera...
    To już zależy od producenta, praktycznie kazdy daje inna chlodziarke- moze w przypadku radeonow jest inaczej- nie znam sie za bardzo- jestem szczesliwym posiadaczem GeForcea

  23. #23
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Smetny
    To już zależy od producenta, praktycznie kazdy daje inna chlodziarke- moze w przypadku radeonow jest inaczej- nie znam sie za bardzo- jestem szczesliwym posiadaczem GeForcea
    A to obejrzyj sobie karty ATi by Sapphire (IMO najlepsze, oprócz built by ATi) na Benchmarku

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_15624.html

  24. #24
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Cytat Zamieszczone przez Smetny
    To już zależy od producenta, praktycznie kazdy daje inna chlodziarke- moze w przypadku radeonow jest inaczej- nie znam sie za bardzo- jestem szczesliwym posiadaczem GeForcea
    A to obejrzyj sobie karty ATi by Sapphire (IMO najlepsze, oprócz built by ATi) na Benchmarku

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_15624.html
    jak radiator na chipset plyty przy nim ten na mojej karcie to potwór

  25. #25
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Mój z kolei wygląda tak:



    Amałe gówienko leży w szufladzie i czeka na swoją szansę - ale się nie doczeka bo hałasuje jak dzikie

  26. #26
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Mój z kolei wygląda tak:

    Obrazek

    Amałe gówienko leży w szufladzie i czeka na swoją szansę - ale się nie doczeka bo hałasuje jak dzikie
    co to za wynalazek masz na procku?

  27. #27
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Smetny
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Mój z kolei wygląda tak:

    Obrazek

    Amałe gówienko leży w szufladzie i czeka na swoją szansę - ale się nie doczeka bo hałasuje jak dzikie
    co to za wynalazek masz na procku?
    CoolerPro Gigabyte - bardzo fajny, cichy z regulacją obrotów potencjometrem i co ważne - nie wystający poza ramkę procesora. Tyle że Gigabyte uległo modzie - to bydlę świeci na błękitmo jak Audica dresiarza...

  28. #28
    Legionista Awatar Cipciuś
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Znienacka
    Posty
    2,510
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Cytat Zamieszczone przez Smetny
    To już zależy od producenta, praktycznie kazdy daje inna chlodziarke- moze w przypadku radeonow jest inaczej- nie znam sie za bardzo- jestem szczesliwym posiadaczem GeForcea
    A to obejrzyj sobie karty ATi by Sapphire (IMO najlepsze, oprócz built by ATi) na Benchmarku

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_15624.html
    najlepsze produkuje Hercules
    "... a póki my żyjemy, żyje ona!" (L)

  29. #29
    Legionista Awatar ceero
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    Kraków
    Posty
    433
    Cytat Zamieszczone przez kFiCzOl
    Ja tak na marginesie chciałbym poinformować, że dzisiaj swoje 10 urodziny obchodzi najwspanialszy język programowania - PHP!! Brawa dla twórców!!

    Dla żądnych wiedzy polecam stronkę http://museum.php.net/. Można tam znaleźć m.in. wersję 1 (słownie: JEDEN) PHP gotowego do kompilacji w C++ .
    Bluźnisz

  30. #30
    Legionista
    Dołączył
    11.2004
    Skąd
    Tarchomin
    Posty
    343
    Cytat Zamieszczone przez ceero
    Cytat Zamieszczone przez kFiCzOl
    Ja tak na marginesie chciałbym poinformować, że dzisiaj swoje 10 urodziny obchodzi najwspanialszy język programowania - PHP!! Brawa dla twórców!!

    Dla żądnych wiedzy polecam stronkę http://museum.php.net/. Można tam znaleźć m.in. wersję 1 (słownie: JEDEN) PHP gotowego do kompilacji w C++ .
    Bluźnisz
    Obrazek
    No PERL jest fajniutki tyle, że to dla mnie kompletny... KOSMOS :O
    PHP żondzi

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •