Strona 150 z 151 PierwszyPierwszy ... 50100140146147148149150151 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,471 do 4,500 z 4515

Wątek: Temat komputerowy

  1. #4471
    Legionista Awatar Benek
    Dołączył
    09.2011
    Posty
    10,178
    Panowie czy w dzisiejszych czasach bezpłatny antywirus wystarczy do ochrony naszego kompa czy raczej zalecacie kupno czegoś płatnego ?
    304mecze*
    62 gole*
    52 asysty*

    jest tylko jeden King!!!!

    *dane mogą ulec zmianie

  2. #4472
    To zależy, komercyjne produkty tj. F-Secure, ESET mają dużo innych narzędzi do ochrony komputera, jak jakiś dodatkowy firewall, ochrona bankowości, antyransomware itd.

    Darmowe? Mają zazwczaj te same sygnatury wirusów co komercyjne, także jak nie potrzebujesz "dodatków" to instaluj darmowego. np. Forticlient.
    Jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym.

  3. #4473
    Legionista Awatar Benek
    Dołączył
    09.2011
    Posty
    10,178
    Ale samym darmowym uchronie się przed nachalnymi reklamami w przeglądarce i będę mógł spokojnie robić transakcję bankowe?
    304mecze*
    62 gole*
    52 asysty*

    jest tylko jeden King!!!!

    *dane mogą ulec zmianie

  4. #4474
    Legionista Awatar Runi
    Dołączył
    01.2012
    Skąd
    K B H
    Posty
    3,566
    Do reklam to pobierz AdBlocka.
    Co znaczy spokojnie robić transakcje bankowe ?
    Jak nie Zachowasz się jak typowa blondynka i nie będziesz Nigdzie udostępniał swoich danych do banku nikt Ci żadnych pieniędzy nie ukradnie.

  5. #4475
    Albo ublock. Co do transakcji bankowych - pełna zgoda.
    Jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym.

  6. #4476
    Cytat Zamieszczone przez Jestem Zobacz posta
    A jaką masz teraz grafikę? Bardzo dużo można zrobić ustawieniami oraz rezygnacją ze dużej jakości grafiki. Ponadto jaka gra i jaki silnik?
    Na lapku mam tylko Radka z serii 7600M a gry na Unity oraz Unreal działają zupełnie przyzwoicie, ale 8MB RAMu i dysk SSD robią też swoje, choć jakość dupy nie urywa
    GTX 970. To chyba nie jest slaba karta do takiej grafiki .. obnizanie nic nie da. Po prostu do pewnego momentu jest dobra wydajnosc .. a pozniej spada i nic z tym nie mozna zrobic. Do tej pory nie wydali patcha.

  7. #4477
    Legionista Awatar Jestem
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    1,049
    Cytat Zamieszczone przez marko Zobacz posta
    GTX 970. To chyba nie jest slaba karta do takiej grafiki .. obnizanie nic nie da. Po prostu do pewnego momentu jest dobra wydajnosc .. a pozniej spada i nic z tym nie mozna zrobic. Do tej pory nie wydali patcha.
    Nie za bardzo wierzę, że nic nie można zrobić poza patchowaniem, objaw sugeruje wykończenie się pamięci, ale to tylko domysł i warto sprawdzić czy komputera czy karty oraz jak zachowuje się procesor.
    Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

  8. #4478
    Legionista Awatar Stout
    Dołączył
    04.2007
    Posty
    4,039
    Potrzebuje zakupić drukarkę.Typowe wydruki dokumentów do roboty,jakieś drobne sprawy dla córki do szkoły.Żadnych zdjęć w HD,ani innych pierdół.Fajnie ,gdyby można było do niej dostać tanie tusze-zamienniki.Cena-jak najtaniej.
    Poleci ktoś jakiś sprawdzony sprzęt?
    "Lubię sobie jebnąć piwo"

  9. #4479
    Cytat Zamieszczone przez Raffels Zobacz posta
    Sprawdź czy kabel jest dobrze podłączony do wyjścia. Ew. sprawdź wtyk kabla albo samo wejście na kabel w monitorze. Ja kiedyś miałem podobnie, po wymianie kabla wszystko wróciło do normy, coś tam musiało nie stykać. Jak nie pomoże to najlepiej oddać gdzieś do naprawy.
    Ach, dzięki! Faktycznie kabel i działa!

  10. #4480
    Legionista Awatar Jestem
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    1,049
    Cytat Zamieszczone przez Stout Zobacz posta
    Potrzebuje zakupić drukarkę.Typowe wydruki dokumentów do roboty,jakieś drobne sprawy dla córki do szkoły.Żadnych zdjęć w HD,ani innych pierdół.Fajnie ,gdyby można było do niej dostać tanie tusze-zamienniki.Cena-jak najtaniej.
    Poleci ktoś jakiś sprawdzony sprzęt?
    Tylko laser, żadne atramentowe! Nie istnieją tanie tusze, to tylko pozór taniości a do tego głowice się zapychają i są duże problemy. Kiedyś kupowałem na promocjach plujki i jak się zużywał tusz do nich dołączony to wyrzucałem, potem przeszedłem ostatecznie na lasery.
    Ja sobie kupuję polisingowe HP, koszt wydruku wychodzi praktycznie po koszcie papieru ponieważ z jednego tonera za niecałe 100 PLN drukuję ok 8-10k stron. Biorę drukarki o wydajności do 15-25k stron na miesiąc, ale oczywiście tyle to w ciągu roku nawet nie wydrukuję a sama drukarka to koszt kilkuset PLN. Co z tego, że głośno chodzi, bo przeważnie takie drukarki mają wyrobione rolki, skoro drukują jak złoto. U mnie te "drobne sprawy do szkoły" wychodzą w granicach kilku ryz papieru na sezon, czyli atramentówka by mnie zrujnowała finansowo Aaaa, do tego mam takie przyjemności jak obustronne drukowanie i dużo pamięci w drukarce, czyli wydrukuje wszystko. Generalnie tani i dobry jakościowo wydruk skłania do zwiększonego wykorzystania drukarki z korzyścią dla szkoły i pracy w domu.
    Modeli nie podam bo jest ich za dużo, generalnie są to drukarki których cena ileś lat temu była liczona tysiącami PLN. Podstawowe kryterium zakupu to wydajność z tonera, miesięczne obciążenie, obustronne drukowanie (dla mnie podstawa, innych drukarek od dawna nie używam) oraz podajniki do etykiet i kopert, pamięci czym więcej tym lepiej.
    Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

  11. #4481
    Po włączeniu komputera, pojawił się czarny ekran i informacja: "reboot and select proper boot device" - z tego co wyczytałam wina dysku. Po zresetowaniu, komputer się włączył ale właśnie tego dysku nie widać.
    Co poradzicie? Dysk do wymiany czy może da sie jeszcze go i dane na nim uratować?

  12. #4482
    Legionista Awatar dilbert
    Dołączył
    06.2015
    Skąd
    Mokotów
    Posty
    349
    Cytat Zamieszczone przez Prywatna Zobacz posta
    Co poradzicie? Dysk do wymiany czy może da sie jeszcze go i dane na nim uratować?
    Do wymiany, ale dane mogą być do odratowania. Potrzebujesz jednak do tego sprawny system operacyjny, albo drugi kąkuter.

  13. #4483
    Cytat Zamieszczone przez Stout Zobacz posta
    Potrzebuje zakupić drukarkę.Typowe wydruki dokumentów do roboty,jakieś drobne sprawy dla córki do szkoły.Żadnych zdjęć w HD,ani innych pierdół.Fajnie ,gdyby można było do niej dostać tanie tusze-zamienniki.Cena-jak najtaniej.
    Poleci ktoś jakiś sprawdzony sprzęt?
    Obejrzyj sobie Epsony ze stałym zasilaniem tuszem (L-120, L-310). Trochę droższe przy zakupie od konkurencji, ale atramenty nawet w oryginale wychodzą tanio. No i licz cenę razem z atramentem, bo czasem jak się kupuje tanią drukarkę z tuszem na tydzień pracy, to ta taniość jest pozorna. Ogólnie patrz też na możliwość wymiany/uzupełniania pojedynczych kolorów.
    Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
    Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
    ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş

  14. #4484
    Legionista Awatar Stout
    Dołączył
    04.2007
    Posty
    4,039
    To jak w końcu jest z tym HOLA VPN-em?
    Można z tego korzystać ,czy nie?
    Bo zainstalowałem Opere(tam ponoć jest wbudowany vpn) ,włączyłem i zaraz dostałem ostrzeżenie od Google,że ktoś z Ukrainy próbował sie logować na moje konto
    "Lubię sobie jebnąć piwo"

  15. #4485
    Legionista
    Dołączył
    10.2017
    Posty
    27
    Odradzam korzystanie z darmowych VPN-ów. Ich lokalizacja to zwykle jakieś odległe kraje lub kraje spoza naszego kręgu cywilizacyjnego i później otrzymujesz takie komunikaty jak tutaj.
    Koszt miesięczny vpn-a nie jest jest jakiś ekstremalnie drogi. Skonfigurowanie też nie powinno stanowić problemu, poza tym jest wiele osób które mogą w zdalny sposób pomóc. Może tutaj dopytać: http://dreamiteam.pl/
    Ostatnio edytowane przez them ; 22-03-2018 o 07:42

  16. #4486
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Bie(L)any
    Posty
    955
    czy ktoś może polecić program komputerowy do korekty dźwięku?
    mam do spisania kilka nagrań i jakość kilku z nich jest b. słaba (trochę szumów + b. ciche nagranie, trzeba by podbić dźwięk). Najlepiej gdyby program miał jakieś intuicyjne filtry... albo tutorial dla "zielonych".

    Zależy mi na prostym programie, który ogarnie laik. Najchętniej freeware'owy... ale jeśli tylko komercyjne, to też każdą propozycję chętnie przyjmę

    dzięki
    "...i na dobre i na złe"

  17. #4487
    Legionista Awatar Peer
    Dołączył
    08.2008
    Posty
    323
    Mam net w netii 300mb, jednak mój laptop(karta sieciowa) nie obsługuje takiej prędkości.
    Poradzi ktoś coś czy trzeba rozglądać się za nowym laptopem?

  18. #4488
    Legionista Awatar Tomi
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    m. st. Warszawa
    Posty
    1,971
    Cytat Zamieszczone przez Peer Zobacz posta
    Mam net w netii 300mb, jednak mój laptop(karta sieciowa) nie obsługuje takiej prędkości.
    Poradzi ktoś coś czy trzeba rozglądać się za nowym laptopem?
    Wystarczy ze wymienisz karte sieciowa.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
    Varsovia - Semper Invicta, Semper Heroica.

  19. #4489
    Legionista
    Dołączył
    01.2008
    Skąd
    ze wsi
    Posty
    117
    Cytat Zamieszczone przez pijak Zobacz posta
    czy ktoś może polecić program komputerowy do korekty dźwięku?
    Darmowy to Audacity, płatny iZotopeRX
    Do obu jest mnóstwo tutoriali na yt

  20. #4490
    Mordeczki, planuje zakup laptopa.

    Używam głównie do przeglądania netu/ oglądania filmów oraz photoshopa - proste grafiki/ plakaty na kosza etc
    Polecicie jakiś sklep w Warszawie, który ma np. używane/ poleasingowe sprzęty?
    Kilka lat temu kupłem w ten sposób obecny komputer i byłem mega zadowolony.
    Budżet ok 1 000zł.

  21. #4491
    Legionista Awatar Jaco
    Dołączył
    10.2003
    Skąd
    z półdystansu
    Posty
    17,346
    Cytat Zamieszczone przez Bobicz Zobacz posta
    Mordeczki, planuje zakup laptopa.

    Używam głównie do przeglądania netu/ oglądania filmów oraz photoshopa - proste grafiki/ plakaty na kosza etc
    Polecicie jakiś sklep w Warszawie, który ma np. używane/ poleasingowe sprzęty?
    Kilka lat temu kupłem w ten sposób obecny komputer i byłem mega zadowolony.
    Budżet ok 1 000zł.
    Zadzwoń do nich przed zakupem, może zaproponują Ci coś tańszego. Solidna, sprawdzona firma.
    https://www.tanikomputer.eu/

    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

  22. #4492
    Legionista Awatar Dolu
    Dołączył
    07.2009
    Posty
    1,875
    Jakiś prosty darmowy program do przycinania, obcinania, wycinania itp filmików na windows 10?
    WMM nie działa już

  23. #4493
    niezrzeszony
    Dołączył
    03.2013
    Skąd
    Polska powiatowa
    Posty
    1,056
    Dołączę sie do pytania. Kiedyś używałem świetnego Freemake Video Converter, ale aktualnie to jakiś zaśmiecony syf. Chciałem zainstalować jakąś starszą wersję, ale wyskakiwały błędy i kupa :/

  24. #4494
    Legionista Awatar dilbert
    Dołączył
    06.2015
    Skąd
    Mokotów
    Posty
    349
    Już to gdzieś niżej pisałem, ale spróbujcie Shotcut (darmowy)

  25. #4495
    Legionista Awatar Jestem
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    1,049
    Cytat Zamieszczone przez dilbert Zobacz posta
    Już to gdzieś niżej pisałem, ale spróbujcie Shotcut (darmowy)
    Tylko bierzcie z oryginalnego źródła bez trojanów szpiegujących:
    https://shotcut.org/download/
    Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

  26. #4496
    Legionista
    Dołączył
    01.2008
    Skąd
    ze wsi
    Posty
    117
    Cytat Zamieszczone przez Dolu Zobacz posta
    Jakiś prosty darmowy program do przycinania, obcinania, wycinania itp filmików na windows 10?
    WMM nie działa już
    Avid Media Composer First

  27. #4497
    Legionista
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Bie(L)any
    Posty
    955
    Poszukuję na domowe potrzeby (dysk sieciowy?) trwałego sposobu na archiwizację danych (filmy / zdjęcia itp.). Mam kilka dysków z kompów które mi się posypały i do archiwum są za małe (500 gb). Chcę mieć wszystko w jednym miejscu.
    Fajnie jakby to było wygodne w obsłudze (dysk zewnętrzny raczej mi się nie sprawdza). By mogła z tego też korzystać druga osoba (zgrać fot. z tabletu itp.).
    Czy możecie polecić takie rozwiązanie na ok. 4 TB? Dobra firma / bezpieczeństwo / łatwa konfiguracja (dla totalnego laika).
    Płatnym serwisom raczej nie ufam...

    dzięki
    "...i na dobre i na złe"

  28. #4498
    Legionista Awatar bloniaq
    Dołączył
    03.2011
    Skąd
    LFCS | Ursynów
    Posty
    3,935
    istnieją takie rozwiązania:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...-polecane.html

    ogólnie droga impreza. Nie używałem, więc się nie wypowiem, ale jeśli nie wiesz nawet od czego zacząć szukanie, to może się przyda.
    Jedynie prawda jest ciekawa
    Józef Mackiewicz

  29. #4499
    Legionista Awatar invictus
    Dołączył
    03.2011
    Skąd
    Mokotów
    Posty
    593
    Cytat Zamieszczone przez pijak Zobacz posta
    Poszukuję na domowe potrzeby (dysk sieciowy?) trwałego sposobu na archiwizację danych (filmy / zdjęcia itp.). Mam kilka dysków z kompów które mi się posypały i do archiwum są za małe (500 gb). Chcę mieć wszystko w jednym miejscu.
    Fajnie jakby to było wygodne w obsłudze (dysk zewnętrzny raczej mi się nie sprawdza). By mogła z tego też korzystać druga osoba (zgrać fot. z tabletu itp.).
    Czy możecie polecić takie rozwiązanie na ok. 4 TB? Dobra firma / bezpieczeństwo / łatwa konfiguracja (dla totalnego laika).
    Płatnym serwisom raczej nie ufam...

    dzięki
    Ja używam w domu (już dość wiekowego) Synology, ale sprawdza się rewelacyjnie, bardzo prosta konfiguracja, a następnie obsługa. Dodatowo bardzo fajne aplikacje na telefon (filmy, pobieranie plików, muzyka, chmura zdjęć, itd.).

    Wszystko zależy ile chcesz wydać, mój wiekowy zestaw wart jest pewnie z 400-500 zł (ds212j z dwoma dyskami 2TB) i na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

    Jeżeli masz jakieś dodatkowe pytania pisz śmiało.

    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...gy-ds212j.html

  30. #4500
    Legionista Awatar Stout
    Dołączył
    04.2007
    Posty
    4,039
    Taka sprawa:szukam laptopa(pierwszego) dla córki.Ogólnie jestem zielony w tym temacie,wiem,że ma na tym"pójść" najnowsze Sims
    Kwota do 2k.
    W czym szukać?Acer,Lenowo,Asus?Za każdy link będę wdzięczny.
    "Lubię sobie jebnąć piwo"

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •