Strona 2 z 151 PierwszyPierwszy 1234561252102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 60 z 4525

Wątek: Temat komputerowy

  1. #31
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Cipciuś
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    Cytat Zamieszczone przez Smetny
    To już zależy od producenta, praktycznie kazdy daje inna chlodziarke- moze w przypadku radeonow jest inaczej- nie znam sie za bardzo- jestem szczesliwym posiadaczem GeForcea
    A to obejrzyj sobie karty ATi by Sapphire (IMO najlepsze, oprócz built by ATi) na Benchmarku

    http://sklep.benchmark.pl/pelny_15624.html
    najlepsze produkuje Hercules
    Hercules i Gigabyte mają fatalny stosunek jakości do ceny A przynajmniej miały jak ja kupowałem

  2. #32
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Podbijam temat, bo mam problem ze swoim sprzętem :/

    Otórz komputer działa niespodziewanie wolno :O Robiłem format dysku, ale to wciąż nie pomaga. Nadal są momenty kiedy komp myśli dość długo (lub kursor myszy nie rusza się płynnie, tylko skokowo). Problem jest też z ładowaniem systemu, bo okno z logiem Win XP i niebieskim przesuwającym się paskiem wyświetlane jest dość długo (dlaczego system ładuje się tak długo)?

    Dodam, że mam w tym samym komputerze również Win 98 i on chodzi poprawnie (czas ładowania również jest odpowiedni).

    Co może być przyczyną? Sterowniki, dysk, procesor, karta? A może chłodzenie?

    Wirusy odpadają, bo jak już pisałem robiłem ostatnio format dysku. Z resztą mam też avasta, firewalla i any spyware więc tego typu syfy raczej nie wchodzą w grę.

    Co o tym myślicie ? :/

  3. #33
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,059
    sprawdz dysk, mi ostatnio przy podobnych obajawach jak u ciebie pomogla wymiana dysku

  4. #34
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Co może być przyczyną? Sterowniki, dysk, procesor, karta? A może chłodzenie?

    Wirusy odpadają, bo jak już pisałem robiłem ostatnio format dysku. Z resztą mam też avasta, firewalla i any spyware więc tego typu syfy raczej nie wchodzą w grę.

    Co o tym myślicie ? :/
    Zacząłbym szukanie przyczyny od sterowników - chipset, i drukarka - jeżeli masz... Pościągaj najnowsze wersje i zrób upgrade...
    Drukarka potrafi nieprawdopodobnie zamulić system...

    Ile masz RAM-u i jak ustawiłeś SWAP-a?

  5. #35
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Właśnie, że drukarki nie mam zainstalowanej w win xp. Są jakieś problemy przy instalowaniu sterowników do niej z płyty w XP - w Win 98 takich nie ma.

    Mam 512 mb ram, a co do SWAP-a - to... nie wiem nawet co to takiego

    Aha i rano pojawiła się taka sytuacja: ładuje się system (win xp) - zniknęło już to okienko z logiem i zamiast pokazania się pulpitu było ciemno (choć dioda monitora miała kolor zielony - czyli taki jak w stanie pracy). Po męczarniach udało mi się w końcu odpalić XP w trybie awaryjnym - wyskoczyło okno o błędach krytycznych z opisem "Sterowniki karty graficzej Radeon 9600 Pro prawdopodobnie odpowiadają za brak stabilności systemu" - czy jakoś tak. Zainstalowałem więc inne sterowniki (nie te z płyty oryginalne, a z internetu) i jakoś działa.

    Tylko komputer dziwnie działa, powolnie i nienaturalnie :/

  6. #36
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    SWAp to plik wymiany - taki eprzedłużenie RAM-u na twardzielu. Dla Twojej pamięci minimum 768 MB.

    512 RAM to wystarczająco. Jakie sterowniki dałeś? Catalyst (z ATi) czy Omega? Omegi próbowałem u siebie i wywalały się, na Catalystach chodził jak należy... No i stery do płyty też musza być zainstalowane - ściągnij ze strony producenta chipsetu - Intel, NVidia, VIA, SiS...

    Kartę masz niepodkręconą?

  7. #37
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Teraz mam zainstalowane sterowniki omegi. Te z płyty (catalyst) robiły właśnie takie problemy o których pisałem wyżej.

    Karta jest niepodkręcana.

    Sterowniki do płyty głównej?

    Nawet nie wiedziałem, że takowe istnieją

  8. #38
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Teraz mam zainstalowane sterowniki omegi. Te z płyty (catalyst) robiły właśnie takie problemy o których pisałem wyżej.

    Karta jest niepodkręcana.

