PDA

Zobacz pełną wersję : Topic hardware'owy



Nazgul
15-01-2005, 09:20
Dziś odebrałem nowy cooler na procek - Gigabyte 3D Cooler Pro PCU21-VG dla Prescotta 2,4 GHz / 533 Mhz na płycie MSI 865PE Neo-2PFS Platinum Edition. :D

Pierwsze wrazenia:
Instalacja - bajka. Więcej kłopotu sprawiło mi zdemontowanie boxowego coolera... Gigabyte instaluje się 10 sekund - dwie zapinki klik - klik i gotowe. Zasilanie podaje się z zasilającej wtyczki flopowej, na płytę (złącze CPU Fan) włącza się czujnik obrotów. Trzecia wryczka to panel z potencjometrem do coolera. Co ważne - cooler nie wystaje poza obrys ramki procesora (P4) więc nie będzie z nim problemu na żadnej płycie.
Ponadto posiada zapinki dla P4, Athlona XP i Athlona64
Praca:
Cooler ma regulowaną prędkość obrotową. Wg producenta 2000 - 4000 obr/min. Wg Motherboard Monitora 2163 - 3835 obr / min. Test porównawczy z boxowym intelowskim coolerem zrobiłem na skręconym na minimum potencjometrze (wiatrak wtedy jest niesłyszalny. Od 3000 rpm zaczyna świszczeć). Temperatura procesora w idle to 32-33 stopnie Celsjusza (30 minut od włączenia), w stresie (30 minut pracy Prime95) oscylowała w granicach 47 - 49 stopni. Boxowy cooler Intela zapewniał temp 44-45 stopni Celsjusza w idle przy 1800 rpm natomiast w stresie prędkość skakała do ponad 3000 rpm, temperatura wahała się w granicach 58-60 stopni a wentylator wył jak Piekarski na mękach.

Dla mnie bomba. A podejrzewam, że wersje miedziane (moja jest aluminiowa) są jeszcze wydajniejsze. Jedyny minus to przedni panel z potencjometrem - nie da się go zamontować w mojej obudowie (Chieftec Dragon Midi) tak, aby ścianka czolowa byłą na równi z flopem (wkreca się toto w miejsce drugiego flopa) a nawet gdyby się dało - nie domknęły by się drzwiczki. Na szczęście Gigabyte dodał do zestawu śledzia z dziurką i można przemontować potencjometr na tył obudowy. I tak też zrobię - praca na min. obrotach w zupełności mnie satysfakcjonuje :)...

Polecam każdemu :D
Może teraz podkręcę procka ;)

NO I JEST CICHO!!!

http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okiem/gigabyte_3dcooler/strona-1.html

Cipciuś
15-01-2005, 09:43
tez bym chcial cicho bo bydle wyje jk nie wiem - ale moze to przez 2 zasilacze z czego 1 na zewnatrz ? :D
wogule nie wiem po co mi 2 zasilacze ale boje sie ze 1 nie starczy bo to jakies badziewia kupione po taniosci :D przydalby sie jakis 1 dobry ale
1)nie wiem jaki
2) i czemu taki drogi ?

Nazgul
15-01-2005, 09:51
tez bym chcial cicho bo bydle wyje jk nie wiem - ale moze to przez 2 zasilacze z czego 1 na zewnatrz ? :D
wogule nie wiem po co mi 2 zasilacze ale boje sie ze 1 nie starczy bo to jakies badziewia kupione po taniosci :D przydalby sie jakis 1 dobry ale
1)nie wiem jaki
2) i czemu taki drogi ?

Na dobry będziesz musiał wydać do. 200 PLN.

Zajrzyj sobie na http://sklep.benchmark.pl - tam jest duży wybór zasilaczy. Ja mam tego:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_9592.html

I tego:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_6626.html

Oba cichutkie, dobra wydajnośc prądowa (Chieftec lepsza, poza tym ma dwa wiatraki). A możesz polecieć też po całości i nabyć taki zestaw:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_12282.html - dla Intela
http://sklep.benchmark.pl/pelny_12283.html - dla AMD

Ogólnie jest spory wybór, ale niestety, cisza to luksus - a luksus kosztuje...