PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program P2P?



Luqas
03-08-2003, 08:42
Zapewne duża część z was, korzysta z jakiegos programu typu P2P.
Ciekaw jestem jaki to program, i jak polecilibyście innym (np.mi :]).
Napiszcie czy przez ten program mieliście jakieś kłopoty z kompem (virki itd.).
Mam nadzieję, że doradzicie mi w odpowiedni sposób, tak abym na jakiś program się zdecydwał.

Nazgul
03-08-2003, 08:57
Zapewne duża część z was, korzysta z jakiegos programu typu P2P.
Ciekaw jestem jaki to program, i jak polecilibyście innym (np.mi :]).
Napiszcie czy przez ten program mieliście jakieś kłopoty z kompem (virki itd.).
Mam nadzieję, że doradzicie mi w odpowiedni sposób, tak abym na jakiś program się zdecydwał.

Nie ma nic lepszego niż WinMX (www.winmx.com) . Używam od dwóch lat i nie mam żadnych uwag :)

MaxyM
03-08-2003, 10:07
www.imesh.com

Raffi
03-08-2003, 10:14
Do muzyki najczęściej używam Soulseeka ( www.slsk.org ) - zwłaszcza jeżeli lubisz techno, albo muzę alternatywną, to tam znajdziesz prawdopodobnie najwięcej dla siebie, w tym całe albumy; jest tam masa rzadkich nagrań, które często nie były wznawiane nawet na CD

DC++ ( http://dcplusplus.sourceforge.net ) - też fajne, ale bardziej zdecentralizowane i trzeba się za to naszukać; jest tam za to więcej Polaków. Potrzebna jest tam tylko aktualniejsza lista hubów (mogę ci podrzucić)
WinMX też używam, zwł gdy czegośnie mogę znaleźć gdzie indziej.

Inne m nie chodzą. Jak chodziło, to mialem KaZaA , ale jest to najbardziej zasyfione ze wszystkich

Cipciuś
03-08-2003, 10:38
A ja polece wszystkiem bardzo bardzo fajny programik - eMule - jak sie go tylko odpowiednio skonfiguruje i bedZie sie mialo odrobinke cierpliwosci to zapewniam ze transfery beda wysokie - no wlasnie ale to trza duzo udostepniac :]

Adis
03-08-2003, 10:48
...

Luk@s
03-08-2003, 10:50
DC i eMule...
Kazza syf...

Grochów
03-08-2003, 11:15
DC i eMule...
Kazza syf...
Dlaczego syf??Po powrocie z wakacji zastałem troche przemeblowany komputerek i nie było tam imesha,którego dotychczas katowałem,ale była właśnie kazaa i wcale nie narzekam,ale i tak sobie imesha ściągnąłem właśnie :P ;)

krollek
03-08-2003, 11:27
eDonkey2000 lub eMule :)
dobry jest DC :]
a o Kazaa to nie będę pisał :fu:

Grochów
03-08-2003, 11:34
Może i macie racje z tą Kazaa,ale ja nie jestem żaden zapaleniec,tylko nieraz sobie ściągne jakąś pioseneczke,raz na jakiś czas jakiś krótki filmik(jakąś awanturke...albo coś innego :D ):P

Adiq
03-08-2003, 11:35
Ja mam na kompie zainstalowanego Imesha, DC i eMule, a i tak korzystam tylko z Kazy. Przyzwyczaiłem się już do niej i nadal jest najpopularniejszym programem p2p więc można znaleźć różne rzeczy, których nie ma gdzie indziej. Co do wirusów to wystarczy antywirus i trochę rozsądku i to wszystko. Ja nigdy nie miałem z tym problemów więc was nie rozumiem. Może jak się ściąga rzeczy typu Fifa 2005, Quake 4 czy The Sims 2 zajmujących parę KB to ten problem występuje. :]

Nazgul
03-08-2003, 11:37
Hej, a który ma wersję pod linucha?

marecki
03-08-2003, 11:41
kazaa lite i imesh ,przez jebane firewalle nie moge sie bawic w eMule czy inne osiołki :/

Krzpac
03-08-2003, 13:04
najlepszy jest DC... kazdy album mp3 [czy film] jaki chce miec znajde wciągu pol godziny i sobie sciągam... eMule dobra rzecz - sa tam takie rzeczy jakich się nie znajdzie na innych programam - np. koncert Queenu na Wembley [800MB], kazaa - ***** kazee - ten programik uszkodził mi dysk twardy - bad blocks...

dc jest najlepsze tylko trzeba umieć szukać...

mecze NBA filmy np. o Jordanie Rodmanie sciągam sobie z FTPa, tak samo jak inne filmy - tylko trzeba miec znajomosci... hehe...

Ce
03-08-2003, 15:39
eMule i te torrentowe.
jak kazaa to tylko diet lub lite.

polecam bittorrenta lub burst!'a.

Adams_
03-08-2003, 16:17
DC++ i nie ma nic lepszego.
Lacze sie do trzech hubow, na kazdym ok 100TB danych, lacza T3 i T1. Nie ma sily by nie bylo tego czego chce. No i transfery. Od 50 do 300 kilo. Jak mam farta to film zaciagne w 40 minut.

Ce
03-08-2003, 16:21
DC++ i nie ma nic lepszego.
Lacze sie do trzech hubow, na kazdym ok 100TB danych, lacza T3 i T1. Nie ma sily by nie bylo tego czego chce. No i transfery. Od 50 do 300 kilo. Jak mam farta to film zaciagne w 40 minut.

40 minut ? to musisz mieć dobre łącze.

Adams_
03-08-2003, 16:24
DC++ i nie ma nic lepszego.
Lacze sie do trzech hubow, na kazdym ok 100TB danych, lacza T3 i T1. Nie ma sily by nie bylo tego czego chce. No i transfery. Od 50 do 300 kilo. Jak mam farta to film zaciagne w 40 minut.

40 minut ? to musisz mieć dobre łącze.

Niom, a najlepsze transfery mam z Czechami i Szwedami.

_Bart
03-08-2003, 16:25
A ja polece wszystkiem bardzo bardzo fajny programik - eMule - jak sie go tylko odpowiednio skonfiguruje i bedZie sie mialo odrobinke cierpliwosci to zapewniam ze transfery beda wysokie - no wlasnie ale to trza duzo udostepniac :]

a mozesz nauczyć szarego człowieka to skonfigurowac zeby miec dobry transfer ???
bo szukam rzeczy których nier ma na mom ulubionym dc blue a sa na mułku
z góry THX

krollek
03-08-2003, 16:40
Bart poczytaj sobie o eDonkey2000
http://www.edonkey2000.com/ - po angielsku (więcej niż na polskiej stronce)
http://overnet.medi.net.pl/edonkey/index.html - a tu masz po polsku :)

eDonkey'em ściągniesz to samo co mułem :]

_Bart
03-08-2003, 16:44
Bart poczytaj sobie o eDonkey2000
http://www.edonkey2000.com/ - po angielsku (więcej niż na polskiej stronce)
http://overnet.medi.net.pl/edonkey/index.html - a tu masz po polsku :)

eDonkey'em ściągniesz to samo co mułem :]

heh chodzi mi o wytłumaczenie jak głupkowi bo akurat kiedys przejrzałem mase stron o eDonkey i mułku i juz myslałem ze umiem ale jak wszystko poustawiałem do działało tak samo jak wczesniej
a strasznie wkurza mnie czekanie az sciagnie mi sie 7 mb plik na dc byłoby to kilka minut a tu pewnie spedze cały dzien

krollek
03-08-2003, 16:50
heh chodzi mi o wytłumaczenie jak głupkowi bo akurat kiedys przejrzałem mase stron o eDonkey i mułku i juz myslałem ze umiem ale jak wszystko poustawiałem do działało tak samo jak wczesniej
a strasznie wkurza mnie czekanie az sciagnie mi sie 7 mb plik na dc byłoby to kilka minut a tu pewnie spedze cały dzien
Mam Ci moje ustawienia napisać ?
Żartujesz ja dziś ściągnąłem ~500Mb (zresztą codziennie tyle zasysam :) )
Ściągnij sobie jeszcze polskiego plugina - wtedy wszystko będzie prostsze :]

_Bart
03-08-2003, 17:23
kuva udostepniam w **** plikow i dalej jest tak samo przez godzine sciagnałem 2kb :fu:

wale to ide ogladac filma i niech sie sciaga

krollek
03-08-2003, 17:28
Bart jakie masz łącze ?

MaxyM
03-08-2003, 17:29
Ale jazda na trzy filmy - trzy Scary Movie! :ksp4:

_Bart
03-08-2003, 17:31
Bart jakie masz łącze ?

chello

krollek
03-08-2003, 17:36
chello
ja też :)
czyli mamy do dyspozycji 512kb/s - download i 128kb/s - upload
więc eDonkeya możesz np.tak ustawić
max. download - 0 (będzie dawało z całą mocą - ja mam max 55-57kb/s
max. upload - dajesz 10kb/s (więcej nie dawaj bo my CHELLOWCY mamy cholerny limit i szybko ci się te 15Gb nabije :/
A jeszcze ustaw możliwość łącza to 512kb/s
A ty jak masz teraz ustawione ?

MaxyM
03-08-2003, 17:38
bo my CHELLOWCY mamy cholerny limit i szybko ci się te 15Gb nabije :/


:o

Jak to, nie mozecie wiecej niez 15gb w miesiacu sciagnac z neta?

_Bart
03-08-2003, 17:41
chello
ja też :)
czyli mamy do dyspozycji 512kb/s - download i 128kb/s - upload
więc eDonkeya możesz np.tak ustawić
max. download - 0 (będzie dawało z całą mocą - ja mam max 55-57kb/s
max. upload - dajesz 10kb/s (więcej nie dawaj bo my CHELLOWCY mamy cholerny limit i szybko ci się te 15Gb nabije :/
A jeszcze ustaw możliwość łącza to 512kb/s
A ty jak masz teraz ustawione ?

nom ja sie bawie w mułku wiec mam
mozliwosci: pobieranie 64 sciaganie 16
limity: pobieranie 57 sciaganie 12
mozlwiosci łacza to chyba wczesniej ustawiłem na 512 własnie

teraz przestawiłem mozliwosci: pobieranie na 0 i sciaganie na 10
a w limicie nie wiem jak ustawic :( wiec zostawiłem tak jak mam

krollek
03-08-2003, 17:41
:o

Jak to, nie mozecie wiecej niez 15gb w miesiacu sciagnac z neta?
Tzn. ten limit obowiązuje przez pierwszych 28 dni każdego miesiąca - jeśli nie przekroczysz bardzo np. po 17 zazwyczaj tną do 32kb/s downloadu. Ale jeśli Cie nie przytną to przez ostatnie 2-3dni miesiąca można zasysać cały czas.
w max. ściągnąłem 20Gb ale kolesie na grupie dyskusyjnej się chwalą że po 26Gb potrafią wyciągnąć.
Szkoda że u mnie nie ma ACNu :( - chociaz wolniej chodzi ale ciągnąć można cały czas :]

Wasil
03-08-2003, 17:43
bo my CHELLOWCY mamy cholerny limit i szybko ci się te 15Gb nabije :/


:o

Jak to, nie mozecie wiecej niez 15gb w miesiacu sciagnac z neta?

Dokładnie tak !! Prawdę mówiąc raz tak miałem . Net łaził wolniutko ,a ściaganie był przy prędkosći 0,15 kb/s :/

MaxyM
03-08-2003, 17:47
Ładna jazda, dobrze, ze wam nie wyznaczaja limitow na czytanie info w necie, po 4 stronach - liteki zamieniaja sie w chinskie :/ .

Wasil
03-08-2003, 17:50
Ładna jazda, dobrze, ze wam nie wyznaczaja limitow na czytanie info w necie, po 4 stronach - liteki zamieniaja sie w chinskie :/ .

No mamy farta ,ale kto wiem co niedługo będzie. :/

_Bart
03-08-2003, 17:50
Ładna jazda, dobrze, ze wam nie wyznaczaja limitow na czytanie info w necie, po 4 stronach - liteki zamieniaja sie w chinskie :/ .

ano widziesz Ty sobie mozesz pozwolic na sciaganie 3 razy Scary Movie a My nie zabardzo :>

krollek
03-08-2003, 17:50
jak przyblokują do 32kb/s to nawet jest problem z odbiorem poczty :/ niemówiąc o przeglądaniu stronek czy o siedzeniu na forum - jest to wtedy zajcie dla bardzo wytrwałych - gorzej niż na modemie

AHA w ofercie chello nie było nic o limicie 15Gb - mi monterzy powiedzieli że to martwy przepis - a okazało się że jednak nie :/

Wasil
03-08-2003, 18:00
jak przyblokują do 32kb/s to nawet jest problem z odbiorem poczty :/ niemówiąc o przeglądaniu stronek czy o siedzeniu na forum - jest to wtedy zajcie dla bardzo wytrwałych - gorzej niż na modemie

AHA w ofercie chello nie było nic o limicie 15Gb - mi monterzy powiedzieli że to martwy przepis - a okazało się że jednak nie :/

A ja od nich !! Wku :* się ,bo tydzień net się ślimaczył ( ślimaczył ? ,no niech będzie ) i napisałem na ich mejla ,a oni mi wyjaśnili . W czasie montażu nic ,ale w umowie zapisali małą czcionką !! :box:

Beny
03-08-2003, 21:52
:o

Jak to, nie mozecie wiecej niez 15gb w miesiacu sciagnac z neta?
Tzn. ten limit obowiązuje przez pierwszych 28 dni każdego miesiąca - jeśli nie przekroczysz bardzo np. po 17 zazwyczaj tną do 32kb/s downloadu. Ale jeśli Cie nie przytną to przez ostatnie 2-3dni miesiąca można zasysać cały czas.
w max. ściągnąłem 20Gb ale kolesie na grupie dyskusyjnej się chwalą że po 26Gb potrafią wyciągnąć.
Szkoda że u mnie nie ma ACNu :( - chociaz wolniej chodzi ale ciągnąć można cały czas :]

Dokładnie! Odkąd mam net'a od 18.07. komp jest włączony cały czas i emule nieźle zasysa! Wolno, ale skutecznie ! ;)

yusta
03-08-2003, 22:25
Amerykańska Federalna Komisja Handlu (FTC) opublikowała ostrzeżenie dla konsumentów korzystających z oprogramowania P2P.

Organizacja informuje o potencjalnych zagrożeniach związanych z tego rodzaju aplikacjami. Wspomina o nieznanych mniej doświadczonym użytkownikom niebezpieczeństwach, takich jak możliwość pobrania wirusów, rozdawania prywatnych plików czy uwikłania się w kłopoty prawne.

FTC zaleca m.in. by pamiętać o udostępnianiu tylko wybranych folderów, zamykaniu aplikacji P2P po jej wykorzystaniu w celu uniknięcia "przypadkowej wymiany plików", a także być świadomym obecności w wielu aplikacjach "szpiegów" oraz często aktualizować narzędzia antywirusowe.

Raffi
03-08-2003, 22:30
Pogrozili paluszkiemm, ale to tak naprawdę głos bezradności...O czym wiedzą wszyscy którzy np. korzystają z amerykańskich FTPów czy hubów na DC ("Jeśli jesteś pracownikiem agendy rządowej, musisz natychmiast opuścić...." itd.

Każde dziecko (używające p2p) wie to, o czym napisali :]
Ale i tak korzystają :)

Adams_
03-08-2003, 22:33
Ale i tak korzystają :)

I udostepniaja cale partycje :) Ile to ja razy natknalem sie na dysk C... juz nie licze nawet.

Krzpac
03-08-2003, 22:35
DC++ i nie ma nic lepszego.
Lacze sie do trzech hubow, na kazdym ok 100TB danych, lacza T3 i T1. Nie ma sily by nie bylo tego czego chce. No i transfery. Od 50 do 300 kilo. Jak mam farta to film zaciagne w 40 minut.

podaj adresy tych hubów...

yusta
03-08-2003, 22:40
Ale i tak korzystają :)

I udostepniaja cale partycje :) Ile to ja razy natknalem sie na dysk C... juz nie licze nawet.

No cóż, chcą sprostać wymaganiom na hubach. Pewnie niektórzy mają twardziele takiej samej wielkości jaka wymagana jest do udostepniania.
Ja się przerzuciłam z zasyfionej Kazy na DC++ i nieźle się gimnastykuję, żeby uzbierać jakąś sensowną wielkość udostepnianych plików. Narazie z wiekszości hubów mnie wywalają :/ Próbowałam jeszcze zasysać eMulem, ale jakoś nie chciał zaskoczyć. Wiem, że potrzebuje czasu żeby się rozbujać, ale do jasnej cholery ile można czekać :hmm:

Adams_
03-08-2003, 22:41
[CZ]Moribundus
moribundus.no-ip.org
obecnie: 80TB

[BBB][Nordic™][#1]
nordic1.myftp.org
obecnie: 81TB

[BBB]Maximumspeed™-4->
maximumspeed4.no-ip.org
obecnie: 83TB

limitow nie znam... ja udostepniam 73GB

Lawy
04-08-2003, 10:23
Aby maksymalnie wykorzystać łącze to najlepszy jest bittorent oraz dc++. W osiołq trzeba wrzucić sporo plików aby wykorzystać całą moc łącza (a nie każdy może bo emule od razu rezerwuje miejsce na dysku).
Wszelkie nowości najlepiej ściągać z Bittorenta. starsze rzeczy z dc++ tylko trzeba umieć znaleźć. emulem ciągnę seriale;)

Raffi
07-09-2003, 22:07
Hej, a który ma wersję pod linucha?

http://www.sensi.org/~ak/pyslsk/
Soulseek pod linuxa

http://www.soulseek.cc/
aktualna (chwilowo?) str. główna Soulseeka

http://slskboard.savagenews.com
forum SLSK

Aureliusz
07-09-2003, 22:25
A ja używam 3 programików.
1. Kazaa - to prawda, jest tu dużo shitu, ale raczej nie w muzyce. Dlatego jak muzyka to tylko Kazaa. No i dodatkowy plus, to nie trzeba nic uploadować.
2. DC - tym programem ściągam filmy. Są wszystkie nowości. Znalazłem hub, który ma tylko ok 7TB (bo mam mały dysk i udostępniam tylko 10GB), ale za to jest wszystko czego szukam.
3. eDonkey2000 - tym programem za to zasysam gierki, ale głównie dlatego, że na DC jest ich mało.

Aureliusz
07-09-2003, 22:30
chello
ja też :)
czyli mamy do dyspozycji 512kb/s - download i 128kb/s - upload
więc eDonkeya możesz np.tak ustawić
max. download - 0 (będzie dawało z całą mocą - ja mam max 55-57kb/s
max. upload - dajesz 10kb/s (więcej nie dawaj bo my CHELLOWCY mamy cholerny limit i szybko ci się te 15Gb nabije :/
A jeszcze ustaw możliwość łącza to 512kb/s
A ty jak masz teraz ustawione ?
Czegoś tu nie rozumiem. Chyba uploadu oni nie liczą? I nie wlicza się go do tego limitu 15GB?