    Sterowniki do płyty głównej?

    Nawet nie wiedziałem, że takowe istnieją
    Istnieją i są w instalacji Windows, ale to namiastka. Masz je na cedeku który dostałeś z płytą główną, ale to zapewne starocie są.

    BTW jakiego producenta masz Radeona?

  9. #39
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    BTW jakiego producenta masz Radeona?
    Sapphire.

    Taka o: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16410

  10. #40
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    BTW jakiego producenta masz Radeona?
    Sapphire.

    Taka o: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16410
    To na Catalystach powinna chodzić bez żadnej łaski. Też mam Sapphire...

    http://www.viaarena.com/downloads/dr...4in1_v456v.zip

    Tu masz bezpośredni link do drivera płyty.

  11. #41
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Dzięki, już ściągam i sprawdzę czy to coś pomoże.

    Skoro mówisz, że na Catalystach powinno działać, to ja ściągnę je z internetu bo do tej pory instalowałem tylko te z cd dołączonej do karty.

    Kto wie, może to coś zmieni.

    Edit:
    Ha! Już znalazłem różnice. Popatrz: http://www.sapphiretech.com/downloads/downloads.asp

    tutaj Catalyst jest w wersji 5.4(v8.122) a ja na płycie mam Version 4.10

    Oby to pomogło

    PS. A ściągać te Control panel, Hydravision i inne pierdółki czy sam sterownik Catalyst wystarczy ??

  12. #42
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Control Panel jest w Catalystach standardowo, to dodatki do ustawień. Hydravision z kolei to taki fajny ficzer który pozwala Ci między innymi mieć wiele pulpitów - jak w linuxie Jak będziesz oglądał gołe dupy na sieci i wpadnie ktos do pokoju to przełączasz pulpit i szlus Nie trzeba ale można - czasem się przydaje

    Uninstallera sobie ściągnij i nim odinstaluj obecne sterowniki zanim zainstalujesz nowe (tylko Catalysty - Omegi mają swój deinstaller - usuwasz je z Dodaj-Usuń Programy z Panelu Sterowania). NIGDY NIE NADINSTALOWUJ sterów na stery. Wyjdzie Sajgon.

  13. #43
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Zainstalowałem te sterowniki catalyst (ściągnięte z tamtej strony). No i nie mam Control Panela ale tym się nie martwie, bo i tak tego nie używałem. Ale w Dodaj/usuń programy nie mam na liście Catalysta tylko ATI Display Driver - to dobrze czy źle?

    I skąd tego uninstallera wziąć? Bo tam na stronie http://www.sapphiretech.com/downloads/downloads.asp go nie widzę

  14. #44

  15. #45
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    A Ty z Sapphire ciągnąłeś?
    No, a co to za różnica?

    Zainstalowalem też sterownik do płyty, ale mimo tego XP wciąż ładuje się dość powoli. Zapewne to wina dysku, tak jak pisał Luk@s.

  16. #46
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    A Ty z Sapphire ciągnąłeś?
    No, a co to za różnica?
    No sam widzisz że na ATi jest 5.6 a nie 5.4...

    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Zainstalowalem też sterownik do płyty, ale mimo tego XP wciąż ładuje się dość powoli. Zapewne to wina dysku, tak jak pisał Luk@s.
    Ale 98 chodzi Ci normalnie?

  17. #47
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Tak, 98 chodzi poprawnie i tam mam nawet starszą wersję sterowników Catalyst (tam mam te z płyty cd, wersja 4.10).
    Tyle tylko, że Win 98 mam na innym dysku (bo mam dwa dyski - 20 gb (starszy) i 80 gb (nowszy) ) i na 20-tce mam 98 a na 80-tce XP.

  18. #48
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Tak, 98 chodzi poprawnie i tam mam nawet starszą wersję sterowników Catalyst (tam mam te z płyty cd, wersja 4.10).
    Tyle tylko, że Win 98 mam na innym dysku (bo mam dwa dyski - 20 gb (starszy) i 80 gb (nowszy) ) i na 20-tce mam 98 a na 80-tce XP.
    A ta 80 jakiego producenta?

  19. #49
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Samsung.

  20. #50
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Samsung.
    To jutro podeślę Ci samsungowski util do sprawdzania dysku to go sobei zdiagnozujesz....

  21. #51
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    To jutro podeślę Ci samsungowski util do sprawdzania dysku to go sobei zdiagnozujesz....
    No to będę czekał

    A wracając do dziwnego, skokowego niekiedy działania kursora - to może być winą brak sterowników? Bo mam mysz optyczną, na kabelek - firmy Genius ale nie instalowałem sterowników do niej. Może to coś zmienić, czy raczej nie ?

  22. #52
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Cytat Zamieszczone przez Nazgul
    To jutro podeślę Ci samsungowski util do sprawdzania dysku to go sobei zdiagnozujesz....
    No to będę czekał

    A wracając do dziwnego, skokowego niekiedy działania kursora - to może być winą brak sterowników? Bo mam mysz optyczną, na kabelek - firmy Genius ale nie instalowałem sterowników do niej. Może to coś zmienić, czy raczej nie ?
    Mysz optyczna musi chodzić na jednolitej, matowej powierzchni. Najlepiej bez wzorków, ale koniecznie matowej, nie odbijającej światła... A u Ciebie jak chodzi?

    A util znalazlem w domu i wrzuciłem na stronkę. Rozpakuj, zrób bootującą dyskietkę albo odpal spod dosa Win98 i diagnozuj

    http://andrzejzb.republika.pl/hutil_creator.exe

  23. #53
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Posty
    1,104
    Sorry za głupie pytanie - ale na dyskietke mam nagrać folder o nazwie "hutil_creator" i w nim pliki czy bezpośrednio wysłać pliki na dyskietke?

  24. #54
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Cytat Zamieszczone przez Luqas
    Sorry za głupie pytanie - ale na dyskietke mam nagrać folder o nazwie "hutil_creator" i w nim pliki czy bezpośrednio wysłać pliki na dyskietke?
    Pliki na dyskietke wystarczy. Zrób dyskietkę bootującą (polecenie sys a: ) pod win98, uruchom z niej kompa i napisz hutil.exe

  25. #55
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    2,011
    Może mi ktoś polecić sprzęt: chce kupić płyte główna + procek ( Athlon 64) . Chciałbym się zmieścić w granicach 800- 900 zł , w ostateczności 1000. Chciałbym do tego dodać to co mam czyli ram 512 DDR Kingstona 400 Mhz i Radeona 9600 XT 128 MB. Jak ktoś kumaty to niech doradzi co kupić i gdzie najlepiej żeby nie było za drogo.

    Obecnie mam lipna płyte ktora ma ram tylko na 266 Mhz i AGP x4 i Durona 1.3...wiec nie wykorzystuje mi mozliwosci zarowno karty (AGP x8 ) jak i ramu ( 400Mhz).
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  26. #56
    Legionista Awatar Nazgul
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    127.0.0.1
    Posty
    15,431
    Rozejrzyj się na Allegero i tu:

    http://sklep.benchmark.pl/

    Zapytaj też na pl.comp.pecet - wejście przez http://niusy.onet.pl/ lub http://usenet.gazeta.pl/

    O AMD wiem niewiele.

  27. #57
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Na A64 i AGP wziałbym płytke MSI K8N Neo2 procek 3000+ (Venice) OEM i Freezera 64 do schlodzenia tego interesu. Dso tego bedziesz musial jeszcze kupic zaslacz, Chiefteca 420 W na przyklad, trzymaj się z daleka od Codegenow, Megabajtow i innego badziewia co rzekomo ma 400 W a faktycznie 270.
    brzydki, zły i szczery

  28. #58
    Legionista Awatar Maniek
    Dołączył
    12.2003
    Skąd
    Electric Avenue
    Posty
    3,841
    Mam płyte Abit NF7-SL Action... i mam pytanie... wsadze w to Athlona 64 ??
    Swoim nazwiskiem firmuj styl godny!


  29. #59
    Legionista
    Dołączył
    10.2004
    Skąd
    z Warszawy
    Posty
    1,697
    Cytat Zamieszczone przez Maniek
    Mam płyte Abit NF7-SL Action... i mam pytanie... wsadze w to Athlona 64 ??
    Nie wsadzisz, twoja plyta ma socket 462 czyli socket A a athlony 64 maja socket 939 albo 754.
    brzydki, zły i szczery

  30. #60
    Legionista Awatar Maniek
    Dołączył
    12.2003
    Skąd
    Electric Avenue
    Posty
    3,841
    a co w to wsadze ? obecnie mam athlona 1,4... i ile zapłace za to co napisałeś wyżej ?

    Na A64 i AGP wziałbym płytke MSI K8N Neo2 procek 3000+ (Venice) OEM i Freezera 64 do schlodzenia tego interesu. Dso tego bedziesz musial jeszcze kupic zaslacz, Chiefteca 420 W na przyklad
    ??

    obecnie mam Chiefteca 360 W wiec tez bede musiał pewnie wymienić...
    Swoim nazwiskiem firmuj styl godny!


Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •