Strona 1 z 20 1234511 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 30 z 580

Wątek: Raj żarłoków :-)

  1. #1
    Legionista Awatar Jaco
    Dołączył
    10.2003
    Skąd
    z półdystansu
    Posty
    17,704

    Raj żarłoków :-)

    W tym temacie wrzucamy przepisy na znakomite potrawy, łatwe do wykonania oraz adresy sklepów z dobrym żarciem. Na dobry początek:

    http://smakipodkarpacia.pl/

    Jajecznica na pomidorach

    Składniki:
    - 4 jajka
    - 2 pomidory
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżka masła
    - kilka listków bazylii
    - sól i pieprz
    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek, usunąć twarde części i pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż sok wyparuje, pomidory utworzą niemal jednolitą masę, a oliwa się od nich całkiem oddzieli (trwa to czasem nawet ponad pół godziny, ale warto). Dorzucić posiekaną bazylię, posolić i pieprzyć do smaku. Jajka rozkłócić widelcem w miseczce, wlać na patelnię i nieustannie mieszając smażyć, aż jajecznica zrobi się puszysta, ale wciąż będzie dość miękka.
    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

  2. #2
    Legionista Awatar Yanks
    Dołączył
    10.2008
    Skąd
    Rakowiec/Konstancin
    Posty
    8,995
    Jak ten temat namierzy moja żona (kuchnia to jej hobby, wręcz pasja), to obawiam się, że się zarejestruje na forum i będę bardziej inwigilowany

    PS Temat zacny, żarłok to może nie jestem, ale smakosz i owszem. To zasługa mojej ukochanej, ... rozpieściła mnie w ... jedzeniu, mówiąc często ...
    Zrobiłam ci dobrą kolację, musisz być sprawny ...
    ... oj lubię, lubię ... tą jej kuchnię.

    Ed: For You Słoneczko !!!
    Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

  3. #3
    Legionista Awatar syrokomla
    Dołączył
    05.2010
    Skąd
    Beliniak
    Posty
    2,327
    O jakiś fajny temacik dla mnie .

    makaron z kurczakiem - moj ostatni pomysł:

    - gotujemy makaron np. penne, spaghetii czy inne fussili - kibol może zastapić kluskami

    na patelni rozgrzewamy oliwę - wrzucamy pokrojona w cieniutkie paski pierś kurczaka - smażymy, aż się zezłoci.

    dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojony na skwarki surowy boczek i jakieś 300 gr pokorojonych w plasterki pieczarek. smażymy dalej z pięć może siedem minut. Dodajemy pół kieliszka wina (białe wytrawne) i trzymamy na ogniu aż z połowa odparuje, dodajemy 2/3 kubka śmietany pęczek posiekanego szczypiorku, można trochę suszonych pomidorów i gotujemy na małym ogniu kilka minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

    smacznego


    ma ktoś przepis na to:



    Ostatnio edytowane przez syrokomla ; 09-11-2011 o 10:37
    „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

  4. #4
    Administrator Awatar legart
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Bar Ryjo
    Posty
    9,718
    Szemrany co to za piwko?

  5. #5
    Legionista Awatar syrokomla
    Dołączył
    05.2010
    Skąd
    Beliniak
    Posty
    2,327
    chyba Tyskie
    „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

  6. #6
    Administrator Awatar legart
    Dołączył
    05.2003
    Skąd
    Bar Ryjo
    Posty
    9,718
    Cytat Zamieszczone przez szemrany Zobacz posta
    chyba Tyskie
    juz wiem dlaczego nie poznałem

  7. #7
    Legionista Awatar syrokomla
    Dołączył
    05.2010
    Skąd
    Beliniak
    Posty
    2,327
    Cytat Zamieszczone przez legart Zobacz posta
    juz wiem dlaczego nie poznałem
    tez tego nie tykam - zdjęcie z bloga "make life harder"
    „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

  8. #8
    wiara
    Guest
    Cytat Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
    (...) przepisy na znakomite potrawy (...)
    Jajecznica


    Ok, to ja wczoraj zrobiłam bardzo dobry sosik:

    Sos pieczarkowo- kurczakowy z makaronem

    Składniki:
    makaron kokardki
    jedna duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
    przyprawa "złocista" do kurczaka
    pieprz
    sól
    ok. pół szklanki mąki
    ok. 2 cebule
    pieczarki (ok. 30dag)
    sos knorr śmietankowo- grzybowy (ew. doprawienie mięsa samodzielnie)
    olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka dokładnie umyć, następnie odkroić wszystko co błonkowe i czarwone i pokroić na kawałki. Następnie mięso wymieszać z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i pozostawić do "nasiąknięcia" przyprawami. Na patelni smażyć posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i pieczarki (ja jedno i drugie siekam blenderem). Na drugiej patelni smażyć pierś z kurczaka, po wcześniejszym delikatnym obtoczeniu jej w mące. Po usmażeniu zmieszać zawartość obu patelnii, przerzucić do garczka i zalać MAŁĄ ilością przegotowanej wody (do przykrycia), gotując. Następnie dodać gotowy sos (dla większych smakoczy polecam zrobienienie własnego sosu- mi nigdy nie wychodzi tak dobry jakbym chciała, więc używam gotowego).
    Wcześniej zagotować wodę, dodać makaron i gotować zg. z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzić i zmieszać z gotowym sosem.
    Smacznego.

    Jako szybkie danie polecam też Potrawkę z kurczaka z ryżem, przygotowanie analogiczne:
    Składniki:
    ryż
    jedna duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
    przyprawa "złocista" do kurczaka
    pieprz
    sól
    majeranek
    ok. pół szklanki mąki
    ok. 2 cebule
    pieczarki (ok. 30dag)
    koncentrat pomidorowy
    olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Wszystko jak wyżej, z tym że zaprawiamy koncentratem pomidorowym, a nie sosem i podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Ja dodaję dodatkowo majeranku i zalewam ciut większą ilością przegotowanej wody niż w 1 przypadku.

    Dałabym też przepis na moją pyszną lasagne, ale jako że to moja "potrawa popisowa" (przysmak szefa kuchni)...nie dam
    Ostatnio edytowane przez wiara ; 09-11-2011 o 10:49

  9. #9
    Legionista Awatar Yanks
    Dołączył
    10.2008
    Skąd
    Rakowiec/Konstancin
    Posty
    8,995
    Mięso z kurczaka, to warzywo a nie mięso ...
    Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

  10. #10
    Legionista
    Dołączył
    01.2007
    Skąd
    Marki
    Posty
    274
    wyglada jak podsmażane kopytka...
    I tylko LEGIA, LEGIA WARSZAWA

  11. #11
    Legionista Awatar syrokomla
    Dołączył
    05.2010
    Skąd
    Beliniak
    Posty
    2,327
    Cytat Zamieszczone przez Yanks Zobacz posta
    Mięso z kurczaka, to warzywo a nie mięso ...
    tu masz 100 % racji. no niestety moja konkubina innego nie je, więc mam 1000 patentów na to warzywo.
    „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

  12. #12
    wiara
    Guest
    A ja jem tylko mięso z kurczaka praktycznie, nawet spaghetti potrafię z nim zrobić

    Spaghetti

    Składniki:
    ok. 30-40dag mięsa wieprzowego (ja biorę od szynki lub schab)
    ok. 30-40dag wołowiny
    wszelkie możliwe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, chili, curry, papryka ostra)
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    pomidory w puszce
    ok. 30dag. pieczarek
    olej do smażenia
    makaron spaghetti

    Sposób przygotowania:
    Mięso mielimy, następnie wrzucamy na patelnię wraz z przyprawami i dokładnie smażymy. Dodajemy zeszkloną na patelni cebulę i wyciśnięty czosnek, usmażone pieczarki, następnie pomidory. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można też dodać gotowy sos do spaghetti, ale nie jest to konieczne (ja mam słabość do tych sosów i zawsze dodaję).

  13. #13
    Cytat Zamieszczone przez wiara Zobacz posta


    Ok, to ja wczoraj zrobiłam bardzo dobry sosik:
    Twoj przepis można było opisac tak:
    Kupujemy sos knora w sloiku podsmazamy piers,cebule i pieczarki ,mieszamy i podajemy z makaronem.
    No offence ale ty ten sos tylko doprawiłas a nie zrobiłaś.

  14. #14
    Legionista
    Dołączył
    01.2007
    Skąd
    Marki
    Posty
    274
    tak czy inaczej, zaczynam robić się głodny
    I tylko LEGIA, LEGIA WARSZAWA

  15. #15
    wiara
    Guest
    Cytat Zamieszczone przez kamilsson Zobacz posta
    Twoj przepis można było opisac tak:
    Kupujemy sos knora w sloiku podsmazamy piers,cebule i pieczarki ,mieszamy i podajemy z makaronem.
    No offence ale ty ten sos tylko doprawiłas a nie zrobiłaś.
    Czepiasz się Miało być łatwe. Przyznaję się bez bicia- nie umiem robić sosu śmietanowego (dlatego napisałam, że większym smakoszom polecam doprawienie samodzielne- niech ktoś wypowie się czym i w jakich proporcjach-kefir, śmietana czy co).

    OK, w takim razie już się tu nie wypowiadam

  16. #16
    Legionista Awatar Yanks
    Dołączył
    10.2008
    Skąd
    Rakowiec/Konstancin
    Posty
    8,995
    Cytat Zamieszczone przez ultra(L)ights Zobacz posta
    tak czy inaczej, zaczynam robić się głodny
    Tak czy inaczej, u mnie w kuchni, moja dama szykuje dzisiaj coś takiego



    ... z mięsem (wołowina jak się dowiedziałem) + barszcz czerwony (z kartonu [nazwy firmy nie wymienię])
    Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

  17. #17
    Legionista
    Dołączył
    01.2007
    Skąd
    Marki
    Posty
    274

    Talking

    Cytat Zamieszczone przez Yanks Zobacz posta
    Tak czy inaczej, u mnie w kuchni, moja dama szykuje dzisiaj coś takiego



    ... z mięsem (wołowina jak się dowiedziałem) + barszcz czerwony (z kartonu [nazwy firmy nie wymienię])
    nie drażnij głodnego
    I tylko LEGIA, LEGIA WARSZAWA

  18. #18
    Cytat Zamieszczone przez wiara Zobacz posta
    Czepiasz się
    OK, w takim razie już się tu nie wypowiadam
    Nie no zaraz,spoko,wracaj tu i dawaj przepisy dla mniej uzdolnionej kulinarnie części forumowej braci.
    To ja stąd spadam bo przewrażliwiony troszkę jestem na punkcie gotowania,tradycje rodzinne,sam kucharzyłem trochę,takie tam rzeczy,pewnie to ja "zboczony" na tym punkcie jestem

  19. #19
    Legionista Awatar b.
    Dołączył
    03.2009
    Posty
    6,280
    Cytat Zamieszczone przez szemrany Zobacz posta
    chyba Tyskie


    mydła nie pijemy


  20. #20
    Legionista Awatar bkt
    Dołączył
    10.2007
    Skąd
    (L)
    Posty
    3,132
    Ja Wam polece wydawaloby sie proste i takie sobie danie... oczywiscie z torebki ale, zeby mialo wartosc smaku taka, jaka jest lepsze:> to trzeba je wykonac inaczej i z nieco innymi (nawet tanszymi) skladnikami niz w prawdziwej "instrukcji". Bardzo polecam bo wszystkim smakuje

    Chodzi o to: http://www.knorr.pl/produkt/fixy/2-w...sem-czosnkowym

    Ale zamiast pita i tej salatki do kebaba robimy tak:
    1. kupujemy fixa
    2. wiadomo ze mieso z piersi kurczaka, miesa moze byc wiecej niz na torebce (tam jest chyba 0,5kg)
    3. mieso normalnie kroimy w kostki i smazymy na patelni tak, zeby sie lekko zaczynalo przypalac, mocno dosmazyc inaczej mowiac.
    4. wtedy do miesa dodajemy ta czerwona magiczna kebabową zaprawę i dalej jakis czas trzymamy na ogniu zeby sie dobrze wymieszalo. Ja to mieso dodatkowo wczesniej delikatnie sole i pieprze.
    5. Kupujemy ogórka jednego solidnego i druga czesc sosu (z torebki drugiej czesci bialy proszek mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym malym) i mieszamy to razem tworzac w pewnym sensie mizerie w sosie czosnkowym tego sosu troche nam zostanie wiec
    6. do zwyklych ziemniakow go dodajemy (kladziemy go na nie) i wrzucamy tro wszystko na talerz.

    Powiem Wam ze jadlem juz rozne rodzaje dan kebabowych ale zadne mi nie smakowalo tak jak to z ziemniakami i mizeria w sosie czosnkowym

    Lubisz pie.dolic? Pie.dol ITI.

  21. #21
    wiara
    Guest
    Cytat Zamieszczone przez kamilsson Zobacz posta
    Nie no zaraz,spoko,wracaj tu i dawaj przepisy dla mniej uzdolnionej kulinarnie części forumowej braci.
    To ja stąd spadam bo przewrażliwiony troszkę jestem na punkcie gotowania,tradycje rodzinne,sam kucharzyłem trochę,takie tam rzeczy,pewnie to ja "zboczony" na tym punkcie jestem
    Dziękuję za przyzwolenie
    Swoją drogą... tradycje rodzinne zobowiązują, więc czekam niecierpliwie na Twoją porcję przepisów
    Ja chętnie przywłaszczyłabym przepis na risotto. Jak byłam mała jadłam zawsze taaaakie rewelacyjne, mniam... Ale ciocia nie pamięta przepisu

    A tymczasem... jajka faszerowane- uwielbiam!!!
    Składniki:
    jajka
    pieczarki
    sól
    pieprz
    szczypiorek
    majonez
    Jajka gotujemy (ilość dowolna). Po ugotowaniu kroimy na pół (od dłuższej strony). Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka miażdżymy widelcem w jakiejś miseczce, dodajemy podsmażone pieczarki (posiekane w drobną kosteczkę), sól, pieprz do smaku i posiekany szczypiorek. Zaprawiamy majonezem, by uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie masę wkładamy do pozostałych białek. Mniam!


    Jak ktoś chce to mogę też dać przepis na placki po węgiersku.

  22. #22
    Legionistka Awatar Cynamonka
    Dołączył
    10.2011
    Skąd
    WZY
    Posty
    856
    Wiara, jak możesz to wrzuć przepis na placka po węgiersku. Ja swoje robię intuicyjnie i wg. tego co podejrzałam od innych. Smakują dobrze, ale chętnie przeczytałabym Twój
    Kazimierz Górski "Piłka to gra prosta. Nie potrzeba do niej filozofii."

  23. #23
    Legionista Awatar Yanks
    Dołączył
    10.2008
    Skąd
    Rakowiec/Konstancin
    Posty
    8,995
    Cytat Zamieszczone przez wiara Zobacz posta

    Jak ktoś chce to mogę też dać przepis na placki po węgiersku.
    Dawaj. A co do jajek faszerowanych, pieczarki można zastąpić dobrą wędzoną szyneczką ... taka druga wersja, też miodzio.
    Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

  24. #24
    Legionista Awatar jarecki_
    Dołączył
    09.2004
    Skąd
    Wola
    Posty
    991
    Doooobry temat
    Zasugeruję jeszcze wpisywanie różnych potraw wysokobiałkowych, dla osób ćwiczących.

  25. #25
    Czerwona kartka
    Dołączył
    10.2007
    Skąd
    Troche tu , troche tam
    Posty
    2,294
    Temat super , jak człowiek mieszka sam i czasem się nudzi to coś tam się w kuchni wymyśli Dawajcie jeszcze co tam macie dobrego

  26. #26
    Legionista Awatar Jaco
    Dołączył
    10.2003
    Skąd
    z półdystansu
    Posty
    17,704
    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

  27. #27
    wiara
    Guest
    Cytat Zamieszczone przez Cynamon Zobacz posta
    Wiara, jak możesz to wrzuć przepis na placka po węgiersku. Ja swoje robię intuicyjnie i wg. tego co podejrzałam od innych. Smakują dobrze, ale chętnie przeczytałabym Twój
    Tylko to wszystko z pamięci piszę, więc jeśli o czymś zapomniałam- przepraszam
    Placek po węgiersku:
    Placek:
    ziemniaki
    czosnek
    cebula
    mąka
    jajko
    sól
    pieprz
    Gulasz:
    ok. 70dag wołowiny
    przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, curry (i co tam kto lubi)
    ziele angielskie (ok. 4)
    2-3 liście laurowe
    mąka do obtoczenia
    2 cebule
    kilka ząbków czosnku
    3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
    koncentrat pomidorowy

    olej do smażenia

    Przygotowanie placków:
    Obrane ziemniaki trzemy na tarce (tudzież maszynką do mięsa). Tak samo postępujemy z cebulą. Po starciu przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięty czosnek, następnie zagęszczamy mąką ("na oko") i dodajemy jajko. Smażymy z dwóch stron, rozlewając placek o wielkości patelni.
    Przygotowanie gulaszu:
    Mięso kroimy w kostkę i dokładnie smażymy na patelni, wcześniej obtaczając je w mące. Przyprawiamy czym się da, do smaku. Następnie przerzucamy do garczka (samo mięso, bez tłuszczu), zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy ok. 1h. Na osobnej patelni szklimy posiekaną cebulę, czosnek i smażymy paprykę, pokrojoną w drobną kostkę. Wrzucamy do gotującego się mięsa i dusimy dalej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, zaprawiając pod koniec koncentratem pomidorowym.

    Jak ktoś lubi do można dodać jakąś kukurydzę, fasolkę, zielone groszki, groch itp... Ja nie lubię, więc nie dodaję

    Yanks, te jajka można też z tuńczykiem zamiast z pieczarkami zrobić. Mi osobiście najbardziej smakują z pieczarkami- ale o gustach się nie dyskutuje

    Dobra, koniec- bo zaczynam się czuć jak taka kura domowa, mająca najwięcej do powiedzenia w temacie kuchni, heh (i to jeszcze nazwana "mniej uzdolnioną").

    Co do miejsc...polecam garmażerkę przy Sadyba Best Mal- nieopodal przystanku Goreszewska, przy KFC (w sklepie spożywczym jest stoisko, po schodach się wchodzi). Bardzo dobre pierogi mają (a także wszelkie sałatki, krokiety, kotlety itp, ale tego nie próbowałam).
    Ostatnio edytowane przez wiara ; 13-11-2011 o 14:46

  28. #28
    spec okienny Awatar meraś
    Dołączył
    10.2008
    Skąd
    wz
    Posty
    1,653
    Ja lubię takie powidło

    Penne z pesto i kurczakiem

    Kurczak 500 g. 8 zł
    pesto "pomidorowe" 5 zł
    Makaron penne pełnoziarnisty ( 500 g ) 5 zł
    Świerza bazylia 5 zł
    Pomidory koktajlowe 7 zł
    Przyprawa Pesto Kotanyi ( ale z peperonii ) 4 zł

    Gotujemy makaron ( całość ), smażymy kurczaka ( doprawiamy go papryką curry pieprz sól ) dodajemy "dodatki" tj pomidory, bazylia ( ja to połowę plantacji wrzucam - ale wedle uznania i duuużo przyparwy

    za 34 blaszki mamy obiad dla 4 osob, lub 1 os. ma dobrej szamy na 2 dni.

    Polecam
    bałagan i porządek to tylko liczby...

  29. #29
    Cytat Zamieszczone przez wiara Zobacz posta
    Dziękuję za przyzwolenie
    Swoją drogą... tradycje rodzinne zobowiązują, więc czekam niecierpliwie na Twoją porcję przepisów
    Żeby nie było,tak na szybko,prosty i smaczny sos śmietanowo-serowy do zrobienia w 5min.Podstawa do różnych dań.
    Mozna go podawać np z Twoja ulubiona piersia z kurczaka

    Składniki
    Śmietanka tortowa łowicz,łaciata 36%
    Ser pleśniowy "Lazur"
    Serek topiony "Hochland" śmietankowy
    Oliwa/Olej
    ew.Kurkuma (jak chcesz przyfisiowac i zabarwić na żółto )
    Śól
    Pieprz
    Wykonanie
    Na rogrzaną oliwe wrzucasz "Lazura" i "topniaka",kiedy ser zaczyna ci sie rozplywać,zalewasz go śmietaną tortową,pieprz ,sol(ew. szczypta kurkumy),
    mieszasz cały czas intensywnie,śmietana zacznie ci gęstnieć,nabierać właściwej kremowej konsystencji.
    No i to cały przepis,prosty i kozacki.
    Jesli chcesz koniecznie pierś z grzybami i cebulą,to nie dawaj wtedy lazura,tylko samego topniaka.
    Sugeruje z makaronem Tagiatelle,albo Penne.Smacznego
    ps
    Nie wiem jakie ilości bo ja to wszystko na "oko" dodaje.

  30. #30
    Cytat Zamieszczone przez wiara Zobacz posta

    Dobra, koniec- bo zaczynam się czuć jak taka kura domowa, mająca najwięcej do powiedzenia w temacie kuchni, heh (i to jeszcze nazwana "mniej uzdolnioną").
    O nie,gdzie ja powiedziałem że to Ty jesteś mniej uzdolniona??
    Twoj przepis był dla mniej uzdolnionych,typowa kobita,wszystko musi wyolbrzymić

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